Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A székelyek miért olyan...

A székelyek miért olyan büszkék magukra, ha gazdaságilag soha nem alkottak semmi komolyat?

Figyelt kérdés

Székelyföld az egyetlen olyan terület, amelyik magyar többségű és Magyarország határaitól távol esik, ezért a jobboldal mindig kultuszt próbál építeni neki. Turisztikailag amúgy szép meg minden, de gazdaságilag a romániai statisztikák alapján is utolsók között van.

Ha meggondoljuk a középkorban sem volt egyáltalán fejlett az előnytelen mezőgazdasági adottságai miatt, a szász városok messze felülmúlták kézművesség terén és a monarchia idején sem alakult ki rendes ipar, polgárság. Ehhez képest mégis úgy tűnik a székelyekben nagyon erős a lokális identitás és sokszor szerintem olyasmikre is büszkék, amit inkább szégyellniük kellene, például hogy nem tudnak románul.

2023. ápr. 10. 19:22
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
37%

Nekem is volt olyan munkahelyem, ahol több székely munkatársam volt, csak azt tudom megerősíteni, amit előttem már többen is leírtak. Hót sötétek, bonyolultabb dolgot ne kérdezz tőlük, bonyolultabb munkát ne adj nekik, de azért okoskodni nagyon tudnak, és full komolyan nyomatják a hülyeségeiket.

És mivel buták, önálló gondolkodásra képtelenek, ezért nagyon jó szavazóbázisa a Fidesznek.

2023. ápr. 10. 22:19
 22/46 anonim ***** válasza:
71%
A híres erdélyi ezermesterek jutnak eszembe róluk, akik mindenhez értenek. Ez azt jelenti, hogy semmihez nem értenek, de mindent megtákolnak valami ocsmány módon.
2023. ápr. 11. 07:23
 23/46 anonim ***** válasza:
71%

Érdekes kérdéskör és szeretnék reagálni pár kommentre Budapestre költözött székely lányként.

A fő kérdésre válaszolva: valószínűleg a nemzetiségtudatunk az, ami büszkévé tesz alapvetően. Ez viszont nem egy ritka dolog: lásd, aluljárókban rendszeresen vannak mélymagyarok akik "vesszen trianon" jeligével császkálnak fel-alá és aláírásokat gyűjtenek mintha lenne ennek bármi értelme. Vagy akiknek minden kis tárgyán (pálinkáspohár, póló, stb) rajta van a magyar zászló.

Az a feltevés pedig hogy nem alkottunk semmit, kérdéses. Mit alkossunk? Egy falusi nép vagyunk gyakorlatilag, akadtak ki közülünk tudósok, de azok sem székelyföld területén tudtak kiemelkedni. A természeti adottságok pedig nem alkalmasak arra, hogy kvázi felfedezést tudjunk tenni bármiben is - ettől függetlenül vannak elismert embereink, akiket mondjuk itt nem ismernek, mert nyilván a Nobel szintet nem ütötték meg (pl. Orbán Balázs).

Az viszont tagadhatatlan, hogy más, és sokkal több lehetőség van itt Pesten mint ott, nem véletlenül távolodik a fiatal generáció.

Néhányan felvetették, hogy primitívek és buták vagyunk... ez igazából viszonyítás kérdésköre is.

Én nem tagadom a fenti jelzőket, mert én is utálok amiatt hazajárni, hogy a konzervatív nézetek sokszor ütköznek az én liberalistább nézeteimmel. Borzalmas fejetlenség is volt a covid és oltások idején... de ne tagadjuk: itt, Magyarországon is volt pár nagyon primitív nézet nem csak ennek a kapcsán.

Azt viszont sokan figyelmen kívül hagyják, hogy ez nem nyugat európa. Én nem védeni akarom a székelyeket, de nem várhatjuk el, hogy olyan nézeteket valljanak amiket még nem éltek meg. Itt szóba jöhet a transzgenerációs hatás is, ugyanis a kommunizmus jóval tovább tartott Romániában mint itt, ergo a hatása tovább is elnyúl.

