Miért vagyok degradálva jobb oldali gondolkodásúként, amikor én az égvilágon sose állok bele senki szabad döntésébe?
Ez az egész azért van, mert az olyannyira hirdetett tolerancia teljes mértékben hiányzik a magukat liberális gondolkodásúnak tartó emberekből (is).
És ez a liberálisoknál különösen azért feltűnő, mert amúgy világnézetük egyik alappillére kellene legyen.
"feltevésed alapján wgy liberális demokráciában börtönök sem lehetnének, üert hát tolerálni kell mindenkit. Ez nem erről szól."
Pontosan ez a félreértés tárgya. A liberalizmus nem arról szól, hogy mindent tolerálni kell. A liberalizmus egy értékrend, ami szerint van ami tolerálandó, valami nem. És igen: a jelenkori liberális rendszer baromira nem toleráns az értékein kívül eső dolgokkal (cancel culture), és lehet azzal vitatkozni, hogy ez mennyire ellentmondás a toleranciával, ugyanúgy, mint ahogyan azzal is lehet, hogy a magyarok érdekeről papoló Fidesz mennyire tartja szem előtt a magyarok érdekeit akkor, amikor egymás ellen hergeli őket.
A lényeg az lenne, hogy vitatkozzunk róla. Vita alatt pedig azt értem, hogy meghallgatjuk egymás álláspontját, megpróbáljuk megkeresni a közös pontokat, a különbségeket, megütköztetjük az érveinket.
Amikor pedig közös pontról beszélünk, szerintem meglepődnétek, mennyi van belőle! Az a tapasztalatom, hogy amikor a fideszes ismerőseimmel vitatkozom, és az indulatokat valahogy le tudom csitítani, akkor kiderül, hogy amúgy 85%-ban egyezik az álláspontunk, a maradék 15%-ban megállapítjuk, hogy igazából mindketten csak találgatunk, hogy mi a helyes, és mindketten tévedhetünk.
Az egyetlen dolog, amiért nem megy az az, hogy a politikának nem az az érdeke, hogy mi ebben megegyezzünk, mert akkor lehet, hogy a végén még az éppen aktuális kormány teljesítménye, stratégiája, kommunikációja alapján tennénk le az ikszet négyévente. Ennél sokkal biztosabb hatása van, ha szívből gyűlölöm az ellenkező oldalt, mert így a szavazás nem pragmatikus, hanem morális kérdés lesz, és nem arról fogok dönteni, hogy melyik kormányzatnak adom meg a következő négy évet, hanem arról, hogy akarok-e, akarok-e meleg szexről beszélgetést az óvodában, vagy a másik oldalon akarok-e Észak-Koreát csinálni Magyarországból.
És pontosan ez itt a baj: senki nem akar sem Észak-Koreát, sem perverziót az óviban, mégis ezt hisszük egymásról. Ezért birkázzák a kérdezőt a liberálisok, ezért perverzeznek engem a konzervatívok. Szomorú, de ez van.
"Az érvek ütköztetése csak egy bizonyos fokig működik, és mindig felváltja majd az, hogy ki a hangosabb, ki tud jobb propagandát gyártani"
Én nem politikusokról beszéltem, hanem rólad meg rólam, egyszerű emberekről, és nem is az a lényeg, hogy konszenzusra jussunk, mert morális dolgokban az nem könnyű. A cél az, hogy lássuk a dolgokat egy másik nézőpontból, és megértsük a másik oldal szempontjait. Ezzel a saját perspektívánk is szélesedik, és talán nem fogjuk egymást lenézni és utálni.
"ma már kb. mindenki propaganda szerepet tölt be, ez szorítja ki az értelmes diskurzust a politikai térből is"
Ezzel vitatkoznék, de áttételesen van benne igazság, nem kevés: annyi a primitív megmondóember, hogy a politikus is ezekkel kell, hogy versenyezzen, és primitív, populista üzenetekkel kell, hogy dobálózzon. Ez oké, de azért a felére sem mentség annak, ami Magyarországon zajlik.
