Gyurcsány jobb volt?
Számomra egyértelműen igen. Nem értem hogy hogy lehet össze hasonlitani Gyurcsány kormányzását Orbánéhoz. Az tény hogy Gyurcsány nem volt egy jó politikus, de tized annyi rossz dolgot nem tett. Hogy lehet össze hasonlitani őket amikor a statisztikák mutatják hogy Gyurcsány idejében jobb volt Magyarországon élni. (Ideológiától függetlenül) Mit lehet Gyurcsány margójára irni? Elárulta a hazáját? Orbán is megtette. Hazudott? Nézzétek meg az M1-et
Ha azt nézzük:
Államadósság: kisebb volt
Infláció: kisebb volt
Fizetések: többet értek
Korrupció: Orbánérához képest kisebb volt
Ingatlan árak: meglehetett venni egy házat 10-20 millió forintért. most ez 50-60 millió.
Egyedül a foglalkoztatottság ami rosszabb volt azonban nem hoztak be Pakisztánból, Indiából 100ezreket,
Kérem az agymosott 1 bites fideszeseket hanyagolják a válasz adást.
"Végül is csak eladta az összes, még állami tulajdonban lévő értékesíthető dolgot."
Ezt azért tegyük rendbe a két kormány viszonylatában.
Igen, Gyurcsányék eladtak dolgokat, viszont ezért pénzt kaptunk. Ezzel szemben Orbánék ezeket visszaveszik adófizetői pénzből és INGYEN szétosztják haverok közt. Na ez a nem mindegy.
Amiket felsoroltál, hogy statisztikák mutatják, az kamu. Mutasd a statisztikát. Eleve hazugsággal kezdődik a kérdés, így nem lehet rá válaszolni. A GDP arányos államadósság pl Magyarországon az egyik legkisebb az EU-ban, Gyurcsány után meredeken zuhant, majd COVID után kezdett nőni, de még akkor is a Gyurcsányi jóval nagyobb volt. Fizetések sokkal kevesebbet értek, egyszerűen az akkor minimálbért vagy átlagbért hasonlítsd össze a mostani vásárló erejével néhány alapvető áru akkori és jelenlegi árának a megfigyelésével. Pl a benzin konkrétan drágább volt a fizetésekhez viszonyítva. Korrupció: Szabolcsban sokkal több volt akkoriban a cigi, drog, ember és fegyver csempész, meg úgy a hivatalnokok esetében is teljesen általános volt a “zsebpénz”. Házak tényleg olcsóbbak voltak, olyan 6-7 millió volt 2005-ben szabolcsi kisvárosban egy kockaház, most ugyanaz 15-20 (ami jobb az simán van 20). Ez legalább 3x ár, bár a fizetés sem 80 ezer Ft :D. Kb ugyanannyira drága, mint akkor.
Az a baj, hogy nem tudtok számolni, ti csak azt látjátok, hogy Kádár alatt 1 Ft volt egy kenyér, de hogy most egy heggesztő is 500K nettót keres, azt nem veszitek figyelembe.
A Gyurcsány korszak brutálisan szegény volt. Kérdező szerintem nincs 30 éves, ezért fogalma sincs róla.
10
Mennyi volt a fizetésed és mennyi most? 😅
Borzalmas volt mind a kettő. Ha úgy vesszük Gyurcsány tényleg "jobb volt", mert mára Orbánnak még őt is sikerült alulmúlnia.
A lakás árakról meg annyit, hogy mindenki szabadulni szeretett volna a nagy lakásától, mert akkora volt a rezsije, mint egy havi fizetés. Persze ez nem Budapesten volt, hanem vidéken, ahol alig volt munkalehetőség. Én pl. akkor lettem 55 év feletti munkanélküli 35 év munkaviszony után. A Munkaügyi Központ helyett a családsegítőbe kellett járnunk, nem csak nekem, hanem minden 55 év felettinek. Arra hivatkoztak, hogy minket "élemedett" korunk miatt már úgysem vesznek föl többet sehová sem dolgozni. Volt már akkor közmunka, más munka nem is volt a városban. Mi viszont még közmunkát sem kaphattunk, teljesen leírtak bennünket 55 évesen. De a nyugdíjkorhatárt azért felemelték az orrunk előtt.
