Miből táplákozik az a mítosz, hogy Orbán a gazdasághoz legalábbis jobban ért, mint Gyurcsány?
Orbán Tusványoson azzal dicsekedett, hogy 2010 és 2023 között 66%-ról 78%-ra (valójában 77%-ra) nőtt a vásárlóerő-paritáson mért egy főre eső magyar GDP EU-s átlaghoz viszonyított aránya (nem pontosan így mondta, de vélhetően erre célzott, amikor “fejlettségi szintről” beszélt).
Ez ugyebár 13 év alatt 11 százalékpontos növekedést jelent a konvergencia-mutatóban.
Ugyanez a mutató Gyurcsány alatt, 2004-2010 között 61%-ról 66%-ra nőtt, azaz 6 év alatt 5 százalékponttal.
A felzárkózási ütem tehát a két rezsim alatt lényegében azonos.
Mi az oka annak, hogy ennek ellenére még ellenzéki körökben is él a mítosz, hogy Gyurcsány alatt valami borzalom volt a gazdasági kormányzás, amelynél még Orbánék is jobbak. Miért terjedt el ez a hiedelem?
Ráadásul egy csomó adósságunk forintban van. A forint meg a kutya faszán épp. A GDP-t meg dollárban számolgatod, ugye?
3000 forint adósság 2020ban = 10dollár.
3000 forint adósság most = 8.7
Külkereskedelmi mérlegünk pozitív volt, tehát volt sok "dollárunk". Ahogy baszta el a kormányod a forintot, úgy keresett azon, hogy az adósság belső, és kozmetikázta szépen a számokat azzal, hogy a pénzed meg elinflálta.
Ezekért a dolgokért mondják azt, hogy a GDP jó, meg szép, csak épp közel sincs az igazsághoz. Meg azért sem, mert Lölő gazdagodása nekem nem siker.
"Válaszold meg te a kérdésed. Mennyi pénzt kapott Bulgária, Románia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia 2002 és 2010, valamint 2010 és 2022 között? Ugyanúgy sokkal többet kaptak a 2010-es években, mint a 2000-es években."
Ez engem nem érdekel, és egyelőre neked kellene virítani valamit.
"A magyar GDP 66.387 millárd forint 2022-ben, Mészáros vagyona 480 milliárd forint, ami a magyar GDP kb 0,7%-a. Szóval mit is akarsz Mészáros vagyonával demózni?"
Például arra mutattam rá neked, hogy egyrészt sem az ő vagyonát nem értékelem gazdasági sikerként, másrészt azt sem, hogy van egy lombkorona sétányom. VAgy inkább 50. Meg azt sem, hogy van "geotermikus erőművem", ami igazából egy darab beton, és semmire nem jó, ellenben jó drága. Meddig soroljam ? Nem kívánod megérteni, igaz?
És, a félreértések elkerülése végett, nem Mészáros vagyonával akarom a nagy és magasságos gazdasági teljesítményt rontani, hanem az összes ilyen túlárazós hülyeségre hívnám rá a figyelmet. Óvoda több száz millióból, úgy, hogy valszeg a felét ellopták. Na, ilyenből van rengeteg. Ezért nem jön az unióból a pénz, barátom.
De csak egyet szeretnék tudni, ha olyan nagyon fasza a gazdaság, akkor hogy nem telik tanároknak fizetésre?
#21-23
„Ráadásul egy csomó adósságunk forintban van. A forint meg a kutya faszán épp. A GDP-t meg dollárban számolgatod, ugye?”
És? Akár forintban nézed, akár dollárban, Orbánék kormányzása alatt kevesebbet nőtt.
A szocik 52%-ról vitték fel 80%-ra. Orbán 13 évet lenyomott és most 73%-on áll.
„Ez engem nem érdekel, és egyelőre neked kellene virítani valamit.”
Oké, felőlem, engem sem érdekel, léphetünk tovább.
„Például arra mutattam rá neked, hogy egyrészt sem az ő vagyonát nem értékelem gazdasági sikerként, másrészt azt sem, hogy van egy lombkorona sétányom.”
És ki mondta, hogy gazdasági sikerként értékeld?
+44% a real GDP növekedés, ami átlagosnak mondható. Ezt mondtam neked (bár nem túl nagy, de Gyurcsányékétól mindenképpen nagyobb) gazdasági sikernek, erre te elkezdél mészárosozni.
„Meddig soroljam ? Nem kívánod megérteni, igaz?”
Sorold nyugodtan, annál nevetségesebb, hogy uniós pénzzel jössz. Most azzal erőlködsz, hogy az uniós pénzeket ellopták, pár bekezdéssel odább meg az uniós pénzeket hoztad kifogásnak a gazdasági növekedésre. Most akkor döntsd el, hogy ellopták-e azokat a pénzeket, vagy gazdaságot növeltek.
