Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért akkora baj a magas...

Miért akkora baj a magas infláció?

Figyelt kérdés
Én személy szerint örülök neki. A fizetésem követte, a lakáshitelem meg ugyanannyi maradt, így arányaiban kevesebbnek érződik.

2022. dec. 25. 13:46
1 2 3 4
 11/36 mindentudó99 ***** válasza:
89%
Azért mert a jobb munkahelyek követik csak. Szerintem a melóhelyek 95 %-a nem emelt 25%-ot éves szinten több részletben is. Az enyém se. Fix részletnél valóban jól jársz ha rendesen emelik a béred. Ez az egy igaz abból amit írtál.
2022. dec. 25. 15:07
 12/36 anonim ***** válasza:
57%
Arról nem beszélve, hogy sok embernek nincs tartozása...
2022. dec. 25. 15:32
 13/36 anonim ***** válasza:
69%

Aki az infláció hatását a fizetése és a KSH által között adatok összehasonlításában véli megmagyarázni, annak legalább féléves kurzust kell megtartani, hogy megértse, mi is az infláció. Nos nem az, aminek véli. Az a tönkremenés jele. Mindenütt a világon. A tönkremenést úgy kell érteni, hogy egy kis százalék mindig jobban jár, a többi viszont eltérő mértékben rosszabbul. És aki formálisan jobban jár, egy csomó dologban nagyon hátrányosan, ugyanis ott éppen a rosszul járók dolgoznak. Például az egészségügy jó része. És ha egy ilyen lelkendező mondjuk meghatározott betegségtípusban megbetegszik, közeli haláláig mondogathatja, jobban jártam, jobban jártam.

Hát tessék - egyébként ez a magyarázata minden diktatúra életben maradásának. Azt nem a fegyverek, hanem az ilynek tartják fenn.

2022. dec. 25. 16:01
 14/36 anonim ***** válasza:
16%

"Azért, mert te olyan helyen dolgozol, hogy a munkahelyed képes rá és akarja is, hogy a reálbéred megmaradjon, ugyanez a legtöbb helyen nincs meg... Nyilván ha nem emelték volna a fizetésedet, akkor te is nagyokat néznél, hogy mondjuk a kenyér már kétszer annyiba kerül, mint 1 éve, és ez sok más termékről is elmondható."

"Neked tényleg annyi a világod, hogy te és a te fizetésed? Se anyád, se apád, se egyetlen ember a környezetedben, aki nem ilyen szerencsés? Amúgy, míg végig nem olvastam a válaszokat, már megfogalmazódott bennem a vélemény, aztán a 6-os le is írta."

Miért hány magyar van, aki nem magával törődik, esetleg a szűk körével? Persze vannak ilyenek is, de alapvetően az ember magával foglalkozik, esetleg a szűkebb körével. És most ezalatt nem Orbánra gondolok és a NER tagokra, hanem egy egyszerű magyar emberről, aki főképp magával foglalkozik és esetleg a szűkebb ismerősi körével, beleértve a vér szerinti rokonokat. Bár milyen nem vér szerinti rokon van... WTF

Én elismerem, hogy kicsit vérlázító, ha valaki a nyugdíjasokat sokkal jobban támogatja, mint a fiatalokat. De azért amit itt lehet olvasni a gyk-n, hogy valaki irtózatosan lenézően nyuggerezi őket, meg hogy a nyuggerek sorban állnak az olcsó farhátért, mert az a szintjük. Szóval azért eléggé undorító ez, nem a nyugdíjasok tehetnek róla, hogy olyan látszatintézkedést hoztak, ami miatt olcsóbb lett pár termék.

Meg ha valaki mondjuk adókedvezményt kap, akkor szerinted mennyire érdekli, hogy amit a kormány neki adott, azt mástól elvette. Szóval igazából mindenki jobban járt volna hosszútávon, ha nem is kezdődik el ez a rémkorszak 2010 től, hanem normális kormány kerül hatalomra. Kivéve a NER haszonélvezői, és itt azokra gondolok, akiknek a NER miatt van munkája/lakása és persze az oligarchákra, meg a politikusokra.

A Fidesz 12-13 éve lopja és veri szét az országot, de ettől még az ember elsősorban nem a másik bajával foglalkozik.

Persze az is tény, hogy a legtöbb magyar fizetése nem emelkedett eléggé. De ettől még az ember elsősorban magával foglalkozik, de most nem a NER tagokra gondolok, hanem mint írtam, az egyszerű magyar emberekre.

