Miért erőltetik a katari vb-n a szivárványos karszalagot? Mit nem lehet azon érteni, hogy nincs megengedve?Miért próbálják provokálni a katariakat?
Mondjuk ezekről illő lenne megkérdezni a katariakat is.
Mert lehet, nekünk ott sok minden diktatúrának, vagy az emberi jogok csorbításának számít, az ott élők többsége meg teljesen egyetértenek vele, innentől senkinek nincs joga beleszólni más ország szokásaiba, kultúrájába.
Szerintem keresztet sem lenne szabad ott viselni, mert tùl politikai lenne és sèrtené a Qatariakat.
Amùgy mekkora féregnek kell már lenni hogy valaki ezek mellè a teokrata feudális férgek mellé álljon? Pia is tilos de a vipknak nem. Kapja be a FIFA is.
Kérdező, nem kell itt az álszentet játszani, meg éhező gyerekekről dumálni, egyszerűen neked az lmbtq mozgalom antipatikus. Mármint jogod van így gondolni, csak akkor beszélgessünk erről, nem kell a mellébeszélés, hogy ki provokál kit. Igen: az éhező gyerekeket is kiírhatták volna, mert az is egy fontos ügy. Meg ez is.
Senki nem kényszeríti Katart arra, hogy foci vb-t rendezzen, hanem évekig pályáztak azért, hogy megtehessék. A futball a nyugat-európaiak sportja, akik meg éppen lmbtq ügyben a másik oldalon állnak. Lehet rinyálni, hogy miért provokálnak a focisták, de azért abba is érdemes belegondolni, hogy te mondjuk fordítva rendeznél-e egy világeseményt, ahová mondjuk csupa meleg jön el, és ha igen, jó ötlet-e betiltani, hogy kézen fogva járjanak az utcán. Lehet mondani persze, hogy etikusabb lett volna a focistáktól el sem menni, de ennyire én nem érzem súlyosnak a karszalagot.
Szerintem egyébként a baj ott kezdődik, hogy a FIFA egy alja szervezet, hogy Katarban engedi szervezni a VB-t, egy olyan helyen, ami értékek terén teljesen ellentétes azzal, amit a FIFA képvisel, viszont ugye pénze meg rengeteg van. Az ilyen döntésekből csak a szar van. Nem véletlenül kritizálták rettentően a FIFA-t ezért.
#25, Érdekés kérdés, hogy ha egy karszalag viselése egy meccsen politikai szarságnak minősül a szemedben, akkor annak betiltása miért nem? Amennyire tudom, Katar nem a karszalagok, hanem speciálisan a szivárványos karszalagok viselését tiltotta be. Mondhatnánk egy futballvb-n semmi keresnivalója az ilyen tiltásoknak, hiszen ez nettó politika, de ezt mégsem kéred számon.
Azon is érdemes futni egy-két kört, hogy egy alapvetően mások elfogadása mellett kiálló karszalag viselése mitől lesz politika. Ha mondjuk a karszalagon a katari magas csecsemőhalandóságra hívnák fel a figyelmet, ezt betiltaná a katari vezetés, és a tiltás ellenére hordanák, akkor is ugyanennyire zavarna? Nem inkább azzal van gond, hogy alapvetően nem szimpatizálsz az lmbtq mozgalommal, és ezért érzed politikának?
Kérdezted, hogy mi keresnivalója az ilyen ügyeknek a sportban? A versenysportot azért szeretjük, mert az extrém teljesítményükkel a sportolók példaképet nyújtanak nekünk, és NAGYON nem mindegy, hogy ezek a példaképek milyen példát mutatnak. Pl én anno rettentő büszkeséget éreztem Csíkszereda hokicsapata iránt, mert bevállalták, hogy a bajnoki cím megszerzésekor mind együtt énekelték a székely himnuszt a román helyett, amiből politikai cirkusz lett. Ezek a sportolók az őket követők felé olyan értékeket közvetítettek, mint bátorság, szabadság, az elnyomással szembeni kiállás, a nemzeti összetartozás és a gyökerek védelme.
Ha a román politikusokat kérdezed, az ő szemükben ez politikai provokáció volt, semmi más. Egy kalap embert tudnék mutatni a környezetemben, akik felháborodnak a románok álláspontján ezügyben, de lmbtq ügyben már másképpen gondolják, pedig alapvetően az ügy ugyanaz: egy társadalmi ügy melletti kiállás a sportpályán a szabályok megszegése árán is. Lehet ezt ideologizálni, de a különbség a személyes egyetértés megléte, vagy hiánya. Megint magamat ismétlem: érthető ez, a személyes szimpátiához mindenkinek megvan a joga, de ne beszéljünk mellé.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!