A népszámlálásnál valamit nem értek,ez egy adatgyűjtés?
Szóval úgy értem, hogy egy adatgyűjtés, de: Akkor miért kell név szerint? Tehát hogy hányan laknak putriban, hányan diplomások, hány fürdőszoba jut egy emberre, mennyi idő alatt jut be a munkahelyére, van-e látási nehézsége, stb...stb.... Ha ehhez az adathalmazhoz név nélkül jutnak, akkor is tudnak belőle statisztikai számításokat, elemzéseket készíteni, akkor miért kell névvel együtt?
(Mondom ezt úgy, hogy első között beküldtem, szóval nem vagyok paranoiás, csak a logikát nem értem benne így).
" Akkor miért kell név szerint? "
Mert ha nem név szerint történik akkor nem lehet tudni ki az akit már "megszámoltak" és ki az akit még nem.
Csak minimálisan gondolj bele mi lenne ha a parlamenti választáson - ahol szintén nincs később nyilvántartva ki kire adta le a szavazatát - nem név szerint menne a szavazás! Akkor forgóajtót kellene tenni a szavazófülkékre, mert lenne aki ezer szavazatot ad le, kimenne majd visszajönne, hogy ő még nem szavazott.
A népszámlálás arra is jó, hogy a már megléő adatbázist frissítsék. Aki dolgozott már nagy adathalmazzal, főleg amit egy halom különböző intézmény pakol össze, az tudja, hogy rengeteg hibalehetőség van benne. A népszámlálás ezeket a hibákat oldja meg.
Pl a földhivatal szerint a mi lépcsőházunkban 6 lakás van. Valójában csak 4.
Mi a 3as szám alatt laktunk... elég sokáig, de a földhivatal szeirnt ez a 0a számú ajtó. Olyannyira, hogy amikor bejelentkeztünk ide, kiderült, hogy a szomszédhoz vagyunk bejelentkezve:D Igaz, gond nélkül elfogadták a tulajdoni lapot (amin 3-as szám van).
Szóval teljes a káosz:D De egy népszámlálás esély arra, hogy pl ezt is rendbe tegyék. MOndjuk... nincsenek illúzióim:D
Szerintem teljesen érthető, hogy miért név szerinti, és ezt már leírták korábban.
Vannak benne érthető kérdések, vannak benne tök felesleges kérdések szerintem. (Bocs, most nem is jut eszembe, tényleg, de nagyon meglepődtem), és vannak olyanok is, amiket fájóan hiányolok.
Logikus, a név szerinti, és az, hogy meg kell adni, hogy hol lakok éppen. A munkahelyet tudják, így azt is, hogy milyen útvonalat használok.
DE azt nagyon hiányolom, hogy milyen közlekedési ezközt veszek igénybe.
oksi, sok dolgot maguktól is tudnak: jogsi, autóhasználat (saját vagy céges), de azt nem, hogy azt az autót mennyire aktívan használom.
Szerintem nagyon fontos lett volna olyan kérdéseket is feltenni, ami a ház energiahatékonyságát méri fel, pl. termoablakunk van-e, vagy sima, tudjuk-e a lakásban egyénileg szabályozni a hőmérsékletet... - automatikus termosztat van-e stb.
Még a végén valami tök jó statisztikájuk lett volna, amit energiahatékonysági, vagy egyéb támogatás létrehozásánál fel tudnának használni.
Egyébként sok hiba is van benne, pl. csak két dolgot lehet a szociális juttatásnál beírni, holott az anyám hármat is kap: öregségi nyugdíj, özvegyi nyugdíj, fogyatékossági támogatás - nos, az egyik kimaradt.
Na ez egyébként pont egy felesleges kérdés, hiszen ezt ők is tudhatják a NYUFIG adatbázisából, mint ahogy az a kérdés is felesleges, hogy mikor dolgozott valaki utoljára, stb. hiszen a NAV stb. adatbázisában is benne van.
De elég nehéz volt visszaemlékezni, hogy melyik hónapban költöztünk ebbe a kéglibe, szerencse, hogy pár napja rendet raktam, és megtaláltam a "tanácsi lakás bérleti szerződést" és a leltári jegyzőkönyvet, amin volt dátum.
A cucc meg egyáltalán nem felhasználóbarát: ha már kitöltöttem egyszer, és valamiért azt mondom, hogy vissza szeretném nézni, csak úgy lehet, ha az összes kérdésen végiglépkedek, nem lehet csak úgy bármikor, hiába van minden kitöltve.
Mintha egy gimis csinálta volna ezt a szart házi feladatként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!