Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Van arra bármiféle objektív...

Tekergő68 kérdése:

Van arra bármiféle objektív statisztika, ami alátámasztja, hogy az elmúlt 13 évben a magyarok életszínvonala jelentős mértékben romlott?

Figyelt kérdés
Az oldalon a túlnyomó többség ezen a véleményen van. Na de így is van?

2023. aug. 19. 20:05
1 2 3 4
 31/37 DK-s ***** válasza:

#30-nak (kérdezőnek):

Semmiféle szubjektivitás nincs a MEGÁLLAPÍTÁSOMBAN.

A szokásos fideszes társalgási stílust hozod. Amint elmúlt valami, arról már bármit lehet hazudni, és csak az tény, a ténnyel van alátámasztva.

Sokszor vitáztam ezen az oldalon KSH adatokra alapozva, ezért emlékszem a KSH adataira, és azok szép lassan emelkednek. És az akkori árakra is emlékszem.

Engem a legkevésbé sem érdeke,l hogy elhiszed -e amit írok?

Közöltem, és nem vitát nyitottam. Hinni pedig a templomban kell.

2023. aug. 24. 19:05
 32/37 A kérdező kommentje:

"Semmiféle szubjektivitás nincs a MEGÁLLAPÍTÁSOMBAN."

Dehogynem, hisz az emlékeidre alapozod.

"A szokásos fideszes társalgási stílust hozod. Amint elmúlt valami, arról már bármit lehet hazudni, és csak az tény, a ténnyel van alátámasztva."

Akkor te nem ismered azt a mondást, hogy az internet nem felejt.

"Sokszor vitáztam ezen az oldalon KSH adatokra alapozva, ezért emlékszem a KSH adataira, és azok szép lassan emelkednek."

Akkor hozhatnál linket a korábbi vitáidról, amikben szintén leírtál pár KSH-s élelmiszerárat. Ha azóta valóban változott a KSH-s érték, akkor nem fog egyezni az általad korábban leírtakkal.

"Engem a legkevésbé sem érdeke,l hogy elhiszed -e amit írok?

Közöltem, és nem vitát nyitottam."

Ez a közlés nem sikerült valami magabiztosra, hisz végül kérdés lett belőle. :D

2023. aug. 24. 21:01
 33/37 DK-s ***** válasza:

És szerinted mi volt az a kérdés?

Egyébként egy kis logika, ehhez a megjegyzésedhez: "De várjál már, ha a tavalyi árakat feltuningolják, akkor a tavalyi infláció lesz magas! Pedig az tavaly 25%, volt ha megemeljük a tavalyi árakat, rögtön 50% lesz, és kilóg a lóláb!"

A vizsgált időtartományon belül mindössze arányos eltolást alkalmaznak,így az infláció magasabb területe az ő regnálásuk előtti időszakra esik.

Ebből a táblázatból végeztem egy szűkített körű számítást, de már az is kimutatja a h'lyeséget:

[link]

A kezdőpont a táblázat teteje, az utolsó pedig a "11306 Gyümölcsjoghurt".

A vizsgált évek 2002, 2011, 2022.

Minden értéknél kiszámoltam a 2022-es évhez mért inflációs százalékot, valamint a 2002-2022-es időszakot is, ezeket összeadtam, majd elosztottam a "tagok" számával. Vagyis kiszámoltam az átlagos inflációt a vizsgált termékekre 2002 és 2011, 2011 és 2022, valamint 2002 és 2022 között.

Az igaz hogy 2 órám ráment, két A/4-es négyzetrácsos lap betelt, de megérte. Csak írásban is levezettem azt, amit már egyébként is tudok.

2002 és 2011 között az átlagos infláció ezen termékekre átlagosan:50,57%

2011 és 2022 között 70,04%

Ez eddig még jónak tűnik, igaz? Minden rendben, a fidesz-éra alatt magasabb volt.

És most folytassuk:

2002 és 2022 között 180,03% volt.

A százalékos százalékszámítás következtében ez azt jelenti, hogy 2002, és 2022 között az éves, átlagos infláció semmikor nem lehetett magasabb, mint közelítőleg 5%.

Melyik álmodban volt ez?

2023. aug. 25. 14:02
 34/37 DK-s ***** válasza:

Arra mindenesetre megkérnélek hogy ha nem megy a matek, ne válaszolj.

Előre is köszönöm.

2023. aug. 25. 14:08
 35/37 A kérdező kommentje:

„És szerinted mi volt az a kérdés?”

Amit kérdőjellel zártál: "Engem a legkevésbé sem érdeke,l hogy elhiszed -e amit írok?”

„Egyébként egy kis logika, ehhez a megjegyzésedhez”

„A vizsgált időtartományon belül mindössze arányos eltolást alkalmaznak,így az infláció magasabb területe az ő regnálásuk előtti időszakra esik.”

