Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szeptembertől mi várható a...

Szeptembertől mi várható a sulikban ?

Figyelt kérdés

Sziasztok, gyakorin írták hogy több százan mondtak fel eddig és ez a szám még folytatódik. Minket nem értesítettek eddig hogy egy tanár elmegy de láttuk Facebookon angol tanárt keres az iskolánk.

Szerintetek tényleg egyre több tanár fog felmondani?

2023. júl. 18. 22:36
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
69%

Úgy látom, te bemantráztad a fideszes szöveget :D A hozzád hasonló alakok tették ezt az országot élhetetlenné és nem csak az oktatásra célzok.

Nem is fogok mind válaszolni ezekre, de mondjuk onnan tudom, hogy egyrészt én is voltam diák, ami annyira nem volt régen, másrészt jártam magániskolában (tanárként), ahol például pont azért használták a Mozaikos könyveket, mert ezerszer jobb minőséget képviselnek.

A tesi órának egyszerűen nincs értelme ilyen formában, mert egyrészt nincs elég hely, fizikailag nem férnek el a diákok (mondjuk egy belvárosi iskolában nem fogják kizavarni a gyerekeket a Nagykörútra futkározni), nincs elég tanár és szétnyújtja a napokat. Emellett például ennek az ökörségnek köszönhetően csökkent mondjuk a földrajz óraszáma is, mert meg van ugye adva, hogy egy héten hány órája lehet egy diáknak és hiába nincs valójában az 5 tesi megtartva, ettől még beleszámolják.

"TE vagy az aki eldöntöd az órán mi az amit vesztek és hogyan veszitek" - ez azért nem állja meg 100%-ban a helyét, mert van egy KÖZPONTI érettségi, ahol aztán kutyát nem fogja érdekelni, hogy a diák az adott témát nem tanulta meg, pláne, ha emelt szintre megy, ahol még ugye nem is én érettségiztetem.

Nyilvánvalóan nem is követem azt a sorrendet, de el szoktam mondani, hogy amit épp tanulunk, az a könyvben hol van és bizony egy általános iskolás gyereket meg tud ám zavarni, ha össze-vissza ugrálunk. Én egyébként nem is rendelnék munkafüzetet meg tankönyvet, mert teljesen felesleges, pontosan tudom, mit kell megtanítani ezek nélkül is. Valóban nem használják többségében a könyvet, csak ha valaki például beteg és hiányzott.

Miért, szerinted mi változott? Az oktatás színvonala drasztikusan csökkent az elmúlt időszakban. Amikor én voltam diák, nem volt olyan, hogy nem szaktanár jött be órákra betegség miatt, olyan meg végképp nem, hogy effektíve nem volt adott szakra elegendő tanár. Emellett amit mondasz, az azért sem igaz, mert az egyetemeken (személyesen az ELTE TTK-n hallottam) többször is mondtak olyat tanárok, hogy a diákok egyre kevesebb ismerettel érkeznek.

"A diákok NEM túlterheltek." - ez egyszerűen hazugság, nézd meg, hány órájuk van hetente vagy naponta.

2023. júl. 21. 23:31
 22/33 anonim ***** válasza:
69%
Az még érdekelne, hogy hogyan tarthatod elfogadhatónak, hogy nem szakos tanároknak kell INGYEN bemennie helyettesíteni. Persze ez előfordulhat 1-2 alkalommal, de itt nem erről van szó, hanem arról, hogy ez rendszeresen megtörténik.
2023. júl. 21. 23:36
 23/33 anonim ***** válasza:
47%

#22 Senkinek nem kell ingyen bemennie helyettesíteni. Megkapod érte a havi fizetésedet és az benne van a munkakörödben, hogy eseti helyettesítésként hány órát kell helyettesítened. az ezen felüli helyettesítéseket kifizetik.

Annyira nem tudsz semmit az iskoláról, oktatásról, hogyan képzeled hogy akkor itt kijelentsd az a rossz amit meg olyanok készítettek akik évtizede a tananyag fejlesztésben dolgoznak? Miért hiszed azt, hogy te töredék tapasztalattal, kezdő tanárként mindent is jobban tudsz annál aki már régóta csinálja?

