Az, hogy milyen nemű vagyok, bemondás alapján kellene eldőljön?
Állítólag nem csak transzok vannak ma már, hanem "nembináris" emberek is, akik egyik nemhez sem tartoznak (hogy a férfin és nőn kívül mi van, azt ne tőlem kérdezzétek).
Kérdésem, mivel Magyarország egy erősen fasiszta állam, így kellene-e lobbizni annak érdekében, hogy születés után ne anyakönyvezzék a gyereket férfinek vagy nőnek, hanem várják meg, amíg felnő és majd megmondja ő, milyen nemű?
"Egy nő is lehet racionális, ahogy egy férfi is dönthet az érzelmei szerint, nem létezik két egyforma női agy, se férfi, mert különbözőek vagyunk, nem lehet azt mondani, hogy egy férfi nem sírhat, vagy hogy egy nő nem lehet agresszív, stb., igen vannak struktúrális különbségek a 2 nem közt, amik a nemiséghez kapcsolódnak, de az agy hihetetlenül egy bonyolult szerkezet, nem lehet egy-egy személyiségjegyet egy konkrét nemhez kötni,"
Ezt senki nem is állította, a másik fele meg amit nem idéztem tőled annak semmi köze a nemek közötti különbségekhez csak próbálsz maszatolni azzal hogy nyilván rengeteg dolgot lehet felsorolni amit ugyan úgy csinálnak férfiak és nők is akár ösztönösen akár tudatosan.
Az első bekezdésben pedig az az érvelési hibád hogy a kivételekből akarod levezetni az általad igaznak vélt általánosságot(miszerint nincs itt semmi látnivaló nincs nagy különbség a férfiak és nők agya között ÁLTALÁNOSSÁGBAN... szerinted.. )
Szerintem meg van, mert így fejlődtünk ki. Még az állatvilágban is vannak bőven viselkedés beli különbségek az egyes fajok különböző ivarú egyedei között.
Az emberekre vonatkozóan ezeket a különbségeket csak olyan viselkedésen vagy helyzetre adott reakciókon tudjuk "lemérni" amikben a sok hasonlóság ellenére mégis különbözünk. Abban egyet értek veled hogy több mindenben hasonlítunk mint amiben nem, de azzal már nem hogy ne lenne kulonbség egy férfi és egy nő gondolkozásában. Nem arról van szó hogy csak a hardwer különbözik de a software ugyan az.
Pl a nőkre kevésbé jellemző az agresszió mint a férfiakra, a kockázat vállaló képességük is alacsonyabb mint a férfiaknak.
Egy nő inkább törekszik az állandóságra és biztonságra mint egy férfi. Ezért van az pl hogy általánosan a nőknek alacsonyabb a jövedelmük. Nem azért van mert butábbak lennének vagy mert nem olyan jó minkaerők hanem azért mert sokkal elobb mondanak igent egy ajánlatra mint egy férfi. Az is különbség hogy sokkal kevesebbszer váltanak munkahelyet is szintén a kockázat miatt. Autót is másképp vezetnek és gyereket is másképp nevelnek. Nem jobban vagy rosszabbul egyiket sem, de másképpen. Attól hogy találsz ezekre kivételeket még nem bizonyítottál semmit. Nem vagyunk egyformák de pont ezért tudják a nők és a férfiak kiegészíteni egymást. A nőkben több a Vénusz mint a Mars míg a férfiakban a Mars típusú személyiség jegyek dominálnak. Az egyik a mezsgyén van és vadászik, ill őrzi a többieket akik belül vannak a tűz mellett. Ettől függetlenül még vannak olyan nők akik olyanok a viselkedésuk alapján és kockázat vállalásuk alapján mint egy férfi és fordítva is van, de nem ez az általános. Ha pedig valamilyen társadalmat meghatározó kérdésről akarok diskurálni akkor nem értem miért kell tűzzel vassal irtani az általánosítás fogalmát? Ki adta ezt parancsba? Vagy miért jó ez nekünk? Ha el fogadjuk hogy vannak az életben általánosan igaznak mondható dolgok vagy jelenségek akkor már csak az a kérdés hogy abba mi tartozik bele és mi nem. De ez a fogalom attól még valid. Nem egy csúnya rossz dogma amit a sötét barlangból kimászó gonosz emberek mondanak.
"Mint írtam vannak struktúrális különbségek egy nő agyában és egy férfi agyában, arra gondolok, hogy nem minden tulajdonság köthető az illető neméhez"
Most a transzokkal nem bonyolítva első körben meg lehet mondani nagyon nagy valoszinuseggel hogy egy alany férfi e vagy nő pusztán a viselkedéséből, természetesen nem minden tulajdonság ilyen mivel vannak olyan tulajdonságok amik egyformán lehetnek jellemzőek mindkét nemre. Azokat a tulajdonságokat és viselkedésbeli különbségeket kell vizsgálni amik szignifikáns eltéréseket mutatnak a két különböző nemnél. Millió egy ilyen tanulmány és kísérlet bizonyította már és emellett azt is hogy ezek a különbségek nem a neveltetés kulonbségeikbol származnak. Tehát igen, vannak strukturális eltérések férfi és nő agya között. Az hogy ez a más működés hormonális alapon van e szabályozva és csak amiatt "más az agyunk" szerintem irreleváns hiszen az agyad az idegrendszereddel és a hormonaiddal együtt is téged alkotnak és nem lehet ezeket szét választani. A transzoknál pedig szerintem arról nem beszélnek hogy nagyrészt ez nem ilyen egyszerű hogy neki "csak" az a baja hogy nőnek érzi magát férfi testben (vagy fordítva) hanem a legtöbbször egyéb mentális betegségek állnak a háttérben ami miatt aztán fogja ezt gondolni magáról hogy ő rossz testbe született. Csak ez már ilyen tabu témává nőtte ki magát és tilos megjelolni más problémát is adott személynél. (legalábbis a közösségi térben)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!