De nem csak erről van szó.

Most szakmámból hozok példát: ha egy gyermek képességeit, tanulási erősségeit vagy nehézségeit, intelligenciáját akarjuk vizsgálni, akkor nem lehet csak úgy random egy tesztet venni alapul amit valahol az internetről szedtünk le. A hivatalos teszteket (legalábbis ezeken a területeken) át kell dolgozni magyar mintára. Attól, hogy pl. Németországban publikáltak egy mérési tesztet, nem lesz valid az itthoniakra, mert különböző kultúra, különböző szokások, különböző ingerek és hatások érik a gyermekeket. Ahogy egy magyar teszt sem fogja megállni a helyét szomáliában.

Úgyhogy a székelyeket a maguk szellemében kellene mérni, nem pedig egy Budapesti értékrend szerint. Tagadhatatlan, hogy a történelem megnyomorgatta őket és emiatt jogos, hogy nehezebben nyitnak.

Képzeljétek el, egyszer egy Zala megyei ismerősöm mesélte, hogy az anyja konzervatív és miket mondott. Én és a pesti férjem nagyot néztünk, hogy hogyan lehetnek Zala megyében konzervatívak, hisz ott a nyugat határa.

Itt realizálódott bennünk a történelem: a nyugati határ menti faluk és városok szintén nagyon meg voltak nyomorítva a kommunizmus alatt, hogy még véletlenül se merjenek a szökésen gondolkodni. Ugyanez igaz a székelyekre: a nyomorgatás miatt más szinten lesznek mint azok akik kevésbé sínylették meg a kommunizmust. Hogy ez kifogásnak jó-e? Döntse el mindenki saját maga. De egy halat sem az alapján ítélünk meg, hogy miként mászik fára.

Ettől függetlenül, bátran vallom magam székelynek, de nincs az az isten, ami miatt visszamennék. Szép emlékeim vannak, de a közösség nem volt befogadó az én alapvetően introvertált és modern nézeteimre. Úgyhogy igen, primitív népség, de megvan rá az oka, hogy ne merjen nyitni. A butával vitatkoznék viszont: igen, vannak körök akik azok. De jártam erős gimibe itt is és ott is. Messze más a színvonal és amit romániába számon kértek 9.-be, az itt érettségis tétel 12.-be. Szóval van követelmény és van olyan aki nem buta, mert megugorja ezeket. De ők javarészt el is mennek onnan, mert lehetőség nincs kiteljesedni minden szakmában.

2023. ápr. 11. 07:33
 24/46 anonim ***** válasza:
94%

"ők jól megtudják tanulni a román nyelvet ugyanabban az iskolarendszerben"

Amúgy te baromira nem tudsz semmit a témában csak okoskodni akarsz.

Kolozsváron azért tudják megtanulni a román nyelvet mert nap mint nap használják. Csík medencében elvétve talán találsz 1-2 románt, de Udvarhelyen már szinte semmit. Úgy megtanulni egy idegen nyelvet pedig nehéz, hogy nincs hol, mivel gyakorolj. És lehetne most hozni az angolt példának, de az elvásárok mások: angolból megtanulod másodikba az abc-t és a jó reggelt szavakat.

Romániában az 5.-es tankönyv magyaroknak már ugyanaz mint a román anyanyelvűeknek.

2023. ápr. 11. 07:40
 25/46 anonim ***** válasza:
93%
Mert van eszük.
2023. ápr. 14. 16:22
 26/46 anonim ***** válasza:
0%

"angolból megtanulod másodikba az abc-t és a jó reggelt szavakat."

A belföldön elő nyomorékok a cirill vagy rovás ABCt nem tudják megtanulni két óra alatt. Nem csoda ha az angolhoz ami a magyarral megegyezik két év kell nekik.

