Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miből táplákozik az a mítosz,...

Miből táplákozik az a mítosz, hogy Orbán a gazdasághoz legalábbis jobban ért, mint Gyurcsány?

Figyelt kérdés

Orbán Tusványoson azzal dicsekedett, hogy 2010 és 2023 között 66%-ról 78%-ra (valójában 77%-ra) nőtt a vásárlóerő-paritáson mért egy főre eső magyar GDP EU-s átlaghoz viszonyított aránya (nem pontosan így mondta, de vélhetően erre célzott, amikor “fejlettségi szintről” beszélt).

Ez ugyebár 13 év alatt 11 százalékpontos növekedést jelent a konvergencia-mutatóban.

Ugyanez a mutató Gyurcsány alatt, 2004-2010 között 61%-ról 66%-ra nőtt, azaz 6 év alatt 5 százalékponttal.

A felzárkózási ütem tehát a két rezsim alatt lényegében azonos.

Mi az oka annak, hogy ennek ellenére még ellenzéki körökben is él a mítosz, hogy Gyurcsány alatt valami borzalom volt a gazdasági kormányzás, amelynél még Orbánék is jobbak. Miért terjedt el ez a hiedelem?

2023. júl. 25. 17:52
1 2 3 4 5 6
 31/57 A kérdező kommentje:

Emberek, lehet itt bűvészkedni kiragadott makroadatokkal, de ha a kormány jólét-fokozas terén elért teljesítményét akarjuk értékelni, érdemes egy olyan mutatót választani, ami a háztartások jólétét a legjobban kifejezi, ez pedig a vásárlóerő-paritáson mért aktuális egyéni fogyasztás, amiben egyébként az állam által az állampolgárok javára vásárolt áruk és szolgáltatások értéke is benne van. Másrészt érdemes nagyobb időtávon nézni a mérőszám alakulását.

Akárhogy csűrjük-csavarjuk, azt látjuk, hogy ebben a jóléti mutatóban Magyarország 2022-ben már csak Bulgáriát előzte meg:

[link]

Historikusan visszatekintve, 2010-ben még mögöttünk volt Bulgárián kívül Észtország, Lettország és Románia is, ma már ezek közül csak Bulgária. Magyarország az elmúlt 13 évben nagyjából oldalazott, miközben régiós versenytársaink jó része elhúzott tőlünk.

[link]

Erről kár vitát folytatni, mert tény.

Az elmúlt hetekben jött ki az adat, hogy az év első negyedévében az egész unióban Mo-on volt éves alapon a legnagyobb reálbér-csökkenés. Tehát az idei év sem ígérkezik diadalmenetnek a jólét-fokozás terén.

A kérdés tehát nem a kormányzati inkopetencia ténye (ez bizonyított), hanem az, hogy ennek ellenére hogy terjedt el mégis az a hamis percepció széles körben, hogy Orbánék, ha nem is géniuszok, de Gyurcsányéknál azért jobban értenek a gazdasághoz.

2023. júl. 26. 00:18
 32/57 anonim ***** válasza:
100%

„Csak erre fogok reagálni, hiszen jól bemutatja, hogy mennyire vagy gerinces, egyenes ember. Azt írtad nem itt a legmagasabb az ÁFA, majd totál mást hánytál ide, mint bizonyíték. Majd mikor szólok, hogy azt sem tudod mit jelent megmagyarázod, hogy te totál mást akartál.”

Azt sem tudod merre vagy arccal, srác. Tessék, bemásolom, hogy volt szó szerint, amit írtam:

„Most sem a miénk a világ legnagyobb áfája, csak mondom. Mellesleg miért lovagoltók ezen a +2%-on? Mellette kevesebb példáu a szocho, és ÖSSZESSÉGÉBEN KISEBB AZ ADÓTEHER A BÉRÜNKÖN.

<majd az ezt megerősítő link>.”

Látod, a bekezdés végén adóteherről beszéltem, majd jött a link. Ez nem utólag belemagyarázás.

Az, hogy te ezt benézted, és leragadtál az áfánál, és azt hitted arról van benne szó a te balfszságod, és ahelyett hogy beismernéd még te beszélsz gerincességről (ez is ismerős, nem is vagy te olyan ujdonsült tag).

„BTW a sales tax nem ÁFA. Az VAT. Hasonló, de nem ugyan az.”

