Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A székelyek miért olyan...

A székelyek miért olyan büszkék magukra, ha gazdaságilag soha nem alkottak semmi komolyat?

Figyelt kérdés

Székelyföld az egyetlen olyan terület, amelyik magyar többségű és Magyarország határaitól távol esik, ezért a jobboldal mindig kultuszt próbál építeni neki. Turisztikailag amúgy szép meg minden, de gazdaságilag a romániai statisztikák alapján is utolsók között van.

Ha meggondoljuk a középkorban sem volt egyáltalán fejlett az előnytelen mezőgazdasági adottságai miatt, a szász városok messze felülmúlták kézművesség terén és a monarchia idején sem alakult ki rendes ipar, polgárság. Ehhez képest mégis úgy tűnik a székelyekben nagyon erős a lokális identitás és sokszor szerintem olyasmikre is büszkék, amit inkább szégyellniük kellene, például hogy nem tudnak románul.

2023. ápr. 10. 19:22
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
27%
Nyilván a bocskoros csürhe sem segíti őket.
2023. ápr. 10. 20:47
 12/46 anonim ***** válasza:
74%
Ismerek székely, félig székely embereket, volt ilyen kolegám is, nekem sincs jó véleményem a székelyekről. Buták, makacsok, csak nekik van igazuk, és megmagyarázzák a hülyeséget egy még nagyobb hülyeséggel. Nem csoda, hogy nem alkottak gazdaságilag semmi maradandót.
2023. ápr. 10. 20:50
 13/46 anonim ***** válasza:
68%
11-es A székelyek akkor is baromi szegények voltak, amikor a "bocskoros csürhe" még meg sem kapta Székelyföldet.
2023. ápr. 10. 20:50
 14/46 anonim ***** válasza:
67%
Amúgy szerintem a magyar kormány fényesre nyalja a seggüket a szavazatukért cserébe és a jobboldali szavazók is istenként néznek fel rájuk. Nyilván jót tesz ez az önbecsülésüknek.
2023. ápr. 10. 20:52
 15/46 anonim ***** válasza:
54%

89-92 táján rengetegen jöttek át magyarországra egy jobb élet reményében, nálunk a munkahely tele volt velük. Van is székely barátom abból az időből.

Milyen a székely?

-Buta, mint a föld, a tágabb világról, ne adj isten művészetek fingjuk sincs.

-Irígy a másikra, egymást is utálják, ha nem földik, de a földire is ugatnak a hátamögött, de azért a földik szokták egymást segíteni.

-Tudnak melózni, pénzt csinálni bármiből, spórolnak, loptak is, ha lehetett. Nem tekintik bűnnek, ha a melóhelyről ellponak ezt-azt, ha abból pénzt csinálhatnak.

-Állandóan okoskodnak, jobban tudnak, megmagyaráznak mindent, de a valóságban összetettebb munkát nem tudtak elvégezni. Kivétel az építőipar, ahhoz nagyon értenek.

-Önérzetesek, büszkék, ez való igaz. Vélt, vagy valós sérelmüket megtorolják, akár tetleg is. Gyakori volt a verekedés.

Tudnék még írni, de most nincs kedvem. Ja, még annyit, hogy nagyon tudnak a főnökségnek nyalni!

2023. ápr. 10. 21:09
 16/46 anonim ***** válasza:
38%
15-ös Marha jól összefoglaltad, nekem is körülbelül ezek a tapasztalataim.
2023. ápr. 10. 21:10
 17/46 anonim ***** válasza:
80%
"Sokszor eszembe jut mostanában az a nevezetes párbeszéd, amely Uz Bence és az öreg székely juhászember között zajlik a regényben. Amikor Bence felajánlja neki, hogy, lévén írástudatlan, felolvas az újságjából, az öreg visszakérdez, hát azt meg mi végre. Hát, hogy tudja, mi történik a világban, mondja öntudatosan Bence. A világban, úrfi, nem történik semmi, hangzik a válasz. Már azonkívül, hogy az ember megszületik, éldegél, és ha letelik az életje, szépen elmegyen. Egyszer kicsit jobb, másszor kicsit rosszabb. Ami egyéb van, azt csak habókos, bolond emberek találják ki. Az élt, amit az Isten adott. Ez egyszerű és tiszta, mint a víznek folyása."
2023. ápr. 10. 21:15
 18/46 anonim ***** válasza:
71%

17-es, pont erről (is) beszéltem, illetve erre gondoltam. Mondják a nagy életbölcsességeket, a nagy lózungokat, persze úgy, hogy csakis neki lehet igaza, hogy az úgy van, ahogy ő mondja.

Hol tartana a világ, ha mindenkinek ilyen végletekig primitív gondolkodása lenne?

15#

2023. ápr. 10. 21:34
 19/46 A kérdező kommentje:
Én is ezt tapasztaltam, hogy buták én nagyon makacsok. Érdekes Erdély más részeiről (Kolozsvár, Nagyvárad, Szatmár, stb) származó magyarokkal sokkal kevésbé mondható ez el, ők jól megtudják tanulni a román nyelvet ugyanabban az iskolarendszerben és nem göröcsölnek ennyit az ilyen magamutogatáson. A székelyeknek is igazából le kéne már essen, hogy nem a székely zászlótól lesz a jobb életük, hanem ha gazdaságilag tudnak már valamihez kezdeni magukkal.
2023. ápr. 10. 21:46
 20/46 anonim ***** válasza:
71%

"Hol tartana a világ, ha mindenkinek ilyen végletekig primitív gondolkodása lenne?"

Nem itt és nem oda ahova gőzerővel száguldunk.

2023. ápr. 10. 21:57
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!