De most konkrét kérdés. Olvastad te egyáltalán valamelyik új földrajtkönyvet? Megnézted te egyáltalán a munkafüzet feladatait?

mert ha 1,5 éve vagy tanár, kezdőként, és Mozaikos könyvet ismersz, akkor nem tanítottál új tankönyvből. Ha pedig az új könyvek valamelyikéből tanítottál, akkor nem tanítottál Mozaikos könyvből. Ahogy kérdésem hogy tudsz-e egyáltalán bármit ami valós?

"Az oktatás színvonala drasztikusan csökkent az elmúlt időszakban. "

Honnan veszed ezt a butaságot? Mert hogy nem az iskolából, nem tapasztalatból és nem is valós adatokból, az bizonyos.

2023. júl. 22. 00:03
 24/33 anonim ***** válasza:
69%

A PISA tesztek és egyéb felmérések alapján egyértelműen látszik a visszaesés, az egyetemekről is vissza lehet hallani, hogy egyre szerényebb tudással érkeznek a hallgatók. Nem mellesleg az, hogy nem romlik az oktatás színvonala színtiszta hazugság. Ha a számszerű adatokat nem is fogadod el (mint a PISA vagy a kompetenciamérések), akkor nézd meg, hogy mit műveltek a természettudományokkal. Szakközépiskolákban például nincs is földrajz/biológia/kémia/fizika, ha nem azt választja az iskola. Az olyan értelmetlen és/vagy káros tantárgyak behozatala, mint az etika, hittan és most újabban a honvédelem csak még rosszabb helyzetbe hozzák ezeket a tárgyakat meg általában véve az oktatást is.

A helyettesítés pedig nincs kifizetve.

Én egyébként egy szóval nem mondtam, hogy tanítottam is Mozaikos könyvből. Azt mondtam, hogy egyrészt én tanultam abból, másrészt mindkét iskolában a többi tanár elrakott régebbi Mozaikos könyveket, mert fel szokták használni, mivel sokkal hatékonyabban lehet belőlük dolgozni. A biológiatanár kolléga például a mai napig abból fénymásol ki feladatokat. Nem mondok nevet, de egyetemen oktat és az egyik megkerülhetetlen szakember a földrajzoktatásban is kritizálta mind a rendszert, mind a tankönyvet, ennek az oka, hogy teljesen át lett politizálva az egész. A Mozaikot is politikai indokokkal tették tönkre. A tananyagfejlesztők pedig sokszor az országban más területen is hasonlóképp működő rendszer eredményeként jutnak oda, ahova: kinek a haverja, unokatestvére, nem pedig a szakmaiság dönt. Ki mondta, hogy jobban tudom? :D De ha elém raknak két tankönyvet, akkor el tudom dönteni, hogy melyik a jobb, ehhez még tanárnak se kell lenni igazából.

Hogyne olvastam volna a földrajzkönyveket? :D Szerinted miből készültem fel az órákra? A gimiben munkafüzetet nem használtunk, nem is rendeltünk, a 9-10.-est nem ismerem, csak az általános iskolásat.

A hozzád hasonló seggnyalók miatt tart tényleg itt ez az ország, gondolom aki sztrájkolni mert az iskoládban, azt is lenézted, hiszen minden olyan hú de jó.

Azt továbbra se válaszoltad meg, hogy hogy képzeled, hogy a nem szaktanárok által tartott helyettesítés megfelelő és nem ront drasztikus mértékben az oktatás színvonalán.

2023. júl. 22. 12:06
 25/33 anonim ***** válasza:
54%

#24 "A PISA tesztek és egyéb felmérések alapján egyértelműen látszik a visszaesés,"

NEM! A PISA tesztekből pont az látszik, hogy némi javulás van az elmúlt években. KORÁBBAN volt folyamatos csúszás, romlás ezen teszt eredményeiben. A legutolsó PISA eredményei még nincsenek meg. A 2018-as mérésben már részben szerepe volt az újabb oktatási modell bevezetésének, de még csak korlátozottan, hiszen 15 éves diákok írják és 2018-ban az ilyen diákok még a felmenő rendszer miatt nem az új rendszer szerint kezdték meg a tanulásukat az iskolában. A 2022-es mérésben pedig jelentősen ott lesz a covid online oktatásának hatása is. Enélkül ez lenne végre az a PISA mérés ami már olyan diákokkal készült akik a 2011-es változásokat követően kezdték a tanulmányaikat, és az eredménye már mutatná, hogy jó vagy rossz irányba terelte a folyamatokat. A covid azonban olyan kárt okozott ami évekig befolyásolja minden országban a mérések eredményeit.

