Az azért nem lenne marhaság ha mindenki ugyanannyit keresne?
"Miért tanulna valaki atomfizikusnak, ha egyszer hot-dog árusként is ugyanannyi elismerést kap?"
Mert nem kap. A pénz nem egyenlő az elismeréssel. Egy olyan világban ahol aa pénz nem létezne ugyanúgy vágyna mindenki sikerekre, van minden emberben egy bizonyítási vágy. Ha nem is másoknak, de önmagának biztos, hogy meg akarja mutatani, megtudom csinálni. És megértené ezt csak tanulással érheti el.
nembaj, kergessetek álmokat nyugodtan.
bizonyára az ősember is azért volt agresszív és azért vette el a másik ősembertől a "javait" mert a rendszerben így tanulta meg.
Persze lehet csűrni csavarni, legfeljebb akkor tudnátok megvalósítani, ha a 10millió emberből vagy 6-7milliót kiirtotok. bár sztem még akkor se.
"Te nem érted azt meg, hogy ha egy kormány hirtelen azt mondaná puff"
a bibi pont ez a sztoridban. hogy A KORMÁNY mondja. Az elméletetek ott hibázik még egy nagyot, hogy azt rá kell kényszeríteni az emberekre egy csoportnak. Ez így már alapból halálra van ítélve. Az ember eredendően önző és magára gondol, többet és többet akar. amióta értelem gyúlt az agyában. ennyi. Nem fogsz tudni egy kormánnyal több évezrednyi evolúciót megváltoztatni, max ha újrakezditek az egészet Ádámmal és Évával, mint említettem előbb.
Nem kormány találta ki a pénzt, hanem az emberek saját maguktól, természetes úton fejlődött ki a gazdaság nevű dolog.
"Ezt most kérdésként írom le. Szerinted melyik ember dolgozik eredményesebben, odaadóbban és hatékonyabban, az aki azért végez el egy munkát ma, mert tudja hogy akkor kap húsz ezer forintot, vagy az akinek biztosítva van a megélhetése nincs semmi gondja, nemkell villanyszámlán gondolkodnia és pusztán a szakma szeretete és az alkotási vágy motiválja?"
többségében az akinek minden biztosítva van és nem kell megélhetésért küzdenie , előbb-utóbb eltunyul és nem érdekli majd a munka. Persze egy atomfizikust talán hajt majd a tudásvágy, de a maradék sok-sok millió egyszerű munkásember rohadtul meg fogja unni a munkáját és, hogy egy szürke pont az emberek között. Mi fog történni? elzárják megölik aki a rendszer ellensége ugye? Nem gondolod, hogy idővel nem a saját érdekükben fognak dolgozni, hanem mert félnek a szankcióktól? hm?
"És had vezessek le mégegy gondolatmenetet. Vegyünk alapul egy ugye egy tízmilliós lakosságú országot. Tételezzük fel, hogy az öregek, rokkantak és gyermekek hárommillióan vannak. A fennmaradó hétmillió dolgozik. Ez tudod mit eredményez? Nem kell megszakadni, hogy javakat megtermeljék. Nem kell 12órát gürizni senkinek elég napi nyolcat. "
alapból a természetes a napi 8 óra nem a 12, kevesebben 12óráznak mint 8. Vicces mennyire ferdíted a témát. Azt mondod, te pozitívumként említetted azt a tényt, hogy NINCS MUNKA, hisz azért kell mindenkinek kevesebbet dolgoznia, mert nincs elég munka. Persze le vagyunk korlátozva, hogy nem fogyasztunk, tehát elég minimálisan melózni, mert naponta 3szelet kenyeret ehet meg egy felnőtt ember, többet nem, mert jön a rendőrség.
És akkor kérdés, hogy mit fog csinálni a sok-sok ember a sok szabadidejében? Elárulom én, tunyulni fog. Aki nem dolgozik huzamosabban, az eltunyul, emberi szokás, emberi jellemző. Szép lassan lennének akik nem akarnak többet dolgozni (minek dolgozzak ilyen keveset, stb), azt akkor jön megint a jól bevált népirtás ugye? És megint ott vagyunk, hogy nem azért fognak akkor dolgozni az emberek mert akarnak, hanem mert félnek a megtorlástól.
