A tanárok miért feltétel nélkül béremelést követelnek?
Szerintem Magyarországon az emberek háromnegyede egyetért abban,hogy a közoktatásban dolgozók fizetésest emelni kell.
Akik nem, azok szerencsétlenül jártak és kifogták a legrosszabb tanárokat és nagyon fekete-fehérben látnak mindent ezzel kapcsolatban.
Én is egyetértek az emeléssel, viszont azzal a résszel nem,hogy feltétel nélküli legyen.
A mostani és az előző kormányok is igyekeztek tenni annak érdekében,hogy a tanárok oktatásának minősége javuljon, erre volt például a porfólió készítés is.
Minden ilyen minőséget javítani szándékozó javaslatnál, intézkedésnél csak a hiszti van,hogy "őket nem hagyják tanítani".
Azért, a foglalkoztatónak lehetnek elvárásai, követelményei.Sőt a szülőknek, diákoknak is lehetnek.
Az oktatás színvonala nem csak azon múlik,hogy nettó 200-at vagy 350-et kap-e a pedagógus, hanem magán a pedagóguson is.
A pedagógusok,akik leginkább befolyásolják a közoktatás színvonalát.Aki nem oktat jól 200-ért az 350-ért sem fog jól oktatni.
Ezért kell szigorú minőségbiztosítás, lekövethetőség, ellenőrizhetőség és megszüntetni a közszférára, állami cégekre jellemző gyakorlatot, azaz, csak akkor rúgnak ki valakit, ha pedofil vagy erőszaktevő és 0 teljesítménnyel ellehet lébecolni nyugdíjig.
"z oktatás színvonala nem csak azon múlik,hogy nettó 200-at vagy 350-et kap-e a pedagógus"
Pedig a multik rájöttek, hogy a motiváció minősége a legfontosabb!
A "feltétel nélküli" itt azt jelenti, hogy nem úgy például, ahogy az egészségügyben. Azaz: kapsz akár ötszörös fizetést, de a feltétel az, hogy utána én mondom meg, hogyan viselkedj. Ez más szóval azt jelenti, hogy pénzt kaphatsz, de a feltétele, hogy az én rabszolgám vagy, ellentmondás nincs, ha azt mondom, a honfoglalás 1848-ban volt, akkor úgy van, ha azt mondom, kettő meg három az tizenegy, akkor az is úgy van.
Ha nem értjük a mondatok jelentését, az az oktatás hibája. De vigyázat, nem feltétlenül az oktatóé. Lehet, hogy ő elmondta, de a környezet mást parancsolt, és emiatt nem értjük. Szóval sok eset van.
Az oktatás színvonala pedig nem a pedagóguson múlik! Az csak a látszat. Ha az oktatás meg van fizetve, ha tiszteletet mutat iránt a kormányzat, akkor tisztelni fogja a szülő és a társadalom, ekkor az az ember, akiből rossz (gyenge) pedagógus lenne, szóhoz se jut, kiesik a felvételi rostán, mert sok jó diák jelentkezik oktatói pályára. Ha a politika megfeleleő infrastruktúrát teremt, és ebben például a fűtés egy triviális alapeset, de van megfelelő épület, felszerelés, kísérleti eszköz, az ebben való találékonyságot elismerik látványosan, akkor a tanár törni fogja magát. Ma örül ha él. Vegetáló tanártól vársz minőségi oktatást? Mintha kiküldenéd az embereket a bányába tárnát ásni élelem nélkül. Hiába verik őket, tárna nem lesz, sok halál igen. Ez így működik.
Én szeretném, ha az oktatás minőségi lenne, mégpedig nagyon. Ehhez egyetlen feltételem van. Az összes probléma okát meg kell szüntetni, ezt a kormányt mindenestől el kell takarítani, a politika közelébe se engedni, és csak az irányíthat országot aki ért hozzá, de mindenekelőtt nagyon akarja, hogy hogy itt mindenki jól éljen.
Ez nem egy lehetetlen kívánság általában. Itt és most tökéletesen kivitelezhetetlen. És nem a kormány miatt. A társadalom miatt, aminek állapotához persze sok köze van a kormánynak. Meg az előzőnek. Meg az azt megelőzőnek. És így tovább.
"Pedig a multik rájöttek, hogy a motiváció minősége a legfontosabb!"
a multiknál sem keresnek sokkal jobban, mint egy tanár pár évvel az életpálya modellben
"a multiknál sem keresnek sokkal jobban, mint egy tanár pár évvel az életpálya modellben"
Az én kezdőfizetésem a multinál körülbelül annyi, mint pedagógus I. besorolás, 15-17 éve a pályán mester diplomával és ágazati pótlékkal. Ebben nincsen benne a mindenféle egyéb juttatás, csak tisztán a bérem. Mindezt Kelet-Magyarországon, Budapesten min bruttó 100-al kérnék többet.
15 év után mesterpedagógus lehetsz, 9 év után pedig kutatótanár
persze akit nem érdekel a tanári pálya az lehet 17 évig ped I.ben
a kutatótanár kezdő bruttója bruttó 535 ezer
és arról ne is beszéljünk, hogy mennyivel jobb a tanári munka, mint call centeresnek lenni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!