Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Vajon az általános választójog...

Vajon az általános választójog nem siklik ki a realitás talaján amikor olyanok is szavaznak akik például azt sem tudják melyik bolygón vannak?

Figyelt kérdés

Rengeteg ember nem tudja. Vagy aki nem tudja most ki a miniszterelnök? Vagy nem tudja melyik országban van Brüsszel?

Vagy azt sem tudja eldönteni hogy egy város vagy egy ország?

Nem vagyok sem Fideszes sem pedig ellenzéki. Egyszeruen a kérdés a szélsőségesen tájékozatlan(direkt nem a butát írom mert az kisebb bűn ha egyáltalán annak lehet nevezni) emberről szól akik alapvető dolgokkal sincsenek tisztában.

2023. dec. 12. 20:41
1 2 3
 21/22 A kérdező kommentje:

Ez már sokkal értelmesebb boncolgatása a témának "píszískedés" helyett.

Viszont:

"kellhet egy bizonyos tájékozottság ahhoz, hogy egyáltalán felfoghatóvá váljon, hogy a választása az egyén javát szolgálja-e, de mi a határ, létezik ilyen?"

Szerintem erre az a helyes válasz hogy egészen biztosan létezik egy határ. Ezt soha nem fogjuk teljesen pontosan megtudni hol van, ettől még az alját az próbálhatjuk bele meríteni. És ez valahol mégiscsak az írás és olvasás képessége kell hogy legyen. Ha ez nem akkor mi?

2023. dec. 12. 23:09
 22/22 anonim ***** válasza:

Értem, miért írod, de szerintem az írás-olvasás szigorúan elméleti síkon nem előfeltétele annak a képességnek, hogy a választópolgár úgy érezze, hogy képviselve van, sőt, bizonyosan szempontból és bizonyos szintig semmilyen tanult ismeret sem szükséges hozzá, pl. analfabétaként is képviselve érezheti magát a polgár, ha a környéken garázdálkodó bűnözőket megfékezik, közszolgáltatást rendbeteszik (vagy ugye elérhetővé teszik), stb.

A felvetéseddel kapcsolatban: az teljesen igaz, hogy valahol létezik egy ilyen határ, de ahogy írtad, ennek pontos kijelölése lehetetlen. Viszont ebből következik az is, hogy az általunk kijelölt határ szükségszerűen kirekeszt majd olyanokat is, akik a határ felett vannak, de minim fennáll ennek a reális valószínűsége. Innentől pedig egy új értékválasztás elé kerülünk: Mi a fontosabb, hogy ezen szint alatt lévőket biztos kizárjuk (ilyenkor kell egy határ), vagy a szint felett lévőket vagy

semmi szín alatt se zárjuk ki (ez az általános választójogot eredményezi). Másképpen: megengedhető-e, hogy a választójog korlátozásával ezen hipotetikus szint felett lévők is kizárásra kerüljenek (mint véletlenszerű, de elkerülhetetlen, szükségszerű és arányos áldozat).

2023. dec. 13. 21:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!