Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miből táplákozik az a mítosz,...

Miből táplákozik az a mítosz, hogy Orbán a gazdasághoz legalábbis jobban ért, mint Gyurcsány?

Figyelt kérdés

Orbán Tusványoson azzal dicsekedett, hogy 2010 és 2023 között 66%-ról 78%-ra (valójában 77%-ra) nőtt a vásárlóerő-paritáson mért egy főre eső magyar GDP EU-s átlaghoz viszonyított aránya (nem pontosan így mondta, de vélhetően erre célzott, amikor “fejlettségi szintről” beszélt).

Ez ugyebár 13 év alatt 11 százalékpontos növekedést jelent a konvergencia-mutatóban.

Ugyanez a mutató Gyurcsány alatt, 2004-2010 között 61%-ról 66%-ra nőtt, azaz 6 év alatt 5 százalékponttal.

A felzárkózási ütem tehát a két rezsim alatt lényegében azonos.

Mi az oka annak, hogy ennek ellenére még ellenzéki körökben is él a mítosz, hogy Gyurcsány alatt valami borzalom volt a gazdasági kormányzás, amelynél még Orbánék is jobbak. Miért terjedt el ez a hiedelem?

2023. júl. 25. 17:52
1 2 3 4 5 6
 51/57 A kérdező kommentje:

Pontosabban a 2022 egészére nézve Románia egy főre eső GDP-ben (PPP) beérte Mo-ot, legalábbis az előzetes számok alapján:

[link]

Végleges számokat pláne 2023-as negyedéves adatot most nem néztem.

2023. júl. 31. 13:25
 52/57 anonim ***** válasza:
73%

És az írek miből takarítják meg azt a pénzt, zsenikém?

[link]

Látható, hogy Írország torony magasan veri az EU átlagot, Romániát meg főleg.

2023. júl. 31. 13:29
 53/57 anonim ***** válasza:
73%
Ah, visszaolvastam, rosszul emlékeztem, hogy miről is van szó. Már csak simán PPP-re emlékeztem, sry kérdező
2023. júl. 31. 13:45
 54/57 A kérdező kommentje:

Ugye milyen érdekes dolog a statisztika, husikám?:)

A kiváló ír GDP per capita adatot az általam linkelt diagramon is láthattad volna, ehhez kár volt kutakodnod.

Javaslom mindig azzal kezdd a vizsgálatot (pláne a hozzászólást), hogy miről is van szó. Az AIC, a GDP/fő, a háztartások megtakarítása és háztartások beruházása mind egymással relációban lévő, de nem keverendő mérőszámok.

2023. júl. 31. 13:50
 55/57 A kérdező kommentje:
Ja semmi gond, a legjobb háztartásban is előfordul.
2023. júl. 31. 13:51
 56/57 anonim ***** válasza:
62%
Régen volt már ez a kérdés, aztán azóta elfelejtettem, hogy miről volt szó.
2023. júl. 31. 13:53
 57/57 anonim ***** válasza:
100%
Oké, mondjuk jobbak a románok. Kire kell szavazni a következő választason, hogy visszaelőzzük őket, és miért? Melyik pártra? Kérek egy nevet, ne pedig a szokásos lózungot, hogy "bárkire", ha már itt mindenki statisztika és forrás zseni. Elvileg nálatok bölcsek köve, várom a választ.
2023. aug. 1. 06:56
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!