Rendben, elismerem hogy ebben tévedtem. Nem mintha olyan nagy jelentősége lenne, mert a funkciója a vásárló szempontjából ugyanaz. Az meg továbbra sem derült ki, hogy az áfa-fetisiszták miért lovagolnak ennyire azon a +2%-on, ami ha nem lenne, akkor nem változna kb. lofasz se.

„Mielőtt marhaságokat írsz tájékozódj, mert én érzem magam szarul, hogy ilyen pancserrel álltam le vitatkozni.”

Ha ez lett volna a legnagyobb marhaság, amit te írtál, akkor lenne okod magadat nem szarul érezni. ;)

2023. júl. 26. 00:21
 33/57 anonim ***** válasza:
0%

Kérdező, láthatod, hogy úgy, hogy verik a mellüket a GDP-re, miközben alapjaiban nem értik, hogy mi-micsoda. Hát így.

A kormányoldali sajtóban egyébről sem hallasz, csak a szent GDP-ről. Ezzel lehet a népet hülyíteni. Vásárlóerő-paritás? Ugyan már, hát a koma nem képes annyira se, hogy felfogja mi az a salary wage. Hova bonyolítanád neki?

És ez még az értelmesebbik szavazó, mert tudja mit jelent a tax. Na, a nagyrésze eddig sem jut el. Ezeknek elég, ha azt mondod, hogy dübörög a gazdaság, aztán annyi.

2023. júl. 26. 00:22
 34/57 anonim ***** válasza:
100%

„Akárhogy csűrjük-csavarjuk, azt látjuk, hogy ebben a jóléti mutatóban Magyarország 2022-ben már csak Bulgáriát előzte meg:

Historikusan visszatekintve, 2010-ben még mögöttünk volt Bulgárián kívül Észtország, Lettország és Románia is, ma már ezek közül csak Bulgária. Magyarország az elmúlt 13 évben nagyjából oldalazott, miközben régiós versenytársaink jó része elhúzott tőlünk.

Erről kár vitát folytatni, mert tény.”

Megnézted azt az eurostat statisztikát, amire a cikk hivatkozik?

Konkrétan:

[link]

„A kérdés tehát nem a kormányzati inkopetencia ténye (ez bizonyított), hanem az, hogy ennek ellenére hogy terjedt el mégis az a hamis percepció széles körben, hogy Orbánék, ha nem is géniuszok, de Gyurcsányéknál azért jobban értenek a gazdasághoz.”

Az MSZP 8 éve alatt Magyarország: 61 -> 63

Fidesz 12 éve alatt Magyarország: 63 -> 72

Hát ezért. Lehet a Fidesz eredménye nem túl fényes a többiekhez képest, de Gyurcsányéké még ezt is alulmúlta.

2023. júl. 26. 00:31
 35/57 anonim ***** válasza:
0%

"„Most sem a miénk a világ legnagyobb áfája, csak mondom. Mellesleg miért lovagoltók ezen a +2%-on? Mellette kevesebb példáu a szocho, és ÖSSZESSÉGÉBEN KISEBB AZ ADÓTEHER A BÉRÜNKÖN."

Én nem tudom? Állítottál valamit, majd behánytál egy linket.

"Mellette kevesebb példáu a szocho, és ÖSSZESSÉGÉBEN KISEBB AZ ADÓTEHER A BÉRÜNKÖN."

Angliában, na ott kicsi az adóteher. Meg a fizetés is 4x. És az ÁFA itt a legnagyobb, csak azt sem tudod, hogy mi az.

"Rendben, elismerem hogy ebben tévedtem. Nem mintha olyan nagy jelentősége lenne, mert a funkciója a vásárló szempontjából ugyanaz. Az meg továbbra sem derült ki, hogy az áfa-fetisiszták miért lovagolnak ennyire azon a +2%-on, ami ha nem lenne, akkor nem változna kb. lofasz se."

Az ÁFA az ÁFA. Pont.

Egyébként azon lovagolunk rajta, mert nézzük csak -> keresel angliában egy minimálbért, dolgozol 168 órát, 1750 font, avagy 775 ezer forint. A kaja olcsóbb kb., mint itt, ezt jól jegyezd meg

Ebből az 1750-ból 1525-öt fog hazavinni. Érted te ezt? Felfogod?