De ha ezt csinálják, akkor a regnálásuk előtti évek inflációs értéke nagyobb lesz, mint ami eredetileg volt. Másfél évtizeddel később mondják, hogy „Ja, amúgy 2008-ban nem is ennyibe került a csirkecomb, hanem a másfélszerese volt, és az infláció sem 1% volt, hanem 10%”? És ezt benyeli mindenki? Senkinek nem tűnik fel a magyar újságírók, sem az EU-s aktafejek közül, hogy utólag módosítgatják az árakat, meg az előző kormányzások inflációs értékeit? :D

„Minden értéknél kiszámoltam a 2022-es évhez mért inflációs százalékot, valamint a 2002-2022-es időszakot is, ezeket összeadtam, majd elosztottam a "tagok" számával. Vagyis kiszámoltam az átlagos inflációt a vizsgált termékekre 2002 és 2011, 2011 és 2022, valamint 2002 és 2022 között.”

De azzal azért remélem képben vagy, hogy az inflációt az inflációs kosár értékéből nem számolják, nem úgy mint te, hogy átlagolják a termékek áremelkedését.

„Az igaz hogy 2 órám ráment, két A/4-es négyzetrácsos lap betelt, de megérte.”

Miért nem töltötted le a táblázatot Excelbe, és írtál valami függvényt a számításra?

Akkor 5 perc is elég lett volna a TELJES táblázatra, nem csak a gyümölcsjoghurtig.

Négyzetrácsos lap, meg 2 óra, jesus… Azért remélem a számoláshoz nem abakuszt használtál. :D

„Csak írásban is levezettem azt, amit már egyébként is tudok.”

És az mi lenne? Hogy utólag módosítják az élelmiszerárakat? Hogyan sikerült erre rájönnöd a számolgatásban?

„2002 és 2011 között az átlagos infláció ezen termékekre átlagosan:50,57%

2011 és 2022 között 70,04%

Ez eddig még jónak tűnik, igaz? Minden rendben, a fidesz-éra alatt magasabb volt.

És most folytassuk:

2002 és 2022 között 180,03% volt.

A százalékos százalékszámítás következtében ez azt jelenti, hogy 2002, és 2022 között az éves, átlagos infláció semmikor nem lehetett magasabb, mint közelítőleg 5%.

Melyik álmodban volt ez?”

Nem, nem azt jelenti. Simán lehettek olyan évek, ahol bőven 5% alatt volt az infláció, ha voltak cserében olyan évek, ahol viszont jelentősen magasabb, mint 5%.

Például ha volt egy év ahol 1%, volt egy másik ahol 9%, a többiben meg 5%, még akkor is simán lehet 180,03% a teljes infláció, de máris nem teljesül a megállapításod, hogy sehol nem lehet magasabb, mint 5%.

Tehát miről is lett lerántva a lepel? Mi volt az a nagy hülyeség, amit eddig is tudtál?

De eleve miért akarsz következtetéseket levonni a saját számításodból, mikor az inflációt nem is így számolják?

2023. aug. 27. 17:20
 36/37 DK-s ***** válasza:

[link]

A 2001-től 2010-ig terjedő időszakban az előző évhez képesti inflációk összege 56,7%

Orbán regnálása alatti, 2011-től 2020-ig terjedő időszakban 20,3% úgy, hogy állítólag két egymást követő évben nemhogy infláció, de egyenesen DEFLÁCIÓ volt!

Ez még Münchausen bárónak is becsületére válna!

Most tényleg nekem akarod bizonygatni a nyilvánvaló h'lyeséget? Én ÉLTEM ÉS DOLGOZTAM ezekben az időszakokban, és a qrva anyjuknak hazudjanak a szemébe ezek a tetvek!

2023. aug. 27. 21:05
 37/37 A kérdező kommentje:

"Orbán regnálása alatti, 2011-től 2020-ig terjedő időszakban 20,3% úgy, hogy állítólag két egymást követő évben nemhogy infláció, de egyenesen DEFLÁCIÓ volt!

Ez még Münchausen bárónak is becsületére válna!"

Semmi rendkívüli nincs ebben, legtöbb Uniós országban jobban alakult az infláció az elmúlt 13 évben mint nálunk. Máshol is voltak deflációs évek.

"Most tényleg nekem akarod bizonygatni a nyilvánvaló h'lyeséget?"

Te próbálod nekem bizonygatni a hülyeséget. Leírtam, hogy miért nem állja meg a helyét az elképzelésed. Reakció nélkül hagytad. De komolyan, hogyan tudják utólag módosítani az élelmiszerárakat és az infláció értékeket anélkül, hogy bárkinek feltűnne?

"Én ÉLTEM ÉS DOLGOZTAM ezekben az időszakokban, és a qrva anyjuknak hazudjanak a szemébe ezek a tetvek!"

De azért én vagyok az, aki nem objektíven nézi a dolgot. :D

2023. aug. 28. 22:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!