A korábbi PISA eredmény pedig pont azt mutatta, hogy nem romlott tovább a magyar diákok eredménye, némi javulás is fellelhető volt, de ez nem tulajdonítható az új rendszernek, pont mert feles évfolyamokban készült, a diákok a régi rendszer szerint jártak alsó tagozatba, de az új szerint felsőbe.

A kompetencia mérések viszont a covid-ig éves összehasonlításra adnak lehetőséget az adott évfolyamok között és semmiféle romlás nem volt bennük. Ez a PISA felmérés meg romlik az oktatás színvonala csak egy ócska, minden alátámasztást nélkülöző ballib propaganda, olyanok terjesztik akiknek fogalma sincsen a valóságról.

[link]

" az egyetemekről is vissza lehet hallani, hogy egyre szerényebb tudással érkeznek a hallgatók. "

Igen. Ez van 30 éve folyamatosan.

Azt is bele tartozik, hogy valaki tanárnak állítva magát odáig nem jut el, hogy aki egyetemre jár a mostani években az nem 2011 után kezdte meg az általános iskolát, hanem jóval előtte, azaz az egyre rosszabb diákanyag pont a korábbi, liberális oktatási rendszer negatív "eredménye" és éppen azt bizonyítja, hogy akik vissza akarják hozni a változás előtti helyzetet, azok milyen rosszul is csinálták, mekkora károkat okoztak. Mint azt, hogy neked eszedbe se jut, hogy pl. a 2020-ban, 2021-ben egyetemen bármit is mutató diákok még 2010 előtt kezdtek el általános iskolába járni.

"akkor nézd meg, hogy mit műveltek a természettudományokkal. Szakközépiskolákban például nincs is földrajz/biológia/kémia/fizika, ha nem azt választja az iskola. "

A természettudományok köszönik jól vannak, pont ez is a neve az összevont tárgynak azokban a középiskolákban ahol "nincs is földrajz/biológia/kémia/fizika" oktatva, mivel a szakgimnázium szakmai tárgyakat oktat helyettük és azt a természettudományos tárgyat amire annak a diáknak leginkább szüksége van. Így lett az informatika szakos gyerekemnek fizika órája és mellette természettudomány tárgya, mert neki felesleges külön földrajz, kémia, biológia. Több lehetett azonban így a szakmai tárgya, többet tanulhatott informatikát azonos össz óraszám mellett. A gimnazista gyerekem azonban külön tanult minden természettudományos tárgyat, mivel nem volt mellette szakmai tárgyra szüksége.

"Az olyan értelmetlen és/vagy káros tantárgyak behozatala, mint az etika, hittan és most újabban a honvédelem csak még rosszabb helyzetbe hozzák ezeket a tárgyakat meg általában véve az oktatást is."

Te vagy itt a felesleges az oktatásban nem ezek a tárgyak.

Összegezzük akkor!

Az oktatás helyzetéről nincsen valós tudásod, a diákok eredményeit nem ismered sem a nemzetközi PISA eredményt sem az évente végzett kompetencia mérések eredményeit. Fogalmad sincsen arról miért is vonták össze a szaktárgyakat természettudomány tárgy alá és állításod szerint nem is dolgoztál soha ilyen iskolában. Nem ismered az új tankönyveket, nem érted hogy egy nevelési intézményben miért is van szükség etika oktatására. Fogalmad sincsen róla, hogy nem kell minden diáknak hittant tanulnia, és hogy csak speciális iskolákban létezik honvédelmi ismeretek oktatása.

Valójában te nem is vagy tanár valld be végre! Csak egy ostoba provokátor vagy aki visszaböfögi a 13 éve ismételgetett hamis állításokat a ballib médiából, aki alapból csak mocskolni tud másokat, mert még azzal sincsen tisztában, hogy az oktatásban minden változás felmenő rendszerben történik, vagyis aki megkezdte az 1. 5. vagy 9. osztályt az már az akkor érvényes rendszer szerint folytatja azt a következő lépcsőfokig, mindegy mit változtatnak közben.

