A tanárok meddig tűrnek még?
Nemrég találkoztam egy volt osztálytársammal, aki érettségi után elvégezte a 6 éves tanárképzést, és most tanári mesterdiplomával már 5 éve egy gimnáziumban tanít.
Elkezdtünk beszélgetni, kivel mi a helyzet, és kiderült, hogy 29 évesen még mindig a szüleinél lakik. Azt mondta, nem is tervez elköltözni, mert pótlékokkal együtt keres nettó 207 ezret, abból úgyis esélytelen.
Azóta ezen kattog az agyam, hogy mi vesz rá embereket arra, hogy mesterdiplomával olyan bérért dolgozzanak, ami viccnek is rossz. Az Aldiban kétszer ennyit lehet keresni 8 általánossal...
Miért nem állnak már fel egységesen? Ennyiből egy albérlet nem jön ki rezsivel, nemhogy mellé mondjuk még az étkezés.
Én nettó 450 körül viszek haza alapszakos diplomával, de az elszálló árak (albérlet, élelmiszer, minden egyéb) mellett már nekem is számolgatni kell sokszor, hogy be tudjam osztani.
"Talán majd szeptemberben,most nem érnek rá, nyaralni vannak."
Hát mondjuk nekem ez a tanár ismerősöm amikor másfél hete beszéltünk, akkor még épp az iskolából jött, de azt mondta, a nyáron bébiszitterkedni fog, úgyhogy kétlem, hogy nyaralna.
"1. Normális munkaszervezés hogy lehetne, ha teljesen kiszámíthatatlan minden, az is, hogy mikor érkezik festékpatron a nyomtatóba?..."
Igen, a munka megszervezése a vezetésen is múlik. :)) Egyébként én a javításra gondoltam, javításhoz nem kell patron a nyomtatóba. De még dolgozatíráshoz sem feltétlenül kell, bár én csak a saját szakomból inkulok ki.
"2. Amelyik dolgozatot hamar ki lehet javítani, azt sokáig tart összeállítani. És fordítva."
Szaktól függ. De kétlem, hogy minden tanár minden osztálynak minden évben totál más dolgozatot állít össze és nincs egy séma. Ha nincs akkor megint csak ott tartunk: rossz a saját munkaszervezése.
"Tehát nem tanítasz mellette: nem szervezel és bonyolítasz le osztálykirándulást, nem tartod a kapcsolatot a szülőkkel, a diákokkal meg a kollégákkal, nem írsz portfóliót, nem készítesz fel a szabadidődben diákokat versenyekre, stb. Úgy azért más..."
Valóban nem tanítok mellette. Helyette reggel 8 és 17 óra között (néha ennél tovább) szobanövényként vagyok a munkahelyemen és semmit nem csinálok. Csak az a munka, amit a tisztelt pedagógus kollégák csinálnak.
Megjegyzem: a legtöbb emelt érettségi javító amúgy tanít mellette. Nem tudom, miből gondolod, hogy biztos csak azok javítják az emelt érettségiket, akiknek nincs munkájuk.
"pedig orosz-német szakos tanár voltam,akkor erre a szakra valò bekerüléshez majdnem kitünő átlag kellett"
Nem a nyelvszakosok a legnagyobb hősök (nyelvszakosként mondom), hanem akik magyarszakosok, főleg, ha más szakjuk is van mellé, meg még ofők is.
"oroszbòl korrepetáltam a pártitkár gyerekét,hogy nyáron mehessek a pártüdölóbe fizetségül Balatonra"
Mázlista voltál, hogy megtehetted. Nem hinném, hogy annyi gyereke lett volna, hogy minden kollégád is megtehette volna ugyanezt...
"meg a hentes meg a boltos gyerekét korrepetáltam pár darab hùsért,meg pult alatti narancsért meg banánért.Tanìtványaink szeretete volt valòdi fizettségúnk."
A pult alatti narancs meg banán maga volt a korrupció. Milyen példát mutattál ezzel a gyerekeknek?...
De jó, vegyük úgy, hogy ti voltatok a legnagyobb hősök, oké. És? Miért gondolod, hogy ma nem a tanítványaink szeretete a valódi fizettségünk? Úgy tudod, hogy amellé normális bért is kapunk? Tévedsz.
"Nem a nyelvszakosok a legnagyobb hősök (nyelvszakosként mondom), hanem akik magyarszakosok"
Miért?
Jót nevettem a bezzegelésen. Pult alatti narancs, banán, párttitkár... az.
No komment inkább.
Érettségiért pluszjuttatás :D igen :D vizsgarészenként és gyerekenként 2030 forint. BRUTTÓ. Az írásbelit kínszenvedés javítani, a szóbelin meg ott ülsz nemegyszer fél 8-tól este hatig.
Nyilván megéri... ja nem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!