Miért tüntetnek a tanárok, mikor kereshetnének jobb munkát is?
Nemrég futottam össze volt általános iskolai osztálytársammal, most gimnáziumi tanárként dolgozik. Nekem panaszkodik, hogy mesterdiplomával, 3 nyelvvizsgával 28 évesen kap nettó 207 ezres fizetést.
Miközben a nyelvvizsgáival lazán megkereshetné ennek a háromszorosát is.
Ráadásul nem fogják fel, hogy ha lenne megállapodás az EU-val, és tényleg megkapnák a 20%-os emelést, akkor is még csak nettó 250 környékén lenne a fizetésük, amit egy takarító is megkeres már.
Mikor fogják már fel, hogy az oktatás egy menthetetlenül süllyedő hajó, amiből ki kéne már ugrani, ha valaha családot/otthont szeretnének?
Mert nem a pénz miatt vannak ott, hanem mert szeretnének tanítani. Csak nem mindegy hogyan. Nekik fontos az oktatás színvonala és azért tüntetnek, hogy javuljon.
A legfurcsább az az érvelés, hogy valakinek régen rossz tapasztalatai voltak a rossz tanárokkal, és ezért nem támogatja őket. Pedig ha a tüntetések elérnék a céljukat (kétlem, hogy el fogják) akkor pont a rossz tanárok repülnének először a pályáról és végre eljutnánk oda, hogy nem trauma a gyereknek az iskola. Tehát pont azoknak kéne lelkesen támogatni az oktatás megreformálását, akiknek rossz élmény volt.
"kényelmes nekik leadni azt a napi 4-5 órát , nyáron 2 hónapon át lógatni a lábukat, stb."
Ha irigyled őket, menjél te is tanárnak!
"két év + 1 hónap alatt eddig 4 angoltanára volt, sorban mondtak fel. Ez minden, csak nem oktatás."
Az lenne az igazi oktatás, ha a tanárok más munkát keresnének, ahogy javaslod, az emberek meg mind otthon tanítanák a gyerekeket: mindegyik a sajátját?
"ha lesz gyerekem már külföldön leszek, még szurkolok is neki, hogy még jobban tönkremenjen az oktatás"
Milyen körülmények között szeretnéd, hogy tanulhasson ott, külföldön? Olyanban, ahol a tanárokat nem fizetik meg rendesen, csak kidolgoztatják a belüket, és ahol minél jobban tönkremegy az oktatás?
3, te nagy agytröszt. Rengeteg tanár megy el versenyszférába pont az ilyen okos emberek miatt mint te, és hidd el sokkal jobban teljesítenek magad fajtáknál. Én nem értem hogy hat év egyetemet végzett emberekről hogy gondolhatják azt hogy büdös nekik a munka. Vagy azt hiszitek ti hogy amúgy felvételihez az egyetemre is megvan? Ennyi? Semmi munkát rengeteg szabadidőt nem kell beletenni csak úgy meg kapok egy papírt 0 tudással és kész...
Bár elhittem volna a tanáraimnak hogy mennyi szabadidejuk megy el tervezésre meg dolgozott javításra meg minden szarra, Én ezt A szagot biztos hogy nem választanám még egyszer. Egyetemi éveim alatt sok munkahelyem volt mert önfenntartó voltam de olyan nagy elvárásokkal mint egy iskolában soha nem találkoztam. Nagyon hamar rájöttem hogy ez tényleg egy hivatás es hónapokig 0 a szabadidőm volt annyit kellett készülnöm. Reggeltől estig kitöltötte az életem majdnem minden nap a tanárság. Akkor döntöttem el hogy én ilyen megbecsültség mellett biztos hogy nem fogom feltenni arra az életem hogy tanár legyek. Pedig hogyha a szakmában maradtam volna akkor pár éven belül nagyon jó tanár lett volna belőlem, már akkor is azt éreztem hogy jó tanár vagyok.
A tanárság olyan hogy minél több idődet teszed bele annál nehezebben lépsz ki ebből az egészből, még így is nehéz elhagynom a pályát hogy hat évem már ebbe tettem, nemhogy annak aki már 20 30 40 éve benne dolgozik.
De pont az ilyen emberek miatt mint a hármas is el is fogom és majd meglátjuk hogy akkor a gyerekeit unokáid ki fogja tanítani. Gondolom lassan senki:) szomorú hogy az emberek nem veszik észre hogy a tanárok minden ember életét megalapozzák.
"28 éves diplomával"
Nem a diplomája 28 éves, hanem ő maga.
#19 Így van, te jól értetted.A barátnőm 28 éves, tanító és nincs nyelvvizsgája sem, úgy 220 ezer az alapbére mindenféle pótlékok nélkül.
#18 Azért írtam ezt le, mert a kérdező szerint a 28 éves TANÁR (nem tanító, mert ugye a tanárnak magasabb szintű tudása van)
ismerőse 3 nyelvvizsgával nettó 207 ezret keres.A bértábla szerint a tanítóknak kevesebb fizetés jár, mint a tanítóknak.
Illetve, ha már felhoztad, felénk biztos nem keres a turkálóban az eladó 220 nettót, pláne nem 8 általánossal, eladói szakma nélkül.Inkább 160 ezret.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!