Nem beteges ez szerintetek? Nem kellene az ilyesmit tiltani valahogy?
Orbán Viktor 59. szülinapjára ünnepi misét celebráltak egy katolikus templomban. Évek óta mindig megejtik ezt.
Ez szerintem elég beteg. A pápa szülinapját sem ünneplik meg. Az elhunyt papok emlékére előfordul, hogy tartanak külön búcsúztató misét, de kb ennyi.
Akkor hogy jön OV a szentmiséhez?
Ez nem valami személyi- vagy rosszabb esetben messiáskultusz felé halad?
Orbán egy politikus. Hogy jó vagy rossz, arról lehet vitázni. De igencsak valószínű, hogy nem biblai értelemben vett megváltó. Hogy jön így a misékhez? Mit szól ehhez a püspöki kar?
A Pride-ot meg a melegeket példa szintjén nem bánom h behozzátok, de ha lehet ne nyissatok róla vitát.
És hát 7es, a katolikus egyházban a szentek ünnepein szoktak esetleg ünnepi misét celebrálni. Bár a legtöbb esetben csak az adott misét ajánlják fel nekik. Ahogy az elhunyt hívekért is.
Szóval Viktor olyan szertartás kap amit csak egyes szentek kapnak. Még a pápa sem kap ilyet!
Mert a misék alapvetően Istenről, Krisztusról és az ő emberekkel való kapcsolatáról szól. És időnként szóba jönnek olyan emberek akik szent életükkel hozzájárultak ahhoz, hogy az ember eljusson a Paradicsomba stb...
És akkor hogy jön Orbán a képbe?
Szóval ja, lehet hogy az "Istennel egy lapon" kissé erős kifejezés, de az, hogy a szentekkel és apostolokkal egy lapon, az mindneképp megállja a helyét. És ismétlem, ünnepi mise celebrálása a kedvéért csak pár szentnek és Jézusnak jár ki. Vagy hát ját ki korábban.
"az, hogy a szentekkel és apostolokkal egy lapon, az mindneképp megállja a helyét"
Elfogadom. Én egyébként inkább úgy képzelem ezt el, hogy egész egyszerűen fel sem merül bennük, hogy ezzel a szentekkel és apostolokkal állítják párhuzamba. Kb csak kitalálták, hogy mutassuk meg, micsoda keresztény vezetésünk van.
15, valószínűleg ja, nem gondoltak bele.
De végre sikerült elválasztani a vallást azz államtól, erre újra kezdik összemosni.... Orbán Viktor az egyház szemében egy egyszerű gyülekezeti tag kellene, hogy legyen. Esetleg egy olyan gyülekezeti tag, aki nagyvonalúan adományoz.
Ehelyett....
"A pápa szülinapját sem ünneplik meg"
De, amúgy megünneplik. Bárkiért lehet misét mondatni, akár szülinap kapcsán, akár csak úgy. Élőkért is.
Önmagáben nem is ezzel van a baj, hanem a méltatással, de azzal nagyon. Teológiailag sem állja meg ez a helyét. De Magyarországon van vagy 2000 katolikus pap. Ennyiből simán lehet ilyet találni, aki erre örömmel hajlandó. Én is katolikus vagyok, egyáltalán nem elterjedt ez az egyházban, nem szoktuk miséken ünnepelni az ország vezetőit.
"Nekem erről az jut eszembe, hogy Horthy idejében meg az ő születésnapja ünnepnap volt."
Ferenc József születésnapja is ünnepnap volt. Azért a személyi kultusz több ennél, minthogy van egy ünnepség az ország vezetőjének.
"Orbán Viktor az egyház szemében egy egyszerű gyülekezeti tag kellene, hogy legyen"
Még az se.... Orbán református, ha egy kicsit hű lenne magához, akkor nem kérne katolikus misét. De innen is látszik, hogy teljesen elvtelen.
"Éltem a Horthy időkben, zárdába jártam, de soha nem volt mise a születésnapján."
Persze, hogy nem. A Kormányzó is református volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!