Miért zavarja az embereket, hogy a cigányok többségben lesznek pár év mulva?
#8: "Egy indiai kisebbség"
Nem ilyen egyszerű a dolog, a romák is különbözőek, még kinézetre is.
18
Nem tudom honnan tájékozódsz, de senki sem beszélt genetikáról. Nem azért utálják az emberek a cigányokat, mert más genetikai információt hordoznának, hanem mert egy jelentős részük (hogy most ez hány százalék a romák csoportján belül, azt nem tudom, de nem 10, meg nem 20% sajnos) söpredék, legalja ember. Menj el egy börtönbe, biztos véletlen, hogy a rabok 70%-a cigány.
Volt egy üzletem évekig, ha problémás volt a vevő, vagy lopni akart, az esetek 95%-ban cigány volt az elkövető, és szó nincs arról, hogy szegények lettek volna, nem egyszer luxus autóval álltak meg a bolt előtt.
Erre lehet legyinteni, hogy az egyéni élményem nem reprezentatív, csak amikor a vállalkozó ismerőseimmel beszélgetek, és náluk is hasonló az arány, arra már mondhatjuk, hogy baj van :)
Ja, és mielőtt: a normális cigányok általában hangosabban szídják a cigányokat, mint mi, és nem egy esetben le is tagadják származásukat. És hallottam már rasszista megjegyzést olyan politikai párt magas rangú tagjától, akik deklaráltan védik a kisebbséget. Akkor erről ennyit.
"Jó, azért valljuk be az emberek egy icike-picikét túloznak, amikor Nógrádról vagy Borsodról beszélnek..."
Aha, néha el kéne hagyni belbudát, és mondjuk átnézni Csepelre, vagy Pesterzsébetre, és akkor rögtön nem itt okoskodnál :)
21
"Lehet a politika is hibás a cigányok integrálásával kapcsolatban?"
Ez biztos, hogy sok rétű probléma, de pl. az is gond, hogy a hazai cigányság nem olyan embereket állít maga elé példaképnek, mint mondjuk Csányi Sándor (roma származású színész), hanem Győzikét, meg Gwm-et, meg nem tudom még kit.
Érted a problémát, nekünk ott van Deák, Széchenyi, Rákóczi, akikre felnézhetünk, egy roma kisgyerek meg mit lát? Grofó, Beat, meg stb.
Ezek után nem csoda, ha egy részükben nem alakul ki egy egészséges énkép, és igen, a politikusok is hibásak, már rég létre kellett volna hozni egy roma értelmiségekből álló "Megafont", ami utat tud mutatni a fiataloknak.
Még egy gondolat: hatalmas tévhit, hogy a szegénységen múlik, hogy ki hogy viselkedik.
Amikor a "kis család" elver előttem a McDonaldsben egy 20-ast, aztán a dohányboltban is otthagynak 2 napi bért, majd beszállnak az "Ódiba", nekem senki se mondja, hogy ennek a szegénység miatt trógerek.
"A romákban legalább nincs meg a szolgalelkűség."
Szimplán csak büdös nekik a munka.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!