Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A pedagógusok a hatalmas...

A pedagógusok a hatalmas nyári szünidők (szezonális szünetek) miatt nem hagyják el a szakmát. Igaza lehet az államtitkárnak?

Figyelt kérdés

Volt még a sztrájk kezdetekor egy ilyen kijelentés. A tűzoltókat az adrenalin hajtja a pedagógusoknak pedig a nyári szünidő és a fél napi bejárós munka, mondták. Most ugye bevezették a státusztörvényt mégsem ment el pedagógus. Semmivel sem több mint szokott ilyenkor. Béremelés nem érkezik a stárusztörvénnyel, így marad valóban az amit mondtak a kormányzati szakértők? A hatalmas ~9 hetes nyári szünet + őszi + téli + tavaszi meg a részmunkaidős állásnak van akkora vonzereje?

Ismert, hogy juniusban már az elején 7-én lezárják a gyerekeket, így már csak felügyelet van 15-ig. Utána még pár napig napi 3 órás érztekezletek vannak. Aztán jun 22-aug 24-ig szünidő. Teljes szabadság, ami ugye ~9 hetes. Ehhez jöna téli szünet 3 hét + 1-1 hét tavaszi,őszi. Ennyi szabadsága sehol sincsen semelyik szakmában a dolgozónak. Ez lehet ennyire vonzó?

Fél napokat kell bejárni, szabad 7vége. Heti 25 óra tanítás + 5 óra adminisztráció, ez a pedagógus pálya. A nyári szünet 9 hetes + téli 3 + öszi 1+ tavaszi 1 = 14 hét. Egy sima alkalmazottnak egy évben 5 hete van. Nem ugyanaz! Habár a fizetés alig több a minimálbérért mégsincs pedagógushiány a kormány szerint, és ugye ők tudják ezt

2023. aug. 31. 09:54
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:

"A pedagógust pedig az államnak kell azokból az adóforintokból eltartania, amit pl az ALDI-s fizet be."

Eddig nem tudtam, hogy a pedagógus nem fizet adót, ez újdonság...

i*i*ó*a

2023. aug. 31. 17:20
 32/44 A kérdező kommentje:

31 "Eddig nem tudtam, hogy a pedagógus nem fizet adót, ez újdonság..."

A pedagógus a versenyszférás akár ALDI-s adójából fizeti az adót, nem a sajátjából. Nem tudom érted-e a különbséget.

2023. szept. 1. 08:59
 33/44 A kérdező kommentje:

22 Michelson

"Te nem érted, amit én írok.

A tanárokat nem tartja el senki, a tanárok munkája jelentősen hozzájárul a nemzetgazdasághoz. Egy átlagos tanár egy év alatt ezerszer több értéket termel azzal, hogy a gyerekeket neveli, oktatja, műveli, felügyeli, kirándulni viszi, programokat szervez nekik, stb., mint az ALDI-s dolgozó"

Akkor neked fogalmad sincsen alap közgazdasági ismeretekhez. A gyerek nem dolgozik, nem termel hasznot. Először akkor fog termelni értéket amikor munkába megy. A megtermelt értéket amit szakmunkázik lefölözi a munkáltató és egy kis részét kifizeti a dolgozójában. A pedagógus nem kap ebből. A pedagógusnak a munkája benne van a szakmunkásban, de ebből értéket csak a szakmunkás fog a vakolásával teremteni aminek ellenértékeét a munkáltató és a szakmunkás kapja. A pedagógus maga semmilyen értéket, értesd reálgazdasági hasznot nem termel. Csak viszi a pénzt.

Ma Magyarországon 1 versenyszférás valódi reálgazdasági értéket teremtő dolgozó tart el 4 állami bürokratát pl tanárt is. Egy ilyen sóher ország ezt nem bírja, ezért kell a versenyszférába terelni az embereket. Ezt szolgálja a státusztörvény is.

2023. szept. 1. 09:04
 34/44 A kérdező kommentje:

23 "Be kell zárni az összeset és kész, akkor nem fogja vinni a pénzt. Meg az egészségügyet is, hisz az is csak viszi a pénzt. Meg a MÁVot is, az is csak viszi a pénzt."

Törekedni kell, hogy minimális legyen a pénz beleinvesztálása ezekbe a szektorokba, amit a kormány jól csinál. Keveset ad a pénznyelő egészségügybe és oktatásba

2023. szept. 1. 09:05
 35/44 anonim ***** válasza:

"Törekedni kell, hogy minimális legyen a pénz beleinvesztálása ezekbe a szektorokba"

Fejlett országokban ezt nem így gondolják, mert ők már rájöttek, hogy ha minőségi oktatást kapnak a diákok, akkor sokkal magasabb megtermelt értéket fognak tudni hozzáadni a közöshöz.