Itthon van 232 ezred, és hazaviszel 154-et belőle, majd még kifizeted európa legnagyobb áfáját is. Majd azt van pofád mondani, hogy itt nagy a jólét, miközben a kormányod arról karattyolt, hogy az angoloknál már szappanra sincs? :D Náluk 20% az ÁFA. Van rakás segély, lakhatási szarságtól kezdve mindenféle hülyeség. Ja nincs rezsicsökkentés, hanem adtak pénzt úgy telibe, mint segély. Közben én meg fizetem a 180ezres havi gázszámlát. ;)

Na, ezekután nekem ne magyarázzál arról, hogy mi a jó, meg mi nem. Pontosan annyival élünk ma jobban, mint Gyurcsány idején, mint amennyivel a világ jobban él, sőt, még valszeg nem is fejlődtünk annyit. MIndenkinél gazdasági növekedés volt, kivétel a Svédek. De nekik volt honnan nem növekedni. Aki pedig nem érti, hogy a GDP miképp működik, az inkább ne magyarázzon. Aztán te örülj annak, hogy van rosszabb hely a világon, mint ez, de európában lassan elképzelni is nehéz lesz. Erre még nem elég, hogy pénzügyileg sem vagyunk épp jó formában, a társadalom is ketté van szakadva, és mindenki egymást öli. Pl. itt napi szinten 50 kérdésben melegek miatt. HA neked ez egy sikeres kormányzás, akkor nem akarom tudni, hogy milyen a sikertelen.

2023. júl. 26. 00:32
 36/57 anonim ***** válasza:
0%
Jah, és még a poén kedvéért megjegyezném, hogy náluk 0% ÁFA van egy rakás élelmiszeren. #hanyatlónyugat
2023. júl. 26. 00:38
 37/57 anonim ***** válasza:
100%

„Én nem tudom? Állítottál valamit, majd behánytál egy linket.”

Igen, így szokott történni egy alátámasztás forrással. Állít valamit az ember, majd küld róla linket. Mi ebben olyan meglepő? :D

„Angliában, na ott kicsi az adóteher. Meg a fizetés is 4x.”

A fogyatékos hülye elkezdett bezzeg nyugatozni, mintha a Zorbén tehetne róla hogy nincs nyugati életszínvonal. :D

„És az ÁFA itt a legnagyobb, csak azt sem tudod, hogy mi az.”

Én tudom mi az ÁFA, te nem tudod hogy mi a jelentősége. Azóta sem sikerült megindokolnod, hogy miért akkora fájdalom az a +2%.

„Egyébként azon lovagolunk rajta, mert nézzük csak -> keresel angliában egy minimálbért, dolgozol 168 órát, 1750 font, avagy 775 ezer forint.”

És? 25% áfával ez másképp lenne, vagy mit akarsz ezzel? :D

„Ebből az 1750-ból 1525-öt fog hazavinni. Érted te ezt? Felfogod?”

Értem én ezt, könnyebb Angliában megélni, wow. És akkor mi van? A Fidesz óta van így ez, vagy mit akarsz?

„Majd azt van pofád mondani, hogy itt nagy a jólét”

Soha nem állítottam ilyet, nem tudom mit szalmabábozol.

„Náluk 20% az ÁFA. Van rakás segély, lakhatási szarságtól kezdve mindenféle hülyeség. Ja nincs rezsicsökkentés, hanem adtak pénzt úgy telibe, mint segély. Közben én meg fizetem a 180ezres havi gázszámlát. ;)”

Még mindig nem tudom mit vonaglasz az angolokkal. Tudja mindenki, hogy sokkal jobban élnek. De attól még nem lesz itt jobb az élet, ha 25%, vagy 20% lesz az áfa, akkor sem.

„Mindenkinél gazdasági növekedés volt, kivétel a Svédek.”

Konkrétan náluk is volt növekedés, akkor már inkább mondtad volna a görögöket.

„Pontosan annyival élünk ma jobban, mint Gyurcsány idején, mint amennyivel a világ jobban él, sőt, még valszeg nem is fejlődtünk annyit.”

A számok megcáfolnak.

„Aki pedig nem érti, hogy a GDP miképp működik, az inkább ne magyarázzon.”

Én értem hogyan működik a GDP, szemmel láthatóan te nem az ezer milliárdos sikkasztásaiddal, Lölökével, meg a lombkoronasétányoddal.