A családsegítőben mindig azzal "vigasztaltak", hogy a fél városnak ki van már kapcsolva a meleg víz, az áram, meg a gáz.
Ha azon az őszön nem sikerült volna eladnom a 65 négyzetméteres lakásomat 5 millióért, ott fagytam volna meg télen a fűtetlen lakásban. Ha meg mégis túléltem volna azt a telet, akkor vitte volna végrehajtó.
És mielőtt még bárki le fideszesezne, az Orbán kúrmány pontosan ugyanott folytatta, ahol Gyurcsányék abbahagyták. Az első dolguk az volt, hogy akiket Gyurcsányék az út szélén hagytak, azokat ők jól belerúgták az árokba. A magam részéről pokolra kívánom mind a kettőt. És egyáltalán nem tartom normális dolognak, hogy mindenáron a két rossz közül akarjátok választani a kisebbik rosszat. Ennél a kettőnél bárki jobb lenne, még Kovács Gergő kutyája is.
"Mutasd a statisztikát"
Szívesen, GDP-ben történő felzárkózás mértéke a nyugathoz jobb volt Gyurcsány alatt, gyorsabb volt.
2002-ről 2008-ra 6 év alatt, kb. 5%ponttal lettünk közelebb.
2010-ről 2019-re 9 év alatt, a fidesz kb. 3%pontot hozott össze.
Direkt ezeket az intervallumokat néztem, mert mindkét időszak konjunktúra volt és nem válság.
" majd COVID után kezdett nőni, de még akkor is a Gyurcsányi jóval nagyobb volt"
Ez simán hazugság, nem volt jóval nagyobb. Gyurcsány alatt GDP arányosan 80.3%-on tetőzött, míg a fidesz alatt 80.1%-on.
"Fizetések sokkal kevesebbet értek, egyszerűen az akkor minimálbért vagy átlagbért hasonlítsd össze a mostani vásárló erejével néhány alapvető áru akkori és jelenlegi árának a megfigyelésével."
Ez jó ötlet is lenne, csak ez nem így működik.
Egyrészt, számít, hogy mire kell az embernek költeni. Egyszerű példa, nyugaton az energia árak arányaiban magasabbak, míg a bolti termékek olcsóbbak, viszont ez pont fordítva van itt. Vagyis számít, hogy mit veszünk alapul.
Másrészt, 1-1 terméket nézni azért ostobaság, mert számít, hogy milyen folyamatok hatnak rá. Ha valamit csak importálunk, akkor ahhoz semmi köze nincs Gyurcsánynak.
"l a benzin konkrétan drágább volt a fizetésekhez viszonyítva."
Itt látszik, hogy nem a valóság érdekel, csak át akarsz b*szni emberek a manipulált adatoddal.
Hogy bemutassam mi a gond ezzel, én is az autóbenzint veszem alapul, viszont az első Orbán kormány alatt vizsgálom a drágulást(!).
2001-ben a nettó átlagbérből 287.22 litert tudtál venni.
2005-ben a nettó átlagbérből már 396.72 litert tudtál venni.
Vagyis látszik, hogy kormányra kerülés után 3 évvel az MSZP kormány sokkal jobb volt, mint a fidesz.
És most a plot twist. Ehhez a kormánynak nem sok köze van. Sokkal fontosabbak a globális szempontok, ezért felesleges ezt nézni.
"Korrupció: Szabolcsban sokkal több volt akkoriban a cigi, drog, ember és fegyver csempész"
Szép és jó, csak ez nem korrupció.
Illetve én a random benyögésednek simán nem hiszek. Hozz adatot, ha bizonyítani akarod az állításod.
"meg úgy a hivatalnokok esetében is teljesen általános volt a “zsebpénz”. "
Előfordulhat, hogy pár száz forintot kaptak, ami tényleg csak zsebpénz volt. Most 100 milliók röpködnek, amit zsebpénznek nem lehet nevezni.
"Ez legalább 3x ár, bár a fizetés sem 80 ezer Ft :D. Kb ugyanannyira drága, mint akkor."
Csak szabolcsban sem ugyanaz a minőség. Az a ház, amit akkor tudtál megvenni, az került annyiba, ma majdnem 20 év elteltével tudod megvenni felújítás nélkül ezt a házat.
Amúgy meg, nem csak szabolcsból áll az ország. Itt megint érdemes átlagot nézni és nem random kiemelni 1-1 települést, mint valami idióta.
