Mit gondolsz Donáth Anna és a Momentum legújabb húzásáról? Nemi kvótát vezetnek be.
Donáth Anna: " Nő vagy, és fel mersz szólalni a rendszer ellen? Akkor a nőiségedben fogunk megalázni – ez a hatalom üzenete ma minden nőnek, aki kritizálni meri a kormányon lévő erőket.
Egy olyan rendszerben élünk, amelyben a kormánypropaganda rutinszerűen szégyenít meg fiatal lányokat, és ha kell, akár a szoknyájuk alá is befotóznak. Ez a rendszer nem tűr kritikát – és különösen nem tűr kritikát a nőktől. A közéleti vitáktól távol, a konyhába kívánnak mindenkit, aki nem az ő hatalmukat építi.
Ezt a hozzáállást látva jutottunk arra, hogy a Momentumban nemi kvótát vezetünk be a párt választási listáin és elnökségében a 2026-os választásoktól kezdődően. A döntés értelmében pártlistáinkon legalább 30%-ot el kell érnie a kisebbségben lévő nem arányának. A listák összeállítása során pedig cipzárelvet kell alkalmazni: 2 azonos nemű jelöltet egy ellenkező neműnek kell követnie. [...]"
Forrás: [link]
A fideszben eltudnál képzelni több nőt? Ha a férfiak nem engedik maguk közül kinevelni a jó politikusokat akik nők, akkor hogy oldanád meg még ha tehetségesek is, hogy oda kerüljenek?
#21 A fideszben engedik. Aki szeretne az nőként éppen úgy tud előrébb jutni mint a férfiak.
A nők nem akarnak ugyanolyan arányban részt venni az országos nagypolitikában. Ahogy a nők nem is akarnak több nőt, akkor a jelöltek közül alapból a nőkre szavaznának mindenhol. Az ellenzékieknél is.
#23 15 fideszes női képviselő van jelenleg a parlamentben. Ezt te is megszámolhattad volna. Plusz a kdnp-nek is van női képviselője.
Segítek kicsit, a fidesz-kdnp listáján az első 50 helyen 8 nő szerepelt, az 16%-t jelent. Az ellenzéki összefogásnál pedig 11 nő szerepelt az első 50-ben, ami 22%.
Van még kérdés Ildikó?
#25 Azt érzékelem, hogy ez NEM probléma.
Nekem, nőként, aki politizál lassan 30 éve NEM probléma, hogy ennyi a nők száma a nagypolitikában. Ha probléma lenne akkor tennék róla hogy ne így legyen, mert csak annyit kellene tennem, hogy nem férfi hanem női jelöltre szavaznék.
Amit nem értesz az ahogy, én a legjobb jelöltre szoktam szavazni, ha az férfi akkor férfira, ha nő akkor nőre. EZ a probléma, hogy nem érted, nem kell mesterségesen több nőt nyomni a politikába, ha több nő akarna ott lenni és a többségben levő női választók is több nőt akarnának oda juttatni, ott látni, akkor ez menne magától is.
"Akkor most magyarázza el valaki, hogy ez mennyiben különb, mint a numerus clausus, vagyis az első zsidótörvény!"
Az negatív diszkrimináció ez pedig pozitív."
hájaaa, szerintem te nem ismered a numerus clausus szövegét. Egyrészt ebben a törvényben nincs benne a zsidó szó. Másrészt a törvény így szólt:
"figyelemmel kell lenni, hogy az ország területén lakó egyes népfajokhoz és nemzetiségekhez tartozó ifjak arányszáma a hallgatók közt lehetőleg elérje az illető népfaj vagy nemzetiség országos arányszámát, de legalább kitegye annak kilenctizedrészét."
Tehát minden nemzetiségre vonatkozott, hogy LEHETŐLEG érjék el az egyetemeken is azt az arányt, ami az országos. No most a zsidóság 6% volt ekkor, ők bőven reprezentálták is ezt az arányt az egyetemeken, míg egy csomó más nemzetiség nem. Mintha ma azt mondanánk, hogy a nemek aránya egy pártlistán vagy akárhol lehetőleg érje el az országos arányszámot: ami nagyjából 50-50%.
Az más kérdés, hogy az 1920-as népszámlálás alapján a zsidóságot vallásnak és nem nemzetiségnek is tekintették, ezért ki hogy értelmezte ezt a törvényt. Nem volt világosan megfogalmazva, hogy akkor most a zsidóság vallás vagy nemzetiség. Lényegében ezért sem csökkent a zsidóság aránya az egyetemeken.
Amúgy javaslom mindenkinek elolvasni ezt a sokat, de rosszul idézett törvényt, elég rövidke:
ismerem ezt a szöveget, a nyilasok is ezzel védekeztek a bíróságon köszi....
"Na akkor látom te is érzékeled a problémát! 15%..."
És mondjuk a kőművesek között hány százalék nő van? Traktorosok között? 5 éve vagyok ablakos, volt már pár kolléga aki megfordult mellettem, meg több brigádot is láttam. Tudod hány % volt köztük nő? Ne tippelj, mert gyorsan lelövöm a poént. NULLA!
Ha a 15% probléma, akkor a 0% mi? Miért nem erre vezetnek be kvótát, hogy minden fizikai melónál két pasira jusson legalább egy nő?
Gondolom most a nulla százalék hallatán habzószájjal csapkodott az asztalt, hogy milyen undorító himsoviniszta bagázs a fizikai munkakör, hogy teljesen ki vannak rekesztve a nők. Nem? Milyen kirekesztő már ez... Politika legalább nyomokban tartalmaz nőket ott nem olyan aggasztó a helyzet, mint az építőiparban. Azt kéne előbb rendbe tenni, nem gondolod? 15% az istenes a 0%-hoz képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!