2023. szept. 1. 11:40
 36/44 A kérdező kommentje:
35 Ők gyarmattartók. Persze, hogy invesztálnak az oktatásba, hiszen ott marad náluk a végzett hallgató. De hallottál már olyat, hogy gyarmatokon magasabb szintű az oktatás mint a gyarmaton? Úgyis elmegy innen mindenki. Annyi pénzt, mint nyugaton sosem tudott és sosem fog tudni adni kormány
2023. szept. 1. 11:45
 37/44 A kérdező kommentje:
Nagyon alacsony szintű az ismeretetek a világról. Még mindig idilli légvárakat építetek. 😂
2023. szept. 1. 11:46
 38/44 anonim ***** válasza:

"Annyi pénzt, mint nyugaton sosem tudott és sosem fog tudni adni kormány"

Hát amennyiben nem biztosít magas szintű oktatást az állampolgárainak, úgy nem is várható el, hogy jelentősen nőjön a GDP/fő.

2023. szept. 1. 11:52
 39/44 anonim ***** válasza:
91%

Nem, még mindig te nem érted meg, amit én mondok, mert te csak addig látsz el, hogy az ALDI-s árufeltöltő tölti fel a polcokat, a kőműves meg vakol, és ezért havonta megkapja a fizetése egy részét, a többi meg adóra megy. Te eddig látsz el, tovább nem.

Pedig már leírtam korábban is, hogy a tanárok munkája nagyban hozzájárul a nemzetgazdasághoz, csak nem közvetlenül, hanem közvetett módon. Nem egy tanulmány bizonyította már ezt, itt van pl. ez: [link]

18. oldal. Idézek:

"Hanushek és társai a tanulói kompetenciák fejlődéséhez kötik a tanári minőséget, a pedagógiai hozzá adott értéket pedig számszerűsítik, méghozzá a jobb kompetenciájú tanulók várható keresetével. Az ő adataik szerint így, egy 20 fős osztályban tanító tanár, amennyiben egy szórásnyival magasabb az eredményessége az átlagnál (a tanulói eredményességben mérve), akkor a tanulóinak várható jövedelme alapján mintegy 400 000 dollár határnyereséget termel. Másképpen is megfogalmazzák ezt, vagyis ha az alsó 5-8 százalékban található kevésbé jól teljesítő pedagógusokat átlagos eredményességű tanárokra cserélnék le, ez az USA-t felrepítené a matematikai és természettudományos PISA-rangsor eleje közelébe, jelenértéken 100 000 milliárd dollárt termelve."

Ez a pedagógiai hozzáadott érték az, amit te nem látsz, mert leragadtál ott, hogy az ALDI-s árufeltöltőt termel GDP-t, a tanár meg nem termel GDP-t. Pedig egyébként nagyon egyszerű a képlet: jó tanár -> jó oktatás -> a tanulók jobban teljesítenek -> jó szakemberek lesznek -> többet keresnek, többet vásárolnak, többet költenek. Szerintem teljesen nyilvánvaló, hogy amelyik országban nincs minőségi oktatás, az a ország erősen robog a pöcegödör szint felé.

Itt pedig egy szép kis tanulmány a közoktatásra fordított kiadások nemzetgazdasági hatásairól: [link]

Gyönyörű szépen le van írva az is benne, amiben te igen nagyon tévedsz, hogy miért nem igaz az, hogy az oktatás (és egyébként az eü. is) csak kiadás lenne. Igaz, ezt már 1979-ben megállapították, csak 44 évvel vagy lemaradva...

"Egy ilyen sóher ország ezt nem bírja, ezért kell a versenyszférába terelni az embereket."

Egyáltalán nem vagyunk sóher ország, rengeteg pénz van ebben az országban. Ha egy-két állami vagy részben beruházást elhalasztottak volna (pl. a Vodafone megvásárlását), bőven lett volna pénz a tanárok bérrendezésére.

Nem azért nem rendezték a tanárok bérét, mert nincs rá pénz vagy mert nem jutott volna rá, hanem mert NEM IS AKARTÁK.

2023. szept. 1. 12:06
 40/44 anonim ***** válasza:

Ha annyira fantasztikus lenne a pedagógus szakma es olyan hihetetlen előnyökkel járna, mint amiről te itt ugatsz akkor NEM PEDAGÓGUSHIÁNY KELLENE LEGYEN HANEM TÚLJELENTKEZÉS.

Igen, elképzelheted mennyire vonzó lehet egy munkahely, hogyha az emberek csak azért mennek oda, mert kicsivel nagyobb szabadságot kapnak.

Céges melónál evi 26 szabadnapom volt, iskolában 50 van.

Ma kb 3 órát töltöttem órarendek kitalálásával aztán résztvettem egy 2.5 órás értekezleten aztán 2 órát emaileztem a szülőkkel!! És ez még egy "könnyű" napnak számít!

Úgyhogy fogd be a szááááád!

@#$*£&€¥@%

2023. szept. 5. 00:33
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!