Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerinted manapság vagy...

Szerinted manapság vagy Gyurcsány idején volt megfizethetőbb a tömegközlekedés?

Figyelt kérdés

2023. aug. 13. 20:05
1 2 3 4 5
 41/44 anonim ***** válasza:
66%

"Egyre szarabb minden ezek a tények."

Háát, nem! De hagyjuk.

2023. aug. 14. 10:42
 42/44 anonim ***** válasza:
56%
Nem tudom megnyitni elolvasni, én 2006-ban végeztem és úgy emlékszem olcsó volt a jegy, szomszédom lányának havi 15ezer ment el heti oda vissza utakra. Én anno megúsztam kevesebb mint feléből.
2023. aug. 14. 11:02
 43/44 anonim ***** válasza:
72%

Május előtt 30e ft volt a volán bérletem 1 vonalra 2 település között... Az új bérlet 9450 ft és lefedi a máv és volán járatokat egyaránt...

Számomra jobban megéri a mostani bérlet, mint az ez előtti bármelyik..

2023. aug. 14. 11:28
 44/44 anonim ***** válasza:
66%

„Minek sakkozzak tovább egy galambbal, aki felrugdossa a bábukat, a táblára sz*rik, és kinevezi magát győztesnek?”

A galamb te vagy, öcsi. :)

Azt állítottad, hogy a fizetésünk ma sokkal kevesebbet ér, és statisztikákra hivatkozva hitetlenkedtél, hogy nőttek a reálbérek. Majd amikor kértem azt a bizonyos statisztikát, egy olyat hoztál amely szerint nőttek a reálbérek.

Nem látod, hogy 2010-et követően 2012-t leszámítva minden évben 100 fölötti a reálkereseti index?! Ez azt jelenti, hogy az előző évhez viszonyítva nőtt a reálkereset. Ha a nettót nézzük 2010-ben +1,8%, 2011-ben +2,4%, 2012-ben -3,4% és ezt követően végig növekedett, volt év, ahol 10,3%-kal.

Nem kell hozzá sok ész, hogy megállapítsd, hogy összegezve 2009 óta reálbérnövekedés következett be. Vagy te a saját linked alapján nem így gondolod? És ha nem, akkor mire alapozva?

„Nem nincs tripla bér”

Már amelyik bér szerint, de mindegyik lassan ott lesz.

Mediánbér 2009: bruttó 149.460 Ft

Mediánbér 2023: bruttó 449.100 Ft

Átlagbér 2009: bruttó 202.525 Ft

Átlagbér 2023: bruttó 567.800 Ft

Minimálbér 2009: nettó 57.814 Ft

Minimálbér 2023: nettó 154 280 Ft

A mediánbérnél 3x-os szorzó, átlagbérnél 2,8x-os, és még a minimálbérnél is 2,66x-os.

Mindegyik bőven nagyobb mértékben nőtt, mint az üzemanyagár.

„…plusz akkor még divatos volt a minmálbér mellé kézbe adni.”

Azoknak majd a nyugdíja bánja. Azoknak adtak kézbe, akiket minimálbérre jelentettek be, de amúgy többért is foglalkoztatták volna őket, csak a kedvezőbb adózás miatt voltak minimálbéresek.

„Többet adózunk itt minimálbérre mint Ausztriában 16 ezer euró éves jövedelemre.”

A magyar minimálbér 232.000 Ft, rajta 33,5% adótartalom.

A 16 ezer euró éves jövedelmen van kb. 15% adótartalom.

Mikor fizetünk több adót, ha a 232.000 Ft-on 33,5% az adótartalom, vagy ha a 16.000 eurón 15% az adótartalom? :)

„Az szja csökkent a sokat keresőknek a minimálbéreseknek vagy közelinek meg nőtt.”

2009-ben a minimálbéreseket leszámítva a legalacsonyabb SZJA kulcs 18% volt, most 15%.

A minimálbéren meg hiába van most több adó, még így is magasabb reálértéken.

„Meg a sok új adó. Csak a baleseti adó évi 10ezer vagy több.”

Mint mondtam hiába van többféle adónem, ha azok együttesen mégis kisebb mértékben terhelik a béredet. Melyik a jobb? Ha fizetned kell egyféle 20%-os adót, vagy ha fizetsz ötöt, amik együttesen 10%-ot tesznek ki?

„A svájci indexálás törlése nélkül ma kb. 40%al több lenne a nyugdíj.”

Nem hiszem, hogy olyan jó lenne, ha a nyugdíjak ennyivel magasabbak lennének, a fizetések meg maradnának ugyanott. Egyébként Magyarország GDP-arányosan nem fordít keveset a nyugdíjasokra.

„És akkoriban nem voltunk leszakadva, mint manapság, Bulgária is előz a kanyarban, 2-3 év.”

Gyurcsányék kormányzása alatt sokkal nagyobb mértékű volt a leszakadásunk, Orbán alatt kb. átlagos a regionális fejlődésünk.

2023. aug. 14. 18:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!