2023. ápr. 14. 16:26
 27/46 anonim ***** válasza:
100%
Miért kéne egy székelynek szégyellnie, hogy nem tud románul? Annyira szeretem, amikor Magyarországiak próbálják megmondani, hogy hogyan kéne a magyaroknak Romániában élni. És mi az, hogy gazdaságilag nem alkottak semmi komolyat? Minden, amit a két kezükkel megteremtenek, valóban 99%-ig természetes, nem is értem, ezért miért kéne valakinek magyar gyökerekkel elrománosodnia. Áruld már el, mi az, amit még szégyellniük kellene, tényleg kíváncsi lettem.
2023. ápr. 16. 20:12
 28/46 anonim ***** válasza:
95%

"Nekem sincs jó vélemények a székelyekről, buták, primitívek, amit elértek azt is a román és a magyar emberek adójából közösen, ugyanis az a terület mindig is a kp.-ért történő szavazatvásárlás területe a mai napig, tehát még most is élősködnek rajtunk. Önerőből nem értek el semmit."

Mi van? Te azt hiszed, hogy egy székely ember, aki reggeltől estig kint van a mezőn, állatokat tart, a belét is kidolgozza a földeken, nem tudta volna ezt megtenni támogatás nélkül? Nyilván senki nem olyan hülye, ha valamire támogatást kap, visszautasítja, gondolom, te se tennéd, de a székelyek nem olyan koldus népek, hogy e pénz nélkül éhen haltak volna. Jó, mára már minden modernizálódik, de tíz évvel ezelőtt ezek az emberek nem szaladtak a boltba zöltségért, gyümölcsért, kenyérért, tejért, vízért, tojásért, húsért, minden ott volt a háznál, a saját két kezükkel dolgoztak azért meg. De a gabona sem saját magától mászott a hombárba. Tehetett bármelyik kisember arról, akár magyar, akár román, hogy a trianon megtörtént? Akkor most mégis miért szerencsétlen székely ember van elítélve, aki igyekszik megtartani a régi hagyományait egy cigány országban? A székely nem buta, nem primitív, sokkal jobban ért a pénz forgatásához, úgy is megél öregkorára, hogy nem munka könyvel dolgozik minimum 8 órát, legfőképpen nem beképzelt, amit nem egy-két Magyarországiról tudnék elmondani. Isten ments, hogy bárkit is megsértsek, de azt kikérem a székelyek nevében is, hogy bárkin élősködnének. Mert az a szerencsétlen gyerek is, aki egy magyar faluban születik, nő fel, és a tanárok általánosban szarnak a fejére, ha megbolondul, sem fog románul annyit érteni, hogy egy jobban fizető állása legyen. Ők általában kimennek majd külföldre, és senki nem kéri rajtuk számon, hogy tudjanak románul. Mert a román nyelv pont az egyik olyan nyelv, aminek az égvilágon semmi hasznát nem veszed, ha fejlődni szeretnél. Az amerikaiak is inkább magyarul kezdenek el előbb megtanulni, mint románul. Egy székely és egy fiatal sem tehet erről, nem ő akart egy cigány országba születni, és nem is kötelessége annak behódolni. Normális ember, aki jól bánik a pénzével, nem sír azon, hogy az, amit leadóz, egy másik ország elveszi. Ők mondják azt is, hogy az ostobának van szavazati joga. Ugye mennyivel egyszerűbb mást hibáztatni a saját szar életünkért? Csak egyszer kéne abból a jó székelyföldi friss levegőből szippantanotok, egy jó házi, ütös szilvapálinka, és mindjárt nem érdekelne senkit más baja és élete.

2023. ápr. 16. 20:41
 29/46 anonim ***** válasza:
27%
5# hivatalos nem csak kötelező
2023. ápr. 23. 20:06
 30/46 anonim ***** válasza:
68%
Ennek a kérdésnek nagyon neolibsi szaga van (:
2023. ápr. 23. 20:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!