A pedagógusokat miért zavarja a teljesítményértékelési rendszer tervezete?
Ahogy néztem, nagyon hasonló, mint ami a versenyszférában van.Azaz, személyes célokat határoznak meg és annak teljesülése fejében kapnak mozgóbért.
Ilyen van nálunk is,az alapbér 20 százalékáig lehet elmenni
Én egyetértek vele, mert ez is egy motivációs eszköz és kicsit nyomást is helyez a munkavállalókra,hogy jobban dolgozzanak.
A közszférában teljesen ismeretlen a teljesítménykényszer, egy langyos poshadt állóvíz az egész a közoktatástól kezdve a hivatalokig, amiben nagyon sokan szeretnek fürdőzgetni
Ugyanis, ezeken a helyeken, akkor is megmarad az állása az embereknek, ha rosszul dolgoznak vagy nem csinálnak semmit.
Persze, az alapbéreket is növelni kellene durván nettó 100-150 ezer forinttal.
Viszont a teljesítményértékelés bevezetése sokat javítana az oktatáson.Célt adna a tanároknak.
#40 Nem éltem a kommunizmusban, nem az a generáció vagyok. Konkrétan a rendszerváltás évében még gondolatban se léteztem. Ezáltal nem is tud hiányozni. De szép tipp, csak nem releváns. :)
Szimplán azt mondom, hogy ha nincs egységes, kézzelfogható mérőszám, ezáltal nem tudod reálisan csinálni a teljesítményértékelést, még akkor sem, ha tényleg nem csúszik be az, hogy tudatosan, szimpátia alapon menjen.
Másrészt jelenleg az oktatás jelenleg legnagyobb részt állami fenntartásban van. Az adófizetőkkel szemben nem korrekt, hogy csak azért, mert xy helyen élsz a gyereked nem kaphat minőségi oktatást. Holott ugyanúgy fizeted az adót, ugyanúgy hozzájárulsz a társadalomhoz. És lehet mondani, hogy el lehet költözni, csak simán lehet, hogy arra a munkára, amit te végzel, arra ott van kereslet.
A közoktatás nem egy világpiaci cég, hogy releváns legyen összehasonlítani a világpiaci működéssel. Az állam tartja fenn, többek között az adófizetők pénzéből, szóval alapnak kellene lennie, hogy minden adófizető gyerekének van lehetősége a minőségi oktatásra.
Én egyébként támogatom, hogy legyen verseny a tanári állásokért, csak ahhoz első körben az kellene, hogy ne legyen több ezer fős hiány. Egyáltalán be kellene vonzani elég embert a pályára, hogy egyáltalán legyen kit teljesítményértékelni (lehetőleg a tervezettnél reálisabb, és több rétűre lebontott szempontokkal). Azt meg nem fogod tudni úgy megoldani, hogy kbszott 2023-ban 2014-es minimálbérhez van kötve a tanári bér, meg pótlékokkal kell kiegészíteni, hogy elérje a jelenlegi minimálbért, meg a gyakornoki fizetéseknél többet a pályán töltött első tíz évben nem kapsz, na meg a társadalmi megbecsülést még meg se említettem. Ha ezt a rendszert megfejeled egy irreális teljesítményértékelésen alapuló fizetési rendszerrel(ahol még lehet az emeléssel is phicsányi a fizetés az 5-6 év egyetem után), na az pont nem oldja meg a problémát.
Ez a hülyeség még a maradék embert is elűzni...
# 42
Ma egy kezdő gimnáziumi tanári fizetés 6 év egyetemi képzés és nyelvvizsga után nettó 200 ezer.
Borsodban egy multinál, mint a Bosch, egy 8 általánost végzett, betanított, szakképzettség nélküli szalagmunkás megkeres nettó 350 ezret.
"Ez a hülyeség még a maradék embert is elűzni..."
Olvasva az itteni rosszindulatú, szűklátókörű és gyűlölködő emberek kommentjeit, valószínű, hogy ez fogja megoldani a problémát. Hogy nem lesz tanár, vagy majd olyan lesz, aki szorzótáblával a kezében fog tanítani. Ez kell a "nemzethy" szavazóknak, akkor ezt fogják kapni. Ennyi.
"ez fogja megoldani a problémát"
Melyiket?
Mert minden tankerület és iskola másképp viszonyul hozzá.
Mert az igazgatóktól függ. Aki pl.benyal biztos jobban fog teljesíteni.
Mert nincs rá keret. Mindenkit motivál a pénz de nem lesz annyi pénz mint ahányan motiváltak. Mégis honnan veszk el, az egészségügytől?
Mert kb.minden munkakörbe sorolható dolgot beírtak az értékelési szempontok közé. Teljesen mindegy h szervezek iskolán kívüli tevékenységet, mert benne van a "feladataim" között.
Igazgató válogatja. Egyik helyen ahol vagyok, megbolondult és önkényesen dobogatja vissza a júniusban megbeszélt célokat. Másik helyen normálisan állnak hozzá, sőt, felhívták a figyelmünk h ne vállaljuk túl magunkat.
Köze nincs az objektivitáshoz, nem egyértelmű, szerencsén alapuló, nem létező pénzforrásokra épülő korrupt frusztrált kiégett kollégákat eredményező fszság.
"A pedagógusokat miért zavarja a teljesítményértékelési rendszer tervezete? Ahogy néztem, nagyon hasonló, mint ami a versenyszférában van."
Azért, mert arról viszont szó sincs, hogy a fizetésük is olyan lenne, mint a versenyszférában!
Legfeljebb annyiról van szó, hogy majd évek múlva el fogják érni a diplomás átlagbér 80%-át... Röhej! Már régesrég a diplomás átlagbér 120%-a kellene, hogy legyen a fizetésük, hogy ne legyen tanárhiány, sőt, lehetőleg válogatni is lehessen a jelentkezők közül, ne kelljen kényszerűségből minden alkalmatlant is felvenni.
Gyerekek elolvastam a "tervezetet".
80% felett teljesítő pedagógusnak INDOKOLT LEHET ismétlem LEHET a juttatás.
Átlagosan teljesítőknek NEM jár béremelés 50-80% között vagy csak nagyon kivételes esetben (pl.államtitkár, önkormányzat unokahúga, igazgató seggdugasza stb).
Biztos sokan azt hitték, ha többet dolgoznak, több pénzt kapnak.
Erre annyit tudok mondani Homonyik Sándort idézve: álmodj királylány!
:DDD
szerintem az lesz a tét h ne soroljanak 50% alá mert azt nagyon megszívod, rádküldik az operatív fejlesztőbrigádot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!