„De csak egyet szeretnék tudni, ha olyan nagyon fasza a gazdaság, akkor hogy nem telik tanároknak fizetésre?”
Nem mondom, hogy olyan fasza a gazdaság, csak annyit mondok, hogy faszább, mint Gyurcsány alatt. Tanárok fizetésére nem telik se most, se Gyurcsány idején, de az orvosokéra már legalább telik.
"És? Akár forintban nézed, akár dollárban, Orbánék kormányzása alatt kevesebbet nőtt."
Látom nem lesz erősséged a logika.
"A szocik 52%-ról vitték fel 80%-ra. Orbán 13 évet lenyomott és most 73%-on áll." Értem, még fél ilyen év, és lesz az 80 megint, ha nem több. Arról nem is beszélve, hogy a "szocik" 3 miniszterelnököt fogyasztottak el, ráadásul nem 2\3-al. Kevesebb uniós pénzt eltapsolva. Nem lopva el a nyugdíjunkat. Nem a világ legnagyobb áfájával. Stb.
"És ki mondta, hogy gazdasági sikerként értékeld?
+44% a real GDP növekedés, ami átlagosnak mondható. Ezt mondtam neked (bár nem túl nagy, de Gyurcsányékétól mindenképpen nagyobb) gazdasági sikernek, erre te elkezdél mészárosozni."
Mert leszarom a GPD-t, ha ezer milliárdok tűnhettek el úgy, hogy a GDP-ben benne van, valós látszata meg sehol. Mi ezen nem érthető?
"Sorold nyugodtan, annál nevetségesebb, hogy uniós pénzzel jössz. Most azzal erőlködsz, hogy az uniós pénzeket ellopták, pár bekezdéssel odább meg az uniós pénzeket hoztad kifogásnak a gazdasági növekedésre. Most akkor döntsd el, hogy ellopták-e azokat a pénzeket, vagy gazdaságot növeltek."
Nem érted, hogy ez hogy működik? Segítsek?
Ad az unió 100 forintot ovira, mert te azt mondtad annyiba fog kerülni. A haverok megépítik, az anyagon spórolnak, átadás után másnapra már beázik a tető (megtörtént itt 2utcával arrébb)
A 100 forintból értékkent keletkezett 60forint, a maradék 40 meg eltűnt a süllyesztőben. A GDP-ben meg nem 60 forinttal látszik meg, hanem 100-al (nem egészen, de ne bonyolítsuk)
Érted már? Nem, mi? Minek okoskodik olyan a GDP-ről, aki alapvetően nem is érti, hogy mi az?
25
"Mert leszarom a GPD-t, ha ezer milliárdok tűnhettek el úgy, hogy a GDP-ben benne van, valós látszata meg sehol. Mi ezen nem érthető?"
És erről hol olvastál? Meg miből jut pénz olyan programokra amiket az EU nem támogat, és saját erőből csináljuk, ha itt mindig csak lopnak?
"Ad az unió 100 forintot ovira, mert te azt mondtad annyiba fog kerülni. A haverok megépítik, az anyagon spórolnak, átadás után másnapra már beázik a tető (megtörtént itt 2utcával arrébb)"
Az általad istenített nyugati cégek ilyen trehányul vitelezték ki az m6-os autópálya rájuk bízott szakaszait (15 méteres beomlás), EU-s pénzből, és a magyar kormány önrészéből, és ez meg lett fejelve egy korrupciós botránnyal.
„Látom nem lesz erősséged a logika.”
Még csak pár napja rontod itt a levegőd, de már feltűnt, hogy amikor nincs érv valamire, benyögsz valamit a logikáról.
„Értem, még fél ilyen év, és lesz az 80 megint, ha nem több.”
Ha megint 80% lesz, vagy több, akkor az még mindig azt jelenti, hogy Orbán 13 év alatt nem növelte, vagy minimálisan. A szocik meg 8 év alatt több mint megmásfélszerezték.
„Arról nem is beszélve, hogy a "szocik" 3 miniszterelnököt fogyasztottak el”
Ez az ő balfszságuk.
„Kevesebb uniós pénzt eltapsolva.”
És mire mentek vele? Nem látni az eredményét.
„Nem lopva el a nyugdíjunkat.”
Nincs ellopva a nyugdíjunk, a MANYUP-ot például annak az államdósságnak a csökkenésére fordították, amit a szocik az egekbe vertek.
„Nem a világ legnagyobb áfájával.”
Most sem a miénk a világ legnagyobb áfája, csak mondom. Mellesleg miért lovagoltók ezen a +2%-on? Mellette kevesebb példáu a szocho, és összességében kisebb az adóteher a bérünkön.
