Miért lenne az rossz, hogy mindenkinek ugyanannyi adót kellene fizetni?
Eddig ugye volt a két kulcsos módszer. De miért kell valakinek többet fizetni azért mert többet keres?
Aki 500000 fizetése az miért fizessen 140E hogyha csak 90 kellene fizetnie 18%-al. Mindenkinek ugyanolyan arányba kellene fizetni. Egységesen. Valaki többet keres többet fizessen? Ugyanúgy megdolgozik érte( leszámítva a politikust).
Az ugyanakkora arány teljesen korrekt.
Ha valaki 300 (500 stb.) ezer után fizeti a 16%-ot, az többel járul hozzá az "ország gyarapításához" (biztos, hogy gyarapszik??), mint aki 100 ezer után.
A többkulcsos adó brutális kulcsokkal egy dologra jó: eltitkolni a jövedelmet és nem adózni utána egyáltalán. Ez kinek az érdeke? Gazdag eltitkolja és éli világát majdnem a 100%-ból, szerencsételen "kisember" mert nyögi a maga 16%-át becsületesen. Ez igazságosabb lenne? Nem hiszem!
Jó az, ha mindenkinek ugyanakkora a kulcs. 16%-ért már nem éri meg eltitkolni a jövedelmet és kockáztatni a büntetést. 44%-ért (azt hiszem, annyi volt a legtöbb jó pár éve) megéri.
Ne haragudj, Kedves Kérdező, de nagyon rosszul tetted fel kérdésedet.
-Csak eddig négy oldalnyi vitát generált a pontatlanságod.
Az ARÁNYAIBAN azonos mértékű adózással egyetértek, míg az ÖSSZEGSZERŰEN azonos adózással a legmesszebbmenőkig nem.
Nem mindegy, hogy hogyan tesz fel egy ember egy kérdést.
Pedig sajnos azt kell mondjam, hogy kevésbé fontos....nem is...inkább úgy fogalmaznék, hogy kevésbé felelősségteljes.
Ha ő nem takarít fel rendesen, max húzom a számat. Ha én (fejlesztő vagyok) elcseszek egy kódot, akkor lehet, hogy egy gyártó multi fél napig áll, több 10 milliós bevételtől elesve.
Ha egy lapon említenénk a kettőt, akkor nagyon kutya világ lenne. Nem jár ugyan az a pénz mindkét melóért, ez így normális, ha tetszik, ha nem.
Az arányaiban egységes adózás jó dolog. Kis pénzből kevés, nagy pénzből sok, de %-ban ugyan annyi. A jól kereső embereket plusz adóterhekkel büntetni viszont nagy gáz. Visszaveti a fejlődést, amolyan "Jóóóhogynem már elértél valamit!!" visszhangja van.
én csak egyet kérdezek akkor..
a kieső 308 milliárd forintot honnan pótolja az állam?
21:50
Így már nem éri meg eltitkolni a jövedelmet, mert egységes az adózás. Eddig megérte, mert nem akartam kétszer annyi % adót fizetni, mint a keveset kereső. Ebből kifolyólag megnövekszik a rendesen adózók száma. Vagy nem..... ezt nem lehet tudni, a remények ezek.
Mindenképp változtatni/egyszerűsíteni kell az adórendszeren, mert borzasztó bonyolult. Nekem most kellene számláznom a cégnek, és úgy, hogy megmondtam adózás után mennyi pénz akarok a zsebemben látni, egy könyvelő sem tudta megmondani, hogy mennyit írjak a számlára..Azért ez elárul valamit.
22:00
Persze, vannak protekciósok, de hál' Istennek ők vannak kevesebben.
Igen, tudjon megélni a kisebb kvalitású munkát végző ember is. Ez viszont összetett. Ugye takarítói fizetésből lakást összespórolni nem egyszerű. Hitelt felvenni sem. De ha mégis sikerül, akkor a 60-70.000-s törlesztést (ami sztem tök átlag a mai lakásárak mellett) fizetni kell. Ott van még a rezsi, ami kb. még 30-40.000, aztán enni kell és ruházkodni. Ha kiszámolgatod, akkor egy egyedülálló, ilyen munkát végző embernek is kell 150.000-180.000 Ft nettó, hogy megéljen! Ezt az életbe nem fogja megkapni. Ha mégis, akkor nekem másnap mennem kell a főnökömhöz, hogy emelje a fizetésem úgy 100.000-150.000 nettóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!