„Aztán te örülj annak, hogy van rosszabb hely a világon, mint ez, de európában lassan elképzelni is nehéz lesz.”

Tényleg nehéz elképzelni. Az ukránokat éppen szarrá bombázzák, de nehéz elképzelni, hogy Magyarországtól rosszabb hely lesz. :D

„Erre még nem elég, hogy pénzügyileg sem vagyunk épp jó formában, a társadalom is ketté van szakadva, és mindenki egymást öli.”

A társadalom azért „öli” egymást, mert van rá platform, ami 15 éve nem volt, és ezen a paltformon hangoskodik a társadalom 1%-a. Itt gyakorin is van vagy 30 aktív kommentelő, aki vitázik ugyanazon, de nem ebből az 30 emberből kellene a kollektív társadalomról véleményt alkotnod. Az emberek nyugodtak, ellenzéki és fideszes jól el van egymás mellett, politika nem kerül szóba általában. 2006 és 2010 között sokkal rosszabb volt a hangulat.

„Pl. itt napi szinten 50 kérdésben melegek miatt. HA neked ez egy sikeres kormányzás, akkor nem akarom tudni, hogy milyen a sikertelen.”

A Fidesz kormányzásra vezeti vissza azt is, hogy a gyk-n a b*zikról van szó. :D 15 éve még kővel és paradicsommal dobálták a Pride-on felvonulókat, most meg már az ilyen kb. elképzelhetetlen.

2023. júl. 26. 00:53
 38/57 A kérdező kommentje:

34:

Örülök hogy megnyitottad a mögöttes statisztikát, mert nagyon tanulságos.

Vizualizálva és a régiós versenytársakkal (a baltiakat is ide értve) összevetve így néz ki:

[link]

Látható, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai érában, a 2002-2010 közötti 8 év alatt 61 és 65 között mozgott a tényleges egyéni fogyasztás EU-átlaghoz viszonyított aránya, 2010-ben ez - a válság után - 63% volt.

Orbánék a 2010-2018 közötti időszakban, azaz 8 év alatt ugyancsak 2 százalékponttal közelítették ezt a mutatót az EU-átlaghoz, 63-ról 65%-ra. 2019 és 2022 között volt egy nagyobb növekedés 65-ről 72-re, amiből 3 százalekpont a 2022-es választási költségvetés hozadéka volt, aminek az árát most fizetjük. (Plusz volt egy brit kilépés, ami 2020-tól jelentősen lefelé vitte az EU-s átlagot.)

De ami az igazán szomorú, az az, hogy 2002-ben a 61%-os értékünkkel még a 10 régiós országból 8 mögöttünk volt. 2010-ben 63%-os érték mellett 5 mögöttünk és 5 előttünk. 2021-re a 69%-os értékünkkel már visszacsúsztunk az utolsó előtti helyre, amin a 2022-es, jórészt már adósságból finanszírozott fogyasztás-növelés sem tudott segíteni. Csak Bulgária van mögöttünk.

Elég ránézni az ábrára, és látszik, hogy az ország 1-1 hitelből megugrasztott fogyasztás-növekedési időszakot (2003, 2021-2022) leszámítva alapvetően oldalazik, 2002 és 2010 között lakossági anyagi jólétben lehagyott minket a 2002-ben még mögöttünk lévő régiós versenytársak egyik fele, 2010 és 2021 között pedig a másik fele.

Ezért sem látok érdemi különbséget a két rezsim hozzáértése és eredményessége között.

2023. júl. 26. 02:05
 39/57 anonim ***** válasza:

28

A te pénzed hogyan lett ellopva, amikor bevallottad, hogy pókerezésből tartod fenn magad? :D

2023. júl. 26. 16:59
 40/57 anonim ***** válasza:

Kérdező!

"Akárhogy csűrjük-csavarjuk, azt látjuk, hogy ebben a jóléti mutatóban Magyarország 2022-ben már csak Bulgáriát előzte meg"

Tudnál mondani egyetlen EU-s tagországot, akik pl a földrajzi és történelmi visszatekintés miatt pusztán mezőgazdaságból sikeresek lettek?

Továbbá mi van azokkal az adatokkal, ahol Magyarország előz több EU-s tagállamot? Mert ilyenek is vannak.

2023. júl. 26. 17:07
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!