Miért annyira rettegett és rossz dolog a patikaliberalizáció?
Mert előjönne a TESCO-effektus: A tesco árul pl számítógépeket,műszaki cikkeket.Hiába nagyon olcsó,de a minőség egy rakás !%/*\.
A suszter maradjon csak a kaptafánál.
Én azt vettem észre, hogy mióta multik vannak, sokkal jobb lett a termékek minősége.
Pl. már a korai 90-es évektől lehetett kapni nálunk elősütött, fagyasztott húspogácsákat.
1995-ben milliószor olyan szar ízű és 3-szor olyan drága volt, mint az, amit most kapok a TESCO-ban és megkülönböztethetetlen a McDonald's-i minőségtől.
A patikaliberalizáció azt törölte el, hogy csak gyógyszerés lehet tulaj, nem elég, ha alkalmaz egy gyógyszerészt (miért kéne egy étteremtulajdonosnak szakácsnak lennie, egy autóárusnak autószerelőnek, egy élelmiszerboltosnak péknek, őstermelőnek, tejipari munkásnak, stb. lenni?). Persze ezzel kibővítették a potenciális tulajdonosoknak a körét, így a korábbi szűk gyógyszerészcsoport rosszul járt.
A másik, hogy meg volt határozva, hogy hány lakosra juthat egy patika, így gyakorlatilag eltörölték a versenyhelyzet kialakulásának a lehetőségét is (éljenek a régi céh-módszerek). Ha korábban a gyógyszerésznek csak arra volt pénze, hogy város szélen egy emeletes ház 10. emeletén hozza létre a patikáját (sarkítok), akkor mindenkinek oda kellett mennie, és hiába lett volna egy másik ember, aki a főutcán, az SZTK mellett létrehozott volna egy patikát, nem engedték. A liberalizáció ezt is eltörölte, és ezt állították most vissza.
Halad "előre" az ország...
19:14
Valóban, de a jelenlegi patikaliberalizáció csak jó irányba indult el. Persze, volt olyan patikatulajdonos, akinek a rossz helyen lévő patikája emiatt nem volt nyereséges, de a vevők nyertek. A jelenlegi korlátozott helyzet pont nem segíti elő az olcsó árakat, a jó kiszolgálást...
De miért kell a TULAJDONOSnak gyógyszerésznek lennie? Miért nem elég az eladónak (akik általában csak asszisztensek, nem képzett gyógyszerészek)?
Az autó is veszélyes üzem, mégsem kell a tulajnak autószerelőnek lennie.
Én nem félek attól, hogy a minőség "felhígulna". Az Aszpirin akkor is Aszpirin, ha a benzinkútnál veszem.
Pedro
"Szerintem jó dolog, hogy nemcsak gyógyszertárak forgalmazhatnak gyógyszereket."
hallod azért legyen már 1 szint amit nem hagyunk alább
a gyógyszertárba gyógyszert veszünk
benzinkúton tankolunk
élelmiszer boltba meg élelmet
és ez így helyes
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!