Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Őszintén hogy lehet itthon...

Őszintén hogy lehet itthon megélni?

Figyelt kérdés
Tanuljak, de mit is? Itt veszprémbe kihúzták az OKJ-k nagy részét maximum iskolapadba lehet visszaülni. A sztori hogy a cég ahová itthon felvennének 280 ezer forintot fizetne ( netto ) és ez átlagosnak mondható a régióba és maga a munka is érdekes felelősségteljes sok tanulással jár. Emellett ausztriában alantos vendéglátásba 40 órába 5 napba 640 ezer ft ot fizetnek teljes ellátással. Mindkettőre van ajánlatom. És az embernek vagyis nekem az a célom hogy elköltözzek a szülőktől a saját életemet élve, nyílván nem firtatnám tovább a külföldi amúgy semmire nem vezető lélekölő munkát ( család, barátok magányosság) . A veszprémi munkából egy tetves albérlet nem jön ki, ha vége a hatósági árnak a pénzem jó reszet tankolásra költöm. ( aki szerint az a megoldás hogy ne autóval járjak kellemes napi 3 óra buszozást kívánok) . Mi a francokat csináljon az ember? Ti hogy csináljátok? Látom rengeteg bolti eladót keresnek itt 170 ezer forintokért is. Mi lesz itt? Ha itthon maradok a szüleimmel közel 30 évesen én fogok felfordulni. Szeretem őket, de anyámnak is van egy természete és ez nem egészséges. Ha kimegyek mi a garancia arra hogy 20 év múlva nem egy wc t fogok pucolni valamelyik hotelbe? ( milliókkal a zsebembe) . Ausztriába is ezt látom szeretik lentartani a külföldi munkavállalót felveszik droid munkára aztán had szóljon, amit bár megfizetnek de nem szívesen csinálja.

2022. aug. 26. 11:32
1 2 3 4
 31/32 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően én ezt sokkal árnyaltabban látom. Mármint minden igaz, amit leírtatok, de összetettebb a téma. Kiemelnék három fontos különbséget a "külföldön élés", és az itthoni viszonyok között.

A német kollégáimnál azt látom, hogy kb azonos mennyiséget visz el a fitetésükből a megélhetés, mint itt nekem. A fő különbség, a szabadon elkölthető fizetés vásárlóértékében van, mert ők abból a távol-keletre mennek nyaralni, meg új autót finanszíroznak. Kérdés, hogy ez mennyire szempont.

A másik, hogy nyugaton egy egyszerűbb munkakörből is egész tisztességesen meg lehet élni, egy szobalány, vagy gyári munkás is elég tud lenni. Ezen szerintem egy többkulcsos adó egészen sokat tudna segíteni.

A harmadik, az puszta hozzáállás. Nálunk valahogy még mindig alap, hogy szopatnak a munkahelyen. Átvernek, lehúznak, zsebbe fizetnek, nem engednek táppénzre, szabira, szünetre, nem fizetik ki a túlórát, és még sorolhatnám. A nyugati kultúrsokk ezzel szemben az, hogy minden szerződés szerint megy, tisztelettel szólnak hozzád, ki vagy fizetve, kiveheted a szabidat. Gyakorlatilag hontalan bevándorlóként korrektebb hozzáállást kapsz, mint a szerető hazádban a saját földidtől. Szerintem ez utóbbi az igazán fájó pont, de ezen nem teljesen anyagi természetű dolog változtatni.

Összességében itthon szerintem lehet jó életet élni, de kompromisszumokat kell kötni hozzá. Ami nehéz, hogy a külföldi élet is kompromisszum, csak máshol kötöd meg azt a kompromisszumot.

Van baráti pár ismerősöm, akik két gyereket nevelnek a dél-alföldön. Az egyikük mezőgazdasági munkás, a másik éjjeliőr. Mindig fülig ér a szájuk, mert jól érzik magukat. Jelenleg vettek egy házat, amit felújítanak. Az ára ugyanakkor ennek, hogy 8 évet laktak együtt a szülőkkel, gyereket nevelve. Lehet mondani, hogy ez nem élet, de ők elég jól érezték magukat így.

Ezzel szemben ott vannak az ismerőseim, akik pontosan ugyanilyen munkát végeznek, csak egy nyugati országban. Ki tudják fizetni az albérletet, szép autójuk van, szép helyekre mennek nyaralni. Cserébe egyedül vannak, babysittert fizetnek, a családjukat évente 2-3 alkalommal látják, stb.

Lehet mondani, hogy ezek kezelhető problémák, de pont ennyire kezelhető probléma 30 évesen a szülőkkel lakni is, nem a világ vége az sem. Mindkettő kompromisszum, mindenki eldönti, melyiket választja. Értem én, hogy vannak országok, ahol ezt a kompromisszumot nem kell megkötni, de azok az országok jelenleg a világ kb legtökéletesebb országai, ha ahhoz méred Magyarországot, az csalóka.

Ami tényleg bosszantó, amikor Magyarországot mi, magyarok tesszük élhetetlennek egymás számára, de az nem pénz kérdése.

2022. aug. 27. 07:48
 32/32 anonim ***** válasza:
100%
Errefelé van aki 50 évesen is a szüleivel él, már a gyereke is középiskolába megy onnan. Régen ez teljesen megszokott volt egyébként, manapság is vissza fog majd térni.
2022. szept. 1. 22:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!