2022. dec. 25. 16:17
 15/36 anonim ***** válasza:
73%

"Azért mert a jobb munkahelyek követik csak. Szerintem a melóhelyek 95 %-a nem emelt 25%-ot éves szinten több részletben is. Az enyém se. Fix részletnél valóban jól jársz ha rendesen emelik a béred. Ez az egy igaz abból amit írtál."

Leginkább még a jó munkahelyeken se emelik ennyivel! xDDD De ha valaki sokat keres, akkor kevésbé érzi meg, ha a nettó 700 ezer nem emelkedett infláció arányosan. Arról is lehetne beszélni, hogy mekkora inflációval számoljunk és mekkorával ne. Ugye van sima infláció, élelmiszerár infláció, meg ugye a NEM hivatalos infláció. De még sok jó munkahelyen se emelik meg eléggé a fizetéseket, tehát a jó munkahely se garancia erre. Csak ha jó fizud van, kevésbé érzed. Amúgy nem tudok igazából erre statisztikát, de az 100%, hogy sok sok jó munkahelyen nem emeltek ennyit.

2022. dec. 25. 16:21
 16/36 anonim ***** válasza:
69%

#14, a kérdező azt kérdezte, hogy miért akkora baj az infláció...

Ez olyan, mintha én megkérdezném, hogy miért akkora baj a covid, én el sem kaptam, és értetlenkednék, hogy másokat miért zavar...

2022. dec. 25. 16:22
 17/36 anonim ***** válasza:
69%
Örülök, hogy az élelmiszerárak feléd csak 12 százalékot emelkedtek, az üzemanyagról, rezsiről nem beszélve.🤣
2022. dec. 25. 17:39
 18/36 anonim ***** válasza:
0%
Oszt a pínz, akinek most még van, nem fog sosem elfogyni?
2022. dec. 25. 18:14
 19/36 A kérdező kommentje:

„Te kevered a szezont a fazonnal. Te fizetésemelést kaptál, ami egy + bevételi pénzáram. Az, hogy a törlesztőt nem emelkedik, attól még nem lesz sem + bevételi pénzáramod, sem kevesebb kiadási pénzáramot.”

De igen kevesebb lesz a kiadási pénzáramom ARÁNYAIBAN. 2010 környékén egy havi 100 ezer forintos törlesztőt sokkal nehezebb volt kifizetni, az emberek kb. 90%-a szerintem meg sem engedhette magának, manapság azért elég sokan ki tudnák gazdálkodni.

„Az, hogy néhány embernek nem emelkedik a törlesztője, az nem segítség.”

Szerintem meg annak a néhány embernek ez nagyon nagy segítség.

„Próbálj kiindulni abból, hogy a legtöbb ember nem kapott infláció követő béremelést. Ez a valóság.”

Én az előző évtizedből indulok ki. 2010 és 2020 között 32%-os volt az összinfláció (élelmiszerekre 47%). A bérek meg megduplázódtak. Tehát volt infláció követő (és azt meghaladó) béremelés 10 éves viszonylatban.

Tudom, hogy az utóbbi egy évben a többségnek nem, és én a szerencsés kisebbségbe tartozom (a nyugdíjasokkal együtt), de úgy gondolom hogy a fizetések be fogják érni az inflációt az elkövetkezendő években, amint az lelassul. Ez nem a kormány érdeke is, mert ha nem, akkor csökken a fogyasztás, és a gazdaság recesszióba kerül.

„Arról nem beszélve, hogy sok embernek nincs tartozása...”

Fú, hát ennek nagyon örülök. :) Eddig úgy tudtam, hogy ilyen ingatlanárak mellett csak úgy juthat valaki ingatlanhoz, ha felvesz a fél életére valamilyen hitelt. Jó látni, hogy rosszul tudtam és hitel nélkül is megy az embereknek.

„Aki az infláció hatását a fizetése és a KSH által között adatok összehasonlításában véli megmagyarázni, annak legalább féléves kurzust kell megtartani, hogy megértse, mi is az infláció. Nos nem az, aminek véli. Az a tönkremenés jele. Mindenütt a világon.”

Fél éves kurzusról vakerálsz, közben meg szerinted ez az infláció: a tönkremenés jele.

Az infláció szükséges rossz, a gazdasági növekedéshez elengedhetetlen.

Nem jó példa, annak hogy te elkapod a covidot semmi pozitív hozadéka nincs. De annak, hgoy téged is elér az infláció lehet pozitív hozadéka, ha van hiteled, és mellé még kompenzáják a béred.