Azok alapján meg azt látni, hogy míg a nettó kb. kétszeresére nőtt, az ingatlan árak megháromszorozódtak.
"Az a baj, hogy nem tudtok számolni, ti csak azt látjátok, hogy Kádár alatt 1 Ft volt egy kenyér, de hogy most egy heggesztő is 500K nettót keres, azt nem veszitek figyelembe."
Az a baj, hogy nem tudsz számolni, azt képzeled, hogy ha egy hegesztő 500k-t keres most, akkor mindenki - még a bértáblás tanár is - 500k-t visz haza.
Egyébként el kell, hogy szomorítsalak. Annyi megdöglött az építőipar, hogy a szakik most éhbérért is munkát vállalnak, annyira nincs mit csinálni. Már ilyen 250k nettós munkáért sorban állnak.
"A Gyurcsány korszak brutálisan szegény volt. Kérdező szerintem nincs 30 éves, ezért fogalma sincs róla."
Nem volt, az emberek alapvetően jobbak éltek és a szolgáltatások (oktatás, egészségügy) minősége is jobb volt.
Érdemes pl. azt megfigyelni, hogy mennyire tudnak luxus cikkekre költeni az emberek, pl. új autóra, mert ez jól mutatja, hogy mennyire szegényedik egy társadalom.
Ha megnézzük a ksh adatait azt látjuk, hogy az MSZP alatt a válságot leszámítva minden évben 150 ezernél több új autót vettek a magyarok, míg használtból nem igazán vettek.
Ezzel szemben a fidesz alatt egyetlen egy évben hoztak 150 ezer feletti számot az új autók, viszont használt autókból annál több fogyott.
Vagyis a magyarok akik korábban új autót tudtak venni, a borzasztó kormányzás miatt áttértek a használt autó vásárlásra, így csökkentve a luxus kiadásokat.
A tény az, hogy Gyurcsány nem volt jó, de a számok nem hazudnak és Gyurcsány jobb, mint Orbán.
Ugyan már, Gyurcsány alatt fél évig az egész világsajtó a közelgő magyar államcsődről beszélt a görög mellett... Ezért kellett az IMF-hitel. Mellé sok IMF-feltétel teljesítése. Gőzerővel folyt a kölcsönfelvétel és az eladósítás előtte. Már 2006-ra olyan rossz állapotban volt az ország, hogy megszorítások jöttek, elég durvák, iskolákat is simán bezártak, elvették a 13. havi nyugdíjat, amit ők vezettek be. Mindez az osztogatás Orbánék 2002-es szokásos választási osztogatása után folytatódott. Gyurcsánynak le kellett mondania 2009-ben, akkor megint jöttek a megszorítások.
Ez olyan, hogy ha eladod a házad, vagy felveszel egy nagy kölcsönt, és kapsz egy csomó pénzt, akkor jobb neked. Csakhogy később rosszabb lesz, elfogy a pénz, és még 20 évig fizetned kell a hiteleket. Ez történt Gyurcsányék alatt. Jobb volt, mert mindenre kölcsönt vettek fel, fizetésemelésre, 13. havira, stb. Argentínában is folymatosan jó, rögzített árak vannak meg mindenféle támogatás, csak ennek az eredménye egy 100%-os infláció évente...
Ahogy végigvettétek ezeket a dolgokat, most kell rájönnöm, hogy hiába nem szeretem Gyurcsányt, tényleg sokkal jobb volt, és hatalmas tévedés volt Orbán, pláne háromszor.
Bármi lesz legközelebb, valamilyen ellenzéki összefogásra fogok szavazni, nem érdekel benne van-e Gyurcsány vagy sem.
Köszi.
Öhm...
Gyerek voltam, be mentünk anyámmal vásárolni 5 azaz Ötezer Ft-ból tele volt a nagy tolós kosár!!!
Alig bírtuk hazacipelni.
Na most 50 ezerből se nagyon lehet ezt kihozni.
A fizetésem kB sz@rt se ér hiába 3x több mint anno anyámé volt.
Taps taps taps
Szar volt akkor is de nem ennyire.
Egyedül nevelt minket anyám l, mégis vett egy házat én meg álmodozok róla csak.
Szóval szerintem jobb volt vagy legalábbis semmivel sem volt rosszabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!