Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Benzinkút árstop. ?

Benzinkút árstop. ?

Figyelt kérdés
Sok kút hogyan tudja a prémium anyagot is 480.-ért adni? Mert elvileg az sokkal jobb minőség, 2 azon meg tudnának kompenzálni a kiesőt mert sokan a prémiumot tolják..?!
2022. febr. 21. 07:39
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Piacszerzés. A nagyok kibírjak átmenetileg a veszteséget, ha cserében tönkre mennek a kicsik, akiket utána olcsón tudnak felvásárolni, vagy csak megszűnnek, mint konkurencia.

A nagyker beszerzési ár sem feltétlenül ugyan az mindenkinek. És a prémium... nem feltétlen annyival jobb vagy drágább, a normál árkülönbözet nagyobb része marketing.

2022. febr. 21. 07:47
 2/15 A kérdező kommentje:

07:47

A nagyobb kutak egy része is franchise, igaz? - nekik azért könnyebb mert a márka név miatt olcsóbban kapják, mint egy olyan kút, amiből 1 van?

2022. febr. 21. 07:54
 3/15 anonim ***** válasza:
91%
Ahogy előttem mondták, piacszerzés. Bennfentestől tudom hogy csak 2 Forinttal drágább a nagyker ára min a sima, így akkora plusz veszteség nem éri őket.
2022. febr. 21. 07:54
 4/15 anonim ***** válasza:
26%

#1 "A nagyker beszerzési ár sem feltétlenül ugyan az mindenkinek."

Ez nem így van.

A különbség egyedül a távolságban van, mert amit a MOL-nak vagy Shell-nek messzebbre kell vinnie a tartályoktól tanker kocsival, az persze, hogy többe kerül kicsivel. De nem függ mástól a nagyker ár a benzinkutaknál. Dolgoztam a MOl-nak ezzel kapcsolatos részlegén. Akkor más a nagykereskedelmi ár ha egy cég nagyobb tételben vásárol, mint a Volán vagy egy mezőgazdasági vállalkozó meg egy taxis cég nyilván mást fizet, mert másféle szerződést kötöttek. de a benzinkutaknál nem így van.

2022. febr. 21. 08:06
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Piacszerzés, plusz van amelyik nem felel meg a prémium kivétel szabályainak, vagy is nem annyival jobb.
2022. febr. 21. 08:07
 6/15 anonim ***** válasza:
90%

"A nagyker beszerzési ár sem feltétlenül ugyan az mindenkinek."

Ez amúgy pont azonos (illetve hozzáadott adalékanyagokban van különbség, de azt szigorúan szabályozzák). Hazai kutak a MOL-tól veszik, ami jelenleg drágábban adja, mint a hatósági ár.

"Bennfentestől tudom hogy csak 2 Forinttal drágább a nagyker ára min a sima"

Milyen szerencse, hogy az alkalmazottak ingyen dolgoznak, nincs szállítási költség, kutak üzemeltetése is ingyen van...

2022. febr. 21. 08:09
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

"Sok kút hogyan tudja a prémium anyagot is 480.-ért adni?" - én nem tapasztaltam ilyet. A prámiumot 520 felett adták, ahol láttam.

(Nem kétlem, hogy van ilyen kút, de nem hiszem, hogy sok lenne.)

2022. febr. 21. 08:11
 8/15 anonim ***** válasza:
90%
Hol adjak a premium uzemanyagot is hatosagi aron? Mond mar meg mert en ilyennel meg nem talalkoztam.
2022. febr. 21. 08:12
 9/15 anonim ***** válasza:

#2 Minden benzinkút magán kézben van és amik nagy cégek neveit viselik, MOL, Shell, OMV, stb. azok franchise rendszerűek - ezek a cégek nem üzemeltetnek közvetlenül benzinkutakat.

Most éppen emiatt van gond, hogy az olyan kutak működtetésére kell céget keresni amik bezárnának és nincs a közelben másik, ezért most próbálnak ilyen szerződést kötni az államtól valakivel. Eddig csak a MOL volt ami jelentkezett hogy átvesz bezárni készülő kutat működtetésre.

Nem kapják olcsóbban az üzemanyagot, mást kapnak.

Egy MOL kút az adalékolt MOL benzint, gázolajat, prémium termékeket kapja meg és annak nagyker árát fizeti a MOL felé. Egy Shell kút ha MOL-os benzint vesz akkor kevesebbet fizet mert nem a MOL adalékolta üzemanyagot vásárolják meg, hanem megveszik azt az alap terméket amit majd a Shell minőségnek és összetételnek megfelelően a Shell adalékaival kevernek be vagy nagyobb tételben külön vagy helyben a benzinkúton a tartályaikban. Ilyen akkor van ha túl messze van a benzinkút ahhoz, hogy a másik cég által előállított üzemanyagot megérje odaszállítani és egyszerűbb csak adalékot vinni kis mennyiségben és az alap üzemanyaggal keverni a megfelelő minőségre.

2022. febr. 21. 08:12
 10/15 anonim ***** válasza:

Kérdező, a prémium üzemanyagra nincsen hatósági ár, azt nem fogják annyiért adni, mint a rendes üzemanyagot.

A szabályozás szerint:

"E rendelet hatálybalépésétől számított három hónapig az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény Mellékletének I. pont A) alpontjában foglalt táblázatban meghatározott termékek mellett hatósági áras termék

a) az MSZ-EN 228 jelű szabványban meghatározott ESZ-95-ös minőségi fokozatú motorbenzin, amely nem teljesíti az ESZ-98-as fokozat minőségi követelményi szintjét,

b) az MSZ-EN 590 jelű szabványban meghatározott 2710 20 11 KN-kódú dízelgázolaj,

amelyeknek – biokomponensekkel és szabvány szerinti adalékokkal együttesen értelmezett – LEGMAGASABB KISKERESKEDELMI BRUTTÓ ÁRA 480 FORINT LITERENKÉNT."

Vagyis a szabvány szerinti minőséget kell nézni az árszabásnál. Ha egy prémiumnak nevezett üzemanyag is hatósági ár alá esik akkor ott egyértelmű, hogy nem teljesíti a prémium minőség szabványban előírt feltételeit - vagyis eddig átverték a vevőiket és prémiumnak adtak el valamit ami nem az.

[link]

2022. febr. 21. 08:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!