A 12%-os emelést a vezetőség hívta infláció követőnek, nyilván nem annyi. A benzin szerencsére nekem 0 Ft, mert kártyám van. :)

2022. dec. 25. 18:43
 20/36 anonim ***** válasza:
79%

"De igen kevesebb lesz a kiadási pénzáramom ARÁNYAIBAN. "

Neked. De az embereknek nincs + bevételi pénzáramuk, nem kaptak fizetésemelést, vagy ha kaptak, akkor az infláció mértéke alatt. Szóval szerintem lépjünk túl azon, hogy veled mi újság.

"Én az előző évtizedből indulok ki. 2010 és 2020 között 32%-os volt az összinfláció (élelmiszerekre 47%). A bérek meg megduplázódtak. Tehát volt infláció követő (és azt meghaladó) béremelés 10 éves viszonylatban."

Fair enough, de vedd bele a számításba, hogy most 1 év alatt több mint 40%-kal drágultak az élelmiszerek. 40%-kal! Amit 10 éven át felépített magának az ember reálbérnövekedést, azt most 1 év alatt elvesztette és visszakerült a havi egyenlege a 10 évvel ezelőtti állapotára. Legalábbis a kiskeresetűeknél biztos ez a helyzet, akik a legtöbbet pont élelmiszerre és lakhatásra költenek, nem pedig törlesztésre, vagy szolgáltatásokra. De beszélhetnénk akár a nyugdíjasokról is. Nekik is infláció felett volt emelésük az elmúlt 10 évben, de közel sem olyan mértékben, mint a versenyszféra bérszintjének. Szerintem őket is érzékenyen érintheti ez.

De figyelj, nemzetgazdasági szempontból is hozok neked egy okot, hogy miért rossz a magas infláció, ha már a fogyasztást és a kormányzati érdekeket felhoztad. Az alábbi írásomat más topikhoz írtam, de itt is releváns:

Tisztán látszik, hogy a már most is toplistás inflációs értékeinket kordában tudjuk tartani, ahhoz a jegybanknak 2-szer, 3-szor akkora lépéseket kellett tennie, mint a többi országnak.

És mi mondható el ezekről az inflációs értékekről? Az, hogy még lefelé is vannak torzítva az ársapkák által. Vedd le róla az ársapkákat és nézd meg mekkora a maginfláció és hogy abban hol állunk a sorban.

De tényleg, infláció ide vagy oda, ez az alapkamat tarthatatlan. A vállalatok nem fognak tudni beruházni, vagy ha igen, akkor az úgy fog történni, mint most a Gyármentő programmal, hogy 15 perccel a felület megnyitása után már el is fogyott 150 milliárd, mert annyira ki vannak éhezve. És a gyármentő program mégcsak nagyvállalatoknak szólt, most képzeld el a KKV szektort.

Én teljesen megvagyok győződve arról, hogy az ezévi GDP növekedés igazából az első félévre jellemző választási ingyenpénzosztásnak köszönhető, de jövő ilyenkorra és azutánra is hatalmas versenyhátrány fog kialakulni a fent megnevezett tényezők miatt.

Mondom ezt úgy, hogy még ki kell emelnünk az orosz gázszerződésünket is. Nem arra gondolok, hogy most mennyiért vesszük, az engem nem érdekel, mindenki drágán kapja. Csakhogy nekünk sikerült kialkudni egy kövér fizetési haladékot. Ami elsőre tök jónak tűnik (alapesetben tényleg az lenne), de ha már most azért kell küzdenünk, hogy ne a legrosszabbak közé soroljanak minket és ezért a kormánynak költenie kell ezerrel, akkor később, mikor lecsendesülnek a dolgok, mégis miből fogja újraindítani a gazdaságot, ha pont akkor kellene visszafizetnie a most k*rva drágán megvett gáz értékét is? Itt sürgősen lépni kell valamit, hogy jövő ilyenkorra is erős fizetőképességünk legyen anélkül, hogy újabb bőrt húznánk le a vállalatok és/vagy a lakosság hátáról. És azért mondom, hogy vissza fog esni a versenyképességünk, mert nem úgy látom, hogy erre lenne valamilyen válasza a kormánynak, azt leszámítva, hogy k*csög Brüsszel miatt még a tanároknak sem tudunk fizetést emelni, ami egyébként az állami ALAPműködés része kellene, hogy legyen.

2022. dec. 25. 19:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!