A tanárok meddig tűrnek még?
Nemrég találkoztam egy volt osztálytársammal, aki érettségi után elvégezte a 6 éves tanárképzést, és most tanári mesterdiplomával már 5 éve egy gimnáziumban tanít.
Elkezdtünk beszélgetni, kivel mi a helyzet, és kiderült, hogy 29 évesen még mindig a szüleinél lakik. Azt mondta, nem is tervez elköltözni, mert pótlékokkal együtt keres nettó 207 ezret, abból úgyis esélytelen.
Azóta ezen kattog az agyam, hogy mi vesz rá embereket arra, hogy mesterdiplomával olyan bérért dolgozzanak, ami viccnek is rossz. Az Aldiban kétszer ennyit lehet keresni 8 általánossal...
Miért nem állnak már fel egységesen? Ennyiből egy albérlet nem jön ki rezsivel, nemhogy mellé mondjuk még az étkezés.
Én nettó 450 körül viszek haza alapszakos diplomával, de az elszálló árak (albérlet, élelmiszer, minden egyéb) mellett már nekem is számolgatni kell sokszor, hogy be tudjam osztani.
Fiatal tanárok a multikba szivárognak szép lassan, az iskolákban pedig szakképesítés nélküli gyermekfelügyelet lesz.
A gyerekek felnőve gyárakban fognak majd robotolni.
Ha megérik, mert ugye közben egyre egészségtelenebb az élőhelyünk, és az életünk.
"Fiatal tanárok a multikba szivárognak szép lassan"
Miközben az ország pénze elfolyik a tanárképzésre tök fölöslegesen.
"Azóta ezen kattog az agyam, hogy mi vesz rá embereket arra, hogy mesterdiplomával olyan bérért dolgozzanak, ami viccnek is rossz. Az Aldiban kétszer ennyit lehet keresni 8 általánossal..."
Nekem tanári diplomám van, tanítottam is, de inkább mennék vissza tanítani ennyiért, mint Aldi-pénztárosnak. Tudod, nem minden a fizetés.
De amúgy egy diplomával nem csak ez a két véglet van, hogy tanítás éhbérért vagy Aldi-pénztáros. Multiknál elég sokan dolgoznak: ismerek olyan céget, ahol külkereskedelmi kapcsolattartók, vevőszolgálatosok kb. fele tanár, jobban keresnek, mint az Aldi-pénztáros és a munka is diplomáshoz méltó.
"Az Aldiban kétszer ennyit lehet keresni 8 általánossal..."
Az ALDI-ban sosem lehetett annyit keresni. Kevesebb az alapbér a tanárénál. Ott a hétvégi pótlékok és a délutáni műszak adja ki, hogy valamivel többet visz majd haza. Viszont egy tanár nem dolgozik 7végén és este sem. 10-re jár és hazamegy már négykor. Ha nyolcra jön be akkor kettőkor elmehet. Részmunkaidős állás. Tudom én magam is tanár vagyok. Most pl két hónapos fizetett nyári szünetemet töltöm. Ilyen sehol sincs. Munkaidőben is a kedvenc dolgaimmal foglalatoskodok. Kellemes kis állás ez❤
7@ "Gimnáziumi tanár képzése 6 év:"
Tegyük hozzá, hogy még 15 évvel ezelőttig csak 5 éves képzés volt
"egy tanár nem dolgozik 7végén és este sem"
A dolgozatok, beadandók kijavítják és értékelik magukat? :D
"A dolgozatok, beadandók kijavítják és értékelik magukat? :D"
Sőt, össze is állítják magukat a dolgozatok, szövegszerkesztik magukat, kinyomtatják és sokszorosítják is magukat - még akkor is, ha a suliban se a nyomtató, se a fénymásoló nem működik és papír sincs bennük! :DD
"A dolgozatok, beadandók kijavítják és értékelik magukat? :D"
Nem tudom, hogy a 16-os troll-e vagy tényleg tanított-e. Én tanítottam, de ez azért igaz: én pl. sosem javítottam hétvégén.
Normális munkaszervezéssel, normálisan összeállított dolgozattal és kevesebb önsajnálattal az ember simán kijatívja időben a dolgozatokat lyukas órában vagy tanítás után délután.
Emelt szintű érettségiket javítok: általában 18-20 db-ot kapok és az azért lényegesen hosszabb, mint egy iskolai dolgozat. Ráadásul nem te állítottad össze, javítókulcs van, 3 esszé van. Na, 2 teljes napig azokat szoktam javítani. Oda kell is annyi idő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!