Miből táplákozik az a mítosz, hogy Orbán a gazdasághoz legalábbis jobban ért, mint Gyurcsány?
Orbán Tusványoson azzal dicsekedett, hogy 2010 és 2023 között 66%-ról 78%-ra (valójában 77%-ra) nőtt a vásárlóerő-paritáson mért egy főre eső magyar GDP EU-s átlaghoz viszonyított aránya (nem pontosan így mondta, de vélhetően erre célzott, amikor “fejlettségi szintről” beszélt).
Ez ugyebár 13 év alatt 11 százalékpontos növekedést jelent a konvergencia-mutatóban.
Ugyanez a mutató Gyurcsány alatt, 2004-2010 között 61%-ról 66%-ra nőtt, azaz 6 év alatt 5 százalékponttal.
A felzárkózási ütem tehát a két rezsim alatt lényegében azonos.
Mi az oka annak, hogy ennek ellenére még ellenzéki körökben is él a mítosz, hogy Gyurcsány alatt valami borzalom volt a gazdasági kormányzás, amelynél még Orbánék is jobbak. Miért terjedt el ez a hiedelem?
Orbán sikeresen hazudja el azt, hogy sokkal jobb világgazdaságban találta magát. Az ők gazdasági képességeik akkor mutatkoztak meg, amikor jött a covid, meg ami most van. És hát, ez eddig nagyon gyászos szereplés.
Meg mondjuk úgy, hogy lenyúlták a magánnyugdíjat úgy könnyű, én is tudok sikeres vállalkozást indítani, ha valaki fizeti az elindulásom.
Csakhogy a gyurcsányi növekedés egy túlzott eladósodásból finanszírozott egészségtelen, fenntarthatatlan növekedés volt, ami államcsődhöz és az IMF behívásához vezetett, ezzel szemben ma jóval alacsonyabb az eladósodottsági mutatónk, mint 2010-ben.
Gyurcsányról meg ennyit:
"A kutatásban használt három adatbázisból kettőben Gyurcsány Ferenc bekerült a világ legrosszabb vezetői közé, mivel kormányzása alatt átlagosan nagyjából 1-1,5 százalékkal rontotta a gazdasági növekedést évente."
3:
Ja ez a másik durva hamis mítosz, hogy Orbánék legalább nem adósíccsák ez az országot 😅
2:
Én sem voltam elájulva Gyurcsánytól, csak nem látom azokat a mutatókat, ami Orbánék nagyobb hozzáértését mutatná
5-ös, senki sem volt. nem igen volt még olyan kormányunk, amitől el kellett volna ájulni. csak azért ez az eladósitótta a zországot duma is szép, jött egy világválság, amihez közünk sem volt. rotty, akkor gyurcsány, elmúlt nyócév. Most itt 2 világválság, amiből azért gyanúsan szarul jövünk ki másokhoz képest -> semmi közünk hozzá, háboruuuu. Ja, másoknak nincs a szomszédjában, vagy mi?
Tehát azért azt az undorító, mocskos, és aljas kettősmércét, azt kéne abbahagyni.
Talán elég idősek ahhoz, hogy éltek már akkor, és van viszonyítási alapjuk, megtapasztalták a különbséget.
Annyira viszont nem idősek, hogy a szenilitás átírta volna múltat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!