#23 "Azt nem lejet tolerálni ha valaki a többség erwjével ráakarja erőszakolni az életmódját másokra, meg akarja nekik szabni jogy éljenek. "
Aha.
Azt persze elvárod, hogy ez a többség tolerálja, ahogy egy nagyon kicsi kisebbség akarja ráerőltetni a többiekre az életmódját másokra és meg akarja szabni hogyan éljenek. Pont ez az amiért megszólod a többséget, mert nem fogadják el egy kicsi kisebbségtől az élet szabályainak, rendszerének és alapvetéseinek megváltoztatását ami rájuk is érvényes kellene legyen.
Mégis miért? Mitől kellene egy pár %-os kisebbség elvárásait elfogadni és mindenki másnak aszerint élnie ha szerinted az sem elfogadható ha a nagy többség akarja meghatározni hogyan éljünk?
#25 "És pontosan ez itt a baj: senki nem akar sem Észak-Koreát, sem perverziót az óviban, mégis ezt hisszük egymásról. "
Nem, a baj ott van, hogy míg én bizonyíthatóan nem akarok Észak-Koreát, addig a velem szemben állók bizonyíthatóan azokat támogatják akik meg "akarnak perverziót az óvodákban".
Nem (csak) azért van az indulat mert ezt más gerjeszti, hanem itt is megy hogy hiába állítok valamit, bizonyítom, mutatom meg hova vezetett már a szomszéd országokban is, akkor megy a tagadása ahogy te is csinálod, hogy senki nem is akar ilyet.
De, akarnak. Ha nem akarnák akkor nem is kellene rajta vitázni.
Nem azért került bele az alaptörvénybe hogy az apa férfi az anya meg nő, mert ez volt a hobbija valamelyik fideszes politikusnak, hanem azért mert más országban ami velünk szövetségben van és aminek a törvénykezéséhez hasonlóvá szeretnék tenni a nálunk működő politikai erők egyes szereplői a mi törvényeinket is, ott már nem lehet kijelenteni, hogy az apa férfi és nem lehet nő, hanem hivatalosan is le kell írni, hogy bár az illető nő, de akkor is az apja a gyereknek és nem az anyja.
Ahogyan hiába tagadod te is, hogy senki nem akar perverziót az óvodákban, mikor tényszerűen ott van az az évekkel ezelőtt elkészített és használt foglalkozás tervezet a labrisz egyesület honlapján, amivel óvodások számára akarnak ilyenhez bevezető foglalkozásokat tartani. Ahogy látjuk hová viszik a szülők a gyerekeiket "érzékenyíteni" egyes nyugati országokban és milyen szervezetek, milyen képviselőit engedik be iskolákba, óvodákba, milyen elvárásokat fogalmaznak meg már hivatalosan is a gyerekekkel dolgozóknak.
Az indulat azért van, mert míg én tényekkel mutatom meg mi az amit nem akarunk és miért történnek egyes intézkedések, addig te tagadod, hogy egyáltalán létezik a probléma.
Szemben veled én nem tagadom sem a kommunizmus létét, sem annak veszélyességét, csak a tévedésed annyi, hoyg te azt hiszed a kommunisták ott vannak csak Észak-Koreában, én meg látom, hogy ott ülnek már az Európai Parlament soraiban és egyes nyugati országok kormányaiban, scak azt a címkét ragasztották a homlokukra, hogy ők a liberálisok.
Közben meg bevezetik a cenzúrát, korlátozzák a vélemény és szólás szabadságot az egyetemeken, kirúgnak embereket csak mert kimondják a véleményüket olyan egyszerű kérdésben, hogy a nő az nem lesz férfi és ha ránéz és látja, hogy egy 50 éves, 190 cm magas, szakállas, ádámcsutkás személy, akkor nem fogja kisasszonynak szólítani vagy a női börtönbe csukni, csak mert éppen abban a pillanatban nőnek érzi magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!