"Ez mit eredményez? Senkit sem kéne kényszeríteni, hogy dolgozzon, nem lenne mindenki túlhajszolt, feszült jobban tudna a munkájára koncentrálni kipihenten, kellemesen, jóleső örömmel végezné munkáját. Ezáltal tökéletesednének a termékei is. "
Fenét. Ha nincs megkövetelve, hogy dolgozz rendesen, ha nincs komoly motiváció, akkor nem fogsz jól dolgozni. Engem nemrég rúgtak ki. majd 200e Ft-ot kerestem havonta. Bent leszartak sokszor már. Nem motiváltak rendesen. Nem tudtam örülni már a munkának, mert nem éreztem benne semmi kihívást, ezért hibáztam sokszor és nem is érdekelt eléggé. Kirúgtak motiváció hiánya miatt. Pár hónapon belül magam is leléptem volna. Sokkal jobban vagyok már így. Pedig nem voltam túlhajszolt, sok pénzt kerestem és mégis szarul voltam. Nah akkor mégse igaz amit írsz? Hisz a te elméleted szerint ha valaki dolgozik bármit, és megél belőle és nem hajszolják túl, akkor minden rózsaszín lesz ugye? Vagy ugye akkor én egy rendszer ellenség vagyok akit meg kéne ölni ugye? Mert nem vagyok eléggé droid?
"Valljuk be a kommunizmus tökéletesen van megalkotva."
elfogult egy beszűkült vélemény.
"Ebben hibát nem találsz. Nincs egyetlen olyan pontja ami miatt ne működne, vagy ne működne jobban, mint más rendszerek."
kapásból egy tonnát soroltam, de már oldalakkal korábban is.
Lehet hozzátok egy kérdésem? Akkor is lesz, ha nem, szóval egyesek úgy gondolják, hogy a magasabb fizetés azt jelenti, hogy azért valaki többet dolgozik, többet tanul, vagyis egyesek szerint a tudást jól megfizetik... Ez nem igaz! Sokakat ismerek, akik agyongürcölik magukat, nem 12, hanem 24 óráznak, a fizetésükből éppen megélnek, de vigyázniuk kell, nehogy ne legyen munkájuk hamarosan, és sok protekcióst csak benyomnak többszázezret meg még többet fizető állásokba, és nem kell érte csinálniuk semmit, és nyugodtan kritizálhatják a beosztottaikat, félelemben tarthatják, mindegy, megvan-e a végzettségük a vezetői poszthoz vagy nincs, majd valaki máséval leigazolják.
Anyukámmal is elvégeztettek egy képzést, és azzal a papírral egy protekciós kis libát juttattak munkához, akinek az apukája az önkormányzatnál dolgozik, de dunsztja sincs, hogy is kéne azt a munkát elvégezni, és mégis ott lehet...
Szóval ez úgy működne, ha nincs pénz, vagyis ami van mindenki között egyenlően van elosztva, így mindenki a köz érdekében tevékenykedne egyedül. Na most akkor csak a hasznosság különböztetné meg az embereket, nyilván az atomfizikus nagyobb hasznot "termelne", a hot-dog árus jóval kevesebbet. A tevékenységüktől viszont az egész társadalom gyarapodna, majd a több pénzt újra egyenlően elosztanák, így mindenkinek összességében több, de egymáshoz viszonyítva ugyanannyi lenne.Akkor, hogy ne érezze ezt igazságtalannak a jóval hasznosabb, akkor ő kapjon több plecsnit a mellkasára? Ezzel el lehetne intézni? Az egyenlőtlenség így is kialakulhat, mégpedig visszahúzó erőként, hogy mit pöffeszkedik az ott, meg majd végezze csak el a dolgát helyettünk is, mi meg csak élvezzük a hasznát. Az egyenlőtlenség genetikailag is belénk van kódolva, ha a képességeken kívül a hozzáállást is nézzük, kell az egyéni, megkülönböztetett jutalom is, mint ösztönzőerő, mert ha nem is azon félen, megbukik majd a másik negatív hozzállásán.
Amúgy meg verseny, versenyszellem nélkül nincs fejlődés, legalábbis lelassul, vagy teljesen szabotálja a gyengébb-ugyancsak természetes versenyszellemből, mert ő személy szerint rosszabbul nem jár...
"Az emberekben ott van a túlélési vágy... :)"
És itt kerül ismét felszínre a rabszolgatartás intézménye:
Dolgoznom kéne, de nagyon nem akaródzik, viszont a házban lakók közül három lakónál jobbak a fizikai adottságaim.... És egyébként is: van még egy baseball-ütőm is...
Belefér az idejükbe, hogy helyettem is dolgozzanak...
"kapásból egy tonnát soroltam, de már oldalakkal korábban is."
Egyet sem soroltál még. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!