"gondolom aki sztrájkolni mert az iskoládban, azt is lenézted, hiszen minden olyan hú de jó."

A következő baromságod. Ugyanis az iskolánkban pont amiatt tudtak minden gond nélkül sztrájkolni, mert voltunk páran akik egy pisszenés nélkül mentünk be helyettük a diákjaikhoz és sem ellene, sem mellette nem beszéltünk a sztrájknak. Szemben a gyerekem nagyon haladóprogresszív iskolájával, ahol nem tudták megtartani a sztrájkot mert nem volt aki helyettük megoldja a diákok felügyeletét abban az időben.

Csak azt nem értem miből képzelted, hogy el tudod adni a hazugságodat, hogy te hozzáértő és tanár vagy? Tényleg azt hitted hogy nem lesz aki percek alatt lebuktatja mennyire nem vagy tisztában a valósággal?

2023. júl. 23. 15:18
 26/33 anonim ***** válasza:
60%

[link]

Jó, én egy hozzád hasonló Fidesznyaló mocsokkal nem fogok vitatkozni. Miattad van az, hogy sorra mennek el a fiatalok az országból, mert az olyan agyhalottak, mint te folyamatosan megmagyaráznak mindent. Aki most megy egyetemre, az amúgy a közokatásban eltöltött évei nagyrészét nem a normális, liberális oktatásban, hanem ebben a centralizált szutyokban töltötte. Remélem, kapod a krumplit minden évben, idióta. Szánalmas, hogy ilyen hulladékok, mint te taníthatnak. Szerencsére az én iskolámban nem ilyenek vannak, bár ez ugye Budapest. El is mentek sokan, mert kibírhatatlan, amit ez a kormány művel.

A természettudomány nevű tantárgynak jobb, ha tudod, hogy semmi értelme. Ezt minden valamire való természettudományos tanár látja. A hittannak meg nincs helye az iskolában, nem kell agymosás. Tanulnak a diákok vallásról törin, föcin és irodalmon, ennyi bőven elég. Na viszontlátásra.

2023. júl. 23. 15:50
 27/33 anonim ***** válasza:

#26 Megnézted egyáltalán mi van a linkeden?

Ez az a 2018-as PISA mérés amiről beszéltem.

Ez az egyik első mondat a szövegben:

"A magyar diákok teljesítménye minimálisan javult a három évvel ezelőtti állapothoz képest. "

Annyira szánalmas amikor valaki ilyen elvakultan buta, hogy saját magát járatja le.

2023. júl. 23. 16:01
 28/33 anonim ***** válasza:
60%

"A tavaly kitöltött tesztek alapján Magyarországot az alábbi pontokon emeli ki az OECD részletes elemzése:"

Ezt a részt is olvasd te fideszes kutya. Mindenesetre én tényleg befejeztem veled, az ilyen agyhalottakkal felesleges vitázni. Még jó, hogy Budapesten nincsenek sokan.

2023. júl. 23. 16:10
 29/33 anonim ***** válasza:

#28 Mit nem sikerült megértened abból, hogy a 2018-as PISA tesztet az akkor 15 éves diákok írták meg akik még legfeljebb 2010-ben kezdték meg az iskoláikat? Hogy a 2010-es kormányváltást követően a legelső változtatások is csak 2011 szeptemberében léptek életbe? Hogy a mindennapos testnevelést is csak a 2012-es szeptemberi tanévben vezették be? Hogy ezek a diákok is csak a 2022-es PISA teszt kitöltésében vehettek részt?

Elolvastam azt a részt is. Te miért nem? Magyarázd már meg nekem, mi az ami ebből azt mutatná, hogy rossz az oktatási rendszer amit a fidesz hozott létre?

Tényleg nevetséges már ahogy erőlködsz.

2023. júl. 23. 16:26
 30/33 anonim ***** válasza:
68%
felmond 2000-3000 tanár max, megy minden ugyanúgy. Egyre több órát fog nem szakos tanár megtartani vagy majd a portás bemegy felügyelni, még több nyugdíjast fognak visszahívni stb. A magyar társadalomnak ez kell, tehát nem lesz semmi probléma, a gyerek elvan, akkor is ha csak felügyelet lesz.
2023. júl. 24. 12:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!