Ha egyszer Budapest elvileg a legjobb része az országnak gazdaságilag, miért ott a legkönnyebb hajléktalanná válni?
Direkt nem úgy tettem fel a kérést, hogy miért ott van a legtöbb csöves? Mert nem ez a pontos kérdés, tudom ebben benne vannak azok a csövesek is akik vidékről mennek fel csövezni. De milyen arányban vannak ilyenek? Sok budapesti szerint majdnem minden csöves vidékről jön, én viszont végeztem erre egy kis személyes kutatást. Valóban mennek fel csövesek ez tény, én megyeszékhelyen lakok, itt is voltak hajléktalanok, sőt ráadásul pont a mi társasházunk előtt volt a "főhadiszállásuk", de pár éve eltűntek, gondolom felmentek Pestre.
Nade, én amikor fent voltam Pesten két napig, (másnaposan valamivel agyon kellett csapni az időt estéig), baromira kíváncsi voltam, és odamentem 20 csöveshez, adtam nekik egy kis pénzt, és beszélgettem velük vagy tíz percig. És diszkréten közben megtudakoltam, hogy honnan jött, hogyan lett hajléktalan stb. Kiderült, hogy több mint a fele ezeknek eredetileg is Budapesten született, volt olyan is köztük aki egészen belül, pl. a Kálvin-téren lakott, csak elvesztette valahogy a lakását és az utcára került.
Nem tudom ez a kis kutatás mennyire reprezentatív, de ebből az derült ki, hogy a pesti csövik 60-70% eredetileg is pesti, tehát akkor ott lehet a legkönnyebben csövessé válni.
Ez azért van mert túl magasak az elvárások pl. a budapesti munkahelyeken? Ahogy látom mindenhova csak 20 év tapasztalattal keresnek szakmai szuperhősöket, főleg IT területre, de olyat aki egyszerre 5-6 szakember tudásával rendelkezik senior szinten, és egy maga elvégez ugyanennyi ember munkáját is mint amennyit Nyugaton végeznek kb. És persze anyanyelvi szintet súroló szinten beszél angolul, németül, még az akcentusán sem szabad hallatszania, hogy nem az anyanyelve, mert az ciki.
Szóval böhöm nagy elvárások, nyugati bérek töredékéért. Mégiscsak jobb lenne ha lennének egyszerűbb munkahelyek is, pl. autógyárak, mert akkor nem lenne ennyi csöves? Nem mindenki születik 160-as IQ-val.
"Mert ott a legmagasabbak a lakásárak."
De ezt kompenzálniuk kellene a béreknek, illetve a munkalehetőségeknek.
Viszont sajnos a munkalehetőségek kimerülnek annyiban, hogy 5 az egyben szakembert keresnek anyanyelvi külföldi nyelvtudással. Amire nem mindenki képes és nincs is meg hozzá a megfelelő végzettsége, tekintve hogy a budapesti egyetemeken is cipészek tanítanak manapság már. Semmi hasznoshoz nem értők. 20 éve elavult piacképtelen, halvány tudással.
Budapesten lakik 1,7 millió ember. Ha lézeng 1700 hajléktalan, akkor az a lakosság 1 ezreléke.
Ha Szolnokon van 69 hajléktalan, vagy Debrecenben 200, akkor az az ottani lakosság számához mérten ugyanaz az arány.
Csak azokon a részeken, ahol te hajléktalannal találkozol, többnek látszik az 20 ember is.
"De ezt kompenzálniuk kellene a béreknek, illetve a munkalehetőségeknek. Viszont sajnos a munkalehetőségek kimerülnek annyiban, hogy..."
Hát ez az... Ha itt valaki alól kicsúszik a lakhatása és van X forintja lakást bérelni, de a legolcsóbb is 6 x X forintba kerülne, akkor máris hajléktalan lesz - vagy elmegy vidékre, ahol X forintért is talál lakhatást.
4-es Ugyan már.
Budapesten már százezres nagyságrendre tehető a hajléktalanok száma.
Hát persze. A házunkban 23 lakás van, vagyis legalább kettőnek a lakói hajléktalanok?
Számolj utána. Nem tudom hol olvastad, de gondold át, hogy minden tizedik budapesti hajléktalan?
Románia már jóval gazdagabb, minek másznának ide?
Ukrajnából pedig (sic!) 2180-szor(!!) annyian adták be Ausztriába a menekült kérelmüket mint Magyarországon. Pedig hát nem Ausztria a legközelebbi szomszédos békés országuk jelenleg az ukránoknak, mégis..
Nagyjából senki nem jön ide pár száz bulizós, hányós kan turistán kívül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!