Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Egy transzra hogyhogy nem...

Egy transzra hogyhogy nem sértő még azt mondani, hogy transz?

Figyelt kérdés

Ezt úgy értem, hogy ők az ellenkező nem valamelyikének hiszik magukat. Ennek értelmében az, hogy nem nőként vagy férfiként hivatkozok rá (aminek hiszi magát), hanem transzként, sértő és diszkriminatív kellene hogy legyen.

Valaki látja ebben a logikát?

2021. dec. 31. 03:58
1 2 3 4
 1/37 anonim ***** válasza:
94%

"Valaki látja ebben a logikát?"

Nem, én ebbben a kérdésben semmi logikát nem látok. Így hívják őket, mégis miért lenne sértő? Ez egy szakkifejezés, egy tudományos megnevezés és nem egy szleng, vagy egy rájuk ragadt szitokszó, mint a homoszexuálisok leb*zizása.

2021. dec. 31. 04:05
 2/37 A kérdező kommentje:
Nem nagyon fogtad fel az ellentmondást, amit vázoltam, de nem baj.
2021. dec. 31. 04:07
 3/37 anonim ***** válasza:
29%

A saját véleményem az, hogy ez az egész transzosdi olyan, mint a király új ruhája sztori. A világon mindenki látja, hogy a király meztelen (vagy hogy a parókás férfi igazából nem nő) de vagy empátiából, vagy konfliktuskerülésből, vagy pedig önbecsapásból mégis eljátsszák, hogy nem látják a valóságot.

Ennek a színjátéknak a fokozatairól véleményem szerint teljesen felesleges vitatkozni; édes mindegy transznak hívjuk ezeket az embereket, vagy csak simán nőnek/férfinak, hiszen mind tudjuk, hogy ki tetteti, hogy a másik nemhez tartozik, és ki nem.

Ha viszont megpróbálom magam beleképzelni a transzok helyzetébe, akkor szintén nem sok értelmét látom ennek. Ha egy embercsoportot diszkrimináció ér valami miatt akkor az sosem megoldás, ha megpróbáljuk nem hátrányos helyzetűnek feltűntetni őket.

Szerinted hogy lehet úgy küzdeni a transzokat érintő diszkrimináció ellen, ha nem használjuk többé a transz szót?

A diszkrimináció nem fog eltűnni attól, hogy a nyelvezet megváltozik. Csak annyit érünk el vele, hogy nehezebb lesz beszélni róla.

Ha egy transz ferfit a nemi identitása miatt nem vesznek fel sorozatosan egy munkahelyre sem, akkor ki kell tudnunk mondani, hogy ő egy transz férfi, és ezért éri hátrány. Ha férfi lenne, akkor nem lenne ilyen problémája.

2021. dec. 31. 04:33
 4/37 anonim ***** válasza:
21%
Nem sokára eljön az idő, hogy ők kikérik maguknak a transz megnevezést.
2021. dec. 31. 05:38
 5/37 anonim ***** válasza:
23%
De mitol transz egy nonek oltozott pasi? Vagassa le a 'ferfiassagat' ha mar annyira a masