A Kata adórendszer igazságtalan volt velem szemben, mint gyermektelen állami alkalmazott?
a kormanyzat volt igazsagtalan veled szemben. Egyszeruen elkepeszto, hogy egy minimalberes alkalmazott, a havi 200 ezres fizetesebol tobb adot es jarulekot fizet, mint egy akar egy milliot kereso KATAs vallalkozo
A magyar adorendszer egy fos. Nagyon buszke a 15%-os szja-ra a kormany, holott joval magasabb az adoteher mint egy normalis orszagban
En irorszagban dolgozom, nem tul magas fizetesert, de mar beleesem a 40%-os adokulcsba, azonban az osszes ado-es jarulekteher az adojovairassal egyutt 22%-ra jon ki.
Ezzel szemben egy magyar minimalberes fizet 33%-ot! Irorszagban a minimalberes semmi adot nem fizet, csak osszesen 7% jarulekot. Ja, es a minimalber valami 650 ezer forint korul van nalunk...
Hadd tegyek én is hozzá valamit még, ami sokaknak elkerüli a figyelmét a "csak 50 ezer adója van".
Nem csak ennyi a kiadása ugyanis. Ha tényleg vállalkozó (és nem beül egy cég íróasztalához katás egyéni vállalkozóként, bújtatott munkaviszonyt leplezve), akkor saját magának kell megteremtenie mindent, amit az alkalmazottaknak a cég tol a seggecskéje alá.
Én könyvelő vagyok (nem vagyok katás, még mielőtt...).
De én vettem az íróasztalt, fizetem az irodám rezsijét, én vettem a laptopot, asztali számítógépet, nyomtatót. Fizetem a továbbképzéseimet, fizetem a szakirodalmat, a könyvelő programot, a papírt, tonert, szétesik a forgószék akkor új kb. 40 ezerért, és az még olcsó, nem sorolom tovább. Ezek a vállalkozás érdekében felmerült költségek, és egy katásnak ugyanúgy megvannak. Attól, hogy ő, mint katás, nem számolja el ezeket (mivel mint katás, csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie), de attól ezek a költségek még neki is havi kiadások.
Ezért ne hasonlítsa ezt össze egy alkalmazott, mert neki ezek adottak a munkahelyén (program módosítás, számítógép, villany, fűtés, fénymásolópapír, toner).
Lehet ám gondolkozni is, úgy időnként.
14. Na, az más, hogy epidemiológus vagy. Attól még nem tagadhatja le senki, hogy szervezeti-működési-minőségi hiányosságok vastagon megvannak az állami szervezetekben. Ha pedig epidemiológia, csak ott a tipikus példa, hogyan megy az adatmenedzsment: miképpen kapta meg a járványról az adatokat pár hete az atlatszo.hu. Amit mutat: korszerűtlenség és tudásdeficit. Ez van. A szervezeti és működési körülmények korszerűtlenek sajnos. Nem mindenütt, de hadd indokoljam az általánosítást: ha 10 szervezeti egységből 7-nél szervezeti, működési, minőségi és tudás deficit van vastagon, akkor a szervezet ebben a 4 tényezőben deficites. Ez olyan, ha egy országban egy évben 365 napból 200-ban esik az eső, akkor az ország esős. Ennyi.
Amúgy sajnállak, mert biztosan többre vagy hivatott egy ilyen szakmával, mint a közalkalmazotti körülmények és szervezeti-működési környezetben dolgozni....
a minimalis mukodesi koltseg miatt eri meg nekik a KATA
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!