„Mert leszarom a GPD-t, ha ezer milliárdok tűnhettek el úgy, hogy a GDP-ben benne van, valós látszata meg sehol.”
Honnan veszed, hogy ezer miliárdok tűntek el? Sorold a sikkasztásokat!
És nincsenek benne a GDP-ben, legfeljebb az adott évi sikkasztások. Ha 2015-ben tapsolnak el X mennyiségű EU-s pénzt (pl.: megépítenek egy falloszt márványból), annak már nem lesz hatása a 2022-es GDP-re. Fingod nincs arról, hogy mennyi EU-s pénzt sikkasztottak el, és ezeknek a sikkasztásoknak sem a GDP-növelő hatásáról.
„Ad az unió 100 forintot ovira, mert te azt mondtad annyiba fog kerülni. A haverok megépítik, az anyagon spórolnak, átadás után másnapra már beázik a tető (megtörtént itt 2utcával arrébb)
A 100 forintból értékkent keletkezett 60forint, a maradék 40 meg eltűnt a süllyesztőben. A GDP-ben meg nem 60 forinttal látszik meg, hanem 100-al (nem egészen, de ne bonyolítsuk)”
De ez már mind a múlt. Amely beruházások voltak korábban, azok már mind lezárultak, és akár volt sikkasztás, akár nem már nincs GDP növelő hatásuk. Pl.: az ovid, amit 2021 Q4-ben készült el már nem jelenik meg a 2022-es év GDP-jében. És a 2022-es év már erőteljesen meg volt nyirbálva EU-s pénzek szempontjából, mégsincs GDP visszaeesés a korábbi évekhez képest.
„Érted már? Nem, mi? Minek okoskodik olyan a GDP-ről, aki alapvetően nem is érti, hogy mi az?”
Te nem érted, hogy mi az, töki. Mészáros 500 millárd Ft vagyona, ami 13 év alatt gyarapodott ennyire, miközben az ország kitermelt durván 520.000 milliárd Ft-ot, és Mészáros vagyon nem éri el ennek a 0,1%-át, akkor mi francot akarsz demózni a haverok részére eltapsolt uniós pénzekkel, mikor már a nagy Mészáros is ilyen csekély? Meg a 60 milliós lombkoronasténnyal mit akarsz? És ezek a legjobb példák amikkel jönni tudsz kb. :D
"Még csak pár napja rontod itt a levegőd, de már feltűnt, hogy amikor nincs érv valamire, benyögsz valamit a logikáról."
Mire érveljek, arra, hogy nem érted, hogy mivan, aztán hülyeséget írsz? Komám, kapsz te itt elég érvet tőlem, közben pedig megjegyzem, hogy nem igen te voltál a legfényesebb csillag az égen születésed napján.
"Ha megint 80% lesz, vagy több, akkor az még mindig azt jelenti, hogy Orbán 13 év alatt nem növelte, vagy minimálisan. A szocik meg 8 év alatt több mint megmásfélszerezték."
Erre már reagáltam.
"Ez az ő balfszságuk." Vagy inkább az oroszok közbejárásának köszönhető + annak, hogy az egész ország megőrült akkor, amikor valaki bevalotta politikusként, hogy hazudott. Természetesen az baj, amikor láthatóan hazudik a másik, és még tagadja is az jó. :D
"Nincs ellopva a nyugdíjunk, a MANYUP-ot például annak az államdósságnak a csökkenésére fordították, amit a szocik az egekbe vertek."
Akkor nagy teljesítmény volt Orbántól az én pénzemből, nem? Tyú kecc, és egy ilyennel vitatkozom?
"Most sem a miénk a világ legnagyobb áfája, csak mondom. Mellesleg miért lovagoltók ezen a +2%-on? Mellette kevesebb példáu a szocho, és összességében kisebb az adóteher a bérünkön."
A taxing wage az nem áfa. Az a VAT
"The highest standard VAT (Value Added Tax) rate in the world is 27% in Hungary. Some other countries, such as Sweden, have a standard VAT rate of 25%."
Sajnálom, hogy egy ilyen buta ember szintjére kell lenézzek, de hát ilyen az, amikor a hülyegyerek, aki még angolul sem tud osztja az észt, valakinek helyre kell tennie :D
"Honnan veszed, hogy ezer miliárdok tűntek el? Sorold a sikkasztásokat!
És nincsenek benne a GDP-ben, legfeljebb az adott évi sikkasztások. Ha 2015-ben tapsolnak el X mennyiségű EU-s pénzt (pl.: megépítenek egy falloszt márványból), annak már nem lesz hatása a 2022-es GDP-re. Fingod nincs arról, hogy mennyi EU-s pénzt sikkasztottak el, és ezeknek a sikkasztásoknak sem a GDP-növelő hatásáról."
Ez már-már komikus. :D Szerintem nem is olvasom tovább, aki még azt sem tudja, hogy mit jelent a WAGE, azzal nem érdemes vitatkozni. Főleg nem olyannal, aki az én ellopott pénzemből kifizetett adósságra flexel.
MEnnyi az iq-d, 60?
„Mire érveljek, arra, hogy nem érted, hogy mivan, aztán hülyeséget írsz?”
Ezt arra nyögted, te isten barma, hogy a szocik nagyobb mértékben növelték az adósságot, akár forintban nézed, akár dollárban, akár GDP arányosan. Eben mi a hülyeség, fiam? :)
„Erre már reagáltam.”
Kár is volt, mert semmi értelmeset nem sikerült.
„Vagy inkább az oroszok közbejárásának köszönhető + annak, hogy az egész ország megőrült akkor, amikor valaki bevalotta politikusként, hogy hazudott.”
Pont akkor nem történt miniszterelnök csere, amikor az ország megőrült. Pont az az időpont volt a legtávolabb a szocik miniszterelnökcseréjétől, de sebaj. :)
És nem bevallotta, nem volt mit bevallania a sajátjai előtt. Lebukott, met kiszivárgott a feltévetl.
„Természetesen az baj, amikor láthatóan hazudik a másik, és még tagadja is az jó. :D”
Az volt a baj, hogy kiderültek dolgok és nem volt hajlandó lemondani.
„Akkor nagy teljesítmény volt Orbántól az én pénzemből, nem? Tyú kecc, és egy ilyennel vitatkozom?”
Ez részét fordították arra, másik része a nyugdíjalapba ment, és különben is 10 éve volt. Az azt követő 10 év kormányzása adóssághalmozás nélkül ment.
„A taxing wage az nem áfa. Az a VAT”
A taxing wage/ wedge a béreden lévő adóteher, amit azért linkeltem be, hogy alátámasszam, hogy csökkent az adóteher a bérünkön semmi köze az áfá-hoz. Persze nem esett le, de nem lep meg.
Az áfa bizonyos helyeken Sales Tax, Bhutánban 50%-os.
„Sajnálom, hogy egy ilyen buta ember szintjére kell lenézzek, de hát ilyen az, amikor a hülyegyerek, aki még angolul sem tud osztja az észt, valakinek helyre kell tennie :D”
Ilyen az, amikor a fogyatékos nem tudja értelmezni a linkelt forrást, és azt képzeli, hogy az áfáról van szó benne. :) Láttál te az egész doksiban 27%-ot, észlény? Nem, akkor leeshetett volna igazán, hogy áfáról véletlenül sincs köze.
„Ez már-már komikus. :D”
Igen, valóban komikus, hogy ezer milliárdok sikkasztásáról beszélsz, és lombkoronasétánnyal meg Lölővel jössz. :)
„ki még azt sem tudja, hogy mit jelent a WAGE, azzal nem érdemes vitatkozni”
Nincs itt olyan, szóval lehet folytatni. Persze tudom mi lesz a válasz, nem olvasod tovább, a szokásos. :D
„Főleg nem olyannal, aki az én ellopott pénzemből kifizetett adósságra flexel.”
Nem lett kifizetve semmilyen adósság, arra kevés lett volna a teljes MANYUP, a te részed, (ami nem létezik, hisz akkor még kisiskolás voltál) főleg.
"A taxing wage/ wedge a béreden lévő adóteher, amit azért linkeltem be, hogy alátámasszam, hogy csökkent az adóteher a bérünkön semmi köze az áfá-hoz. Persze nem esett le, de nem lep meg."
Csak erre fogok reagálni, hiszen jól bemutatja, hogy mennyire vagy gerinces, egyenes ember
Azt írtad nem itt a legmagasabb az ÁFA, majd totál mást hánytál ide, mint bizonyíték. Majd mikor szólok, hogy azt sem tudod mit jelent megmagyarázod, hogy te totál mást akartál.
Na, ilyennel vitatkozzak? Minek?
BTW a sales tax nem ÁFA. Az VAT. Hasonló, de nem ugyan az. Mielőtt marhaságokat írsz tájékozódj, mert én érzem magam szarul, hogy ilyen pancserrel álltam le vitatkozni.
"Value-added tax (VAT) is a flat tax levied on an item. It is similar to a sales tax in some respects, except that with a sales tax, the full amount owed to the government is paid by the consumer at the point of sale. With a VAT, portions of the tax amount are paid by different parties to a transaction."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!