Egyesek tényleg elhiszik, hogy nyugat még most is olyan, mint 1989-ben?
Szerintem sokan élnek abban a tévképzetben (erről nemcsak ők tehetnek, hanem az is, hogy a szocializmusban nőttek fel), hogy a nyugat pont ugyanolyan, mint '89 környékén, és a gonosz Orbán ismét el akarja zárni előlünk a nyugati világot.
Én szerencsére nem a szociban nőttem fel, rengeteg helyet beutaztam, és sajnos egyértelmű, hogy az az értékrend, ami régen uralkodott ott, most Közép-Európába koncentrálódott. Nem az LMBTQ-ról van szó, hanem a társadalom általános állapotáról. Végig lehet olvasni egy csomó fórumon, hogy az amerikaiak saját maguk sírják vissza a régi világot, mert érzik, hogy valami megváltozott és nem oké.
A gazdasági helyzetük természetesen még mindig kiemelkedően jó, de nekem az a benyomásom, hogy sokan egy álomképet dédelgetnek nyugatról, ami már rég nem is létezik.

Vicces, hogy az beszél tényekről, aki forrás nélküli angol szövegeket dobál be, amik az égvilágon semmit nem bizonyítanak vagy támasztanak alá. Még csak azt sem, hogy igazad lenne.
Ennyi erővel egy angol fórumra én is beírhatom a te agymenésed, attól még nem lesz értékelhető tény.
A tények és valóság meg szemmel láthatóan téged sem érdekel, mert ha minimálisan is érdekelne akkor meg sem született volna ez a propaganda kérdés.

@48, én ezt találtam:
"International medical graduates (IMGs) may face several challenges when trying to match into certain specialties in the United States. Some of the reasons why IMGs may find it difficult to match into certain specialties include:
- Limited number of residency positions: Each year, there is a limited number of residency positions available in each specialty, and the competition for these positions is intense. IMGs may find it difficult to secure a residency position in a highly competitive specialty due to the limited number of available positions.
- Differences in medical education: Medical education and training vary widely across the world, and the standards and expectations in different countries may differ from those in the United States. This can make it difficult for IMGs to meet the requirements and standards for certain specialties in the US.
- Language barriers: IMGs whose first language is not English may struggle with the language requirements of some specialties. Communication skills are critical in medicine, and IMGs may need to demonstrate fluency in English to be competitive in certain specialties.
- Bias and discrimination: Some residency programs may be biased against IMGs, viewing them as less qualified or less competent than US medical graduates. This bias may be due to cultural differences, language barriers, or other factors.
- Visa restrictions: IMGs who are not US citizens or permanent residents may face additional challenges due to visa restrictions. Some specialties may be less likely to sponsor visas for IMGs, which can limit their options and opportunities for training.
Overall, the difficulty for IMGs to match into certain specialties is due to a combination of factors, including limited residency positions, differences in medical education, language barriers, bias and discrimination, and visa restrictions."
Én ezt találtam, egy szó nincs benne migránsokról.
"Bias and discrimination: Some residency programs may be biased against IMGs, viewing them as less qualified or less competent than US medical graduates. This bias may be due to cultural differences, language barriers, or other factors."
Akkor csak nem olvasol elég figyelmesen. És biztosan azzal az angol felsőfokú nyelvvizsgával és summa cum laude minősítéssel rendelkező, az USMLE vizsgát az USA orvostanhallgatóknál is jobban teljesítő kínaival van a baj, és nem a migránsellenes rendszerükkel. 100x több melót fektet bele egy kínai IMG a rezidenshelyek megpályázásába, mint egy amerikában született kínai, de mégis az előbbinek nehezítik meg az esélyeit. Szánalmas, hogy jobban akarod tudni ezt egy olyannál, aki benne van a dolgokban, ismerek is ilyen orvostanhallgatókat, tagja vagyok orvosi suboknak, ahol ez a kérdéskör evidenciának számít.

Mellesleg, a külföldi (nem amerikai) orvostanhallgatókon kívül ez kit érdekel? Mármint, oké, ez nekik biztosan nagy probléma, és sajnálatos is ha valóban így van ahogy írod, de pl. engem, vagy más, nem orvostanhallgató vagy rezidens végzettségű embereknek ez miben okoz gondot, főleg itt Magyarországon? Ez csak egy szűk réteget érint (meg még gondolom néhány másik szűk réteget is), és egy általános fórumon ez inkább csak panaszkodásnak tűnik.
Másrészt, nem kötelező az USA-be menni doktorkodni, van a világnak számos más pontja is, ahol angollal meg orvosi latinnal jól el lehet boldogulni. Ha egy amerikai szintű vizsgasornak meg tudott felelni, akkor néhány rövid kiegészítő vizsgával biztosan máshová is el tudja adni magát.

De itt ez az egész kérdés nem stimmel nekem. Nyilván senki sem hiszi, hogy az utolsó szögig ugyanolyan az USA most, mint 1989-ben. Nyilván változott, ahogy minden ország változik, meg minden más is változik a világon. De főbb jegyeiben azért kábé ugyanolyan maradt, vagyis továbbra is demokratikus, gazdaságilag továbbra is az egyik legfejlettebb terület, politikailag is legalább annyira meghatározó mint 1989-ben, vallásilag sem sokat változott, területileg sem áll sokkal másként, a lakosság száma sem nőtt vagy csökkent különös mértékben, tehát ilyen főbb szempontokból kábé hasonlónak látszik most, mint amilyennek látszott anno.
De ehhez mi köze van annak, hogy az orvostanhallgatókat esetleg jobban megszűrik, mint 1989-ben (ha jobban megszűrik őket)? Ettől most akkor az USA egy sokkal silányabb, szegényebb, súlytalanabb hely lett?

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!