Akik ki akarnak lépni az EU-ból, miért nem kínálnak
jobb alternatívát?
Figyelt kérdés
Azt veszem észre, hogy a Mi Hazánkosok, meg a Fideszeseken belül is van egy réteg, akik egyre gyakrabban emlegetik, hogy Magyarországnak ki kellene lépnie az EU-ból. Volner János még pártot is alapított, hogy ezt el lehessen érni. De mind a Huxit párt, mind az összes kilépést szándékozó ember csak mantrázik, és nincs semmi jövőképük, elképzelésük, hogy mihez kezdene Magyarország EU tagság nélkül. Azt szokták emlegetni, hogy csak így lehetnénk függetlenek, de ezt is hogy képzelik el? Magyarországot nem nagyon lehetne Svájc szintjére felhozni. Hogy működtetnék az import-export ügyleteket, így hogy mindenre vám kerülne? Hogy pótolnák azokat a megszűnt munkahelyeket, amik a nyugati multik esetleges kivonulásával veszítenénk el? Mit kezdenének a turizmussal, ha vízum kéne az ide utazáshoz? Kik lennének a legfőbb gazdasági partnereink? Miből gazdálkodnánk EU-s támogatások nélkül?
"Nagy kár, hogy a közgazdaságtan már régen bebizonyította, hogy az állam deficittel működik a legjobban. Nem dolga a felhalmozás."
A kettő nem zárja ki egymást amúgy...
2022. máj. 31. 07:41
52/57 anonim válasza:
de kizárja egymást
2022. máj. 31. 08:36
53/57 anonim válasza:
"de kizárja egymást"
Aham. Akkor, csakhogy jól értsem, szerinted az elmúlt 30 évben a rendszerváltást követően, minden kormány, minden éve tartalék nélkül zárult és kezdődött? Legjobb tudomásom szerint a költségvetés minden alkalommal deficittel zárult. Aztán kérdezek majd mást is, csak szeretek egyesével haladni.
2022. máj. 31. 09:34
54/57 anonim válasza:
utoljára az olajválság előtt volt plusszos a költségvetés, igen
2022. máj. 31. 09:36
55/57 anonim válasza:
Szóval amikor más topik alatt arról vitázunk, hogy pl. az első Orbán kormány mennyi pénzt "hagyott" a kasszában kormányváltáskor, az igazából butaság, soha senki nem hagyott maga után tartalékot, deficites volt a gazdálkodásunk.
2022. máj. 31. 10:09
56/57 anonim válasza:
velem erről biztos nem vitáztál, de az orbán kormány valóban egy fenntartható gazdaságot hagyott maga után
2022. máj. 31. 10:24
57/57 anonim válasza:
Valószínűleg tényleg nem mi ketten vitáztunk erről, de szerintem megkaptam rá a választ.
Eredeti feltevésre reagálva pedig úgy vélem, hogy a deficit és a tőkehalmozás megférnek egymás mellett. Áprilisban túlköltöttem és a hitelkártyám hitelkeretéből automatikusan 20 ezer forint le lett hívva. A fizetési mérlegem deficites lett. Ettől függetlenül van és volt 500 ezer megtakarításom. Rosszabb esetben ha úgy támad kedvem, a végtelenségig rulírozhatom a hiteltartozásomat és akkor mindig minuszban jövök ki, de amíg a kamatot tudom fizetni és a havi bevételeimből fedezem ezt a butaságomat, addig a tartalékom is fennáll. Ugyanezt értettem az államháztartás esetében is. Illetve bizonyos szempontból beszélhetnénk az MNB arany és devizatartalékairól is.
Amit mondtál az igaz volt, de fejtésem szerint nem következik belőle hogy ne lenne vagy lehetne az államnak tartaléka.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!