Mi a véleményetek erről a Debreceni akksi gyar dologról? Miért nem örülnek Debrecenben hogy végre kelet Magyarországon is lesz erős multi ?
Én Komárom mellet lakom itt felvitte a béreket az hogy ide jött az aksi gyár. Konkrétan egy csomó volt kollégám ment oda dolgozni igaz vedoruhaban kell lenni és néha vannak balesetek de jól fizet és ami fontosabb mivel 2 3 e embert kellet felvenni nekik máshonnan szívtak el a munkaerot
Ez miatt meg a környező multik is emelték a fizukat.
Nem értem minek tiltakoznak mikor ha jól tudom kelet Magyarországon még mindig keveset fizetnek a multik az ország többi részéhez képest. Egy ilyen tőke erős nagy cég meg felhajtana a fizukat .
Mert a munka egy dolog, a másik a környezetszennyezés, ami az ott lakók egészségét mérgezheti, ingatlanjaikat elértéktelenítheti:
Pert nyertünk és kiderült: betemették a kutat, ami megmutatná, mérgezi-e a talajvizet a gödi akkumulátorgyár | atlatszo.hu
Elég egyértelmű, hogy ha egy ilyen kínai gyárban komoly környezeti probléma lenne, akkor az orbáni hatóságok mindent megtennének az eltusolásáért, hogy ne haragudjanak meg a kínaiak.
A főbb szempontok, amiket ki is fejtettek az ottlakók:
-környezetszennyező (mondjuk minden gyár az, csak a mértékben lehet különbség), zajszennyező, meg még ki tudja, mit csinál
-rengeteg vendégmunkást akarnak foglalkoztatni, nem elsősorban a magyarokat
-jó minőségű termőföldön akarják felépíteni
-mindezekkel együtt az ingatlanok értékei is igencsak csökkenni fognak
-az pedig csak a hab a tortán, hogy a teljes lakosság kizárásával intézték az ügyeket, és akkor csináltak egy tessék-lássék lakossági fórumot, amikor már botrány lett belőle
-+1, a gödi gyárnál rengeteg mulasztás történt
Ezek után nem is csodálom, hogy ekkora a közfelháborodás miatta. Ha nem sunyiskodtak volna már a kezdetektől, valószínűleg a lakosok is közreműködőbbek lennének.
Szerintem ez is kicsit át van politizálva és nem igazán bíznak a vezetőikben, hatóságokban hogy végzik a munkájukat és azt csinálják amit kell.
Ugyanakkor abból ítélve, hogy hány Hajdú-Bihari munkatársam volt Esztergomban, nekem nagyon az az érzésem, hogy jót tenne nekik az ha lennének plusz munkahelyek.
A környezeti aggályok meg eléggé nevetségesek főleg úgy, hogy pl. amikor a Tesla akart hasonló méretű gyárat építeni akkor kb. mindenki el volt alélva, meg sírtunk hogy a németek kapták, de ha a CATL hoz ugyanekkora gyárat ide az már nem jó nekünk.
#4,5 Erről beszélek, hogy át van politizálva, mert ti a gyárat az alapján ítélitek meg, hogy milyen országnak tartjátok az USA-t, Kínát, holott a környezetvédelmi szabályokat az EU/Magyarország hozza és azoknak felelnek meg a cégek.
Pl. Kínában is amcsi meg európai cégek szennyeznek sokkal jobban mint otthon teszik, mert van rá lehetőség. Pedig ha igazatok lenne, hogy nyugaton sokkal komolyabban veszik ezt akkor nem telepítenénk ki az összes szennyező iparunkat a 3. világba, utána meg mutogatnánk rájuk hogy mekkora környezetszennyezők, holott csak azokat a szarokat gyártják le amik nekünk kellenek.
"a környezetvédelmi szabályokat az EU/Magyarország hozza és azoknak felelnek meg a cégek."
Igen, és ez a baj, hogy a Kínának nyaló Orbán kormány bizonyosan nem serénykedne betartatni ezeket, nehogy megharagudjanak.
Lásd:
Pert nyertünk és kiderült: betemették a kutat, ami megmutatná, mérgezi-e a talajvizet a gödi akkumulátorgyár | atlatszo.hu
Én a Komáromi aksi gyárat ismerem az SK Butteryt az dél koreai
Nincs nagy környezeti szennyezés és mivel kint van az ipari parkban nem is okoz mas gondot se .
A víz kérdése kicsit kérdéses nekem. ugye ez a folyamat sok vizet igényel .de nem a Dunábol hozzák ami logikus lenne nem értem miért . hanem kibovitettek
A komarom és tatabanya közötti nagynyomású vezetéket.
Tatabanyan van egy nagy hozamú vízbanya a XIV akna ami az egész térséget ellatja karszt vízzel
Ezt vezettek oda elvileg .
Hogy ennek lesz e környezeti nyoma nemtudom .
De gazdasági oldala jó.
#2 "-rengeteg vendégmunkást akarnak foglalkoztatni" ezt honnan tudod? Miért foglalkoztatnak a magyar cégek szlovákokat, ukránokat, románokat, ... -ot? Azért mert átlag magyar nem megy el rongyos 250-300 nettóért dolgozni, de ettől még ami hasznot az adott cég megtermel, amit megkapnak az esetleges külföldi dolgozók abból az állam (értsd a debreceniek is) megkapják a részüket.
"mindezekkel együtt az ingatlanok értékei is igencsak csökkenni fognak" melyik ingatlannak fog csökkenni az értéke? Ami a közvetlen szomszédságában van, közben meg Debrecenben ahonnan lehet bejárni dolgozni növekedni fognak az ingatlanárak.
"jó minőségű termőföldön akarják felépíteni" 200 hektáron, 5 millió hektár szántó van Magyarországon.
itt van a szörnyű szennyezés jegyzőkönyve Göd-ből. A kapható ásványvizek szennyezettebbek, mint amit sikerült kimutatni a talajvízből.
#8 "A víz kérdése kicsit kérdéses nekem. ugye ez a folyamat sok vizet igényel" Az a sok víz pontosan annyi amennyi 700 hektárra leesik egy évben esővízként. 200 hektáros lesz maga a gyár.
Mert ha a napi 15,5 ezer köbmétert mondja az ember az soknak hangzik, de közben meg azért a valóságban nem olyan sok az ha tisztában lennénk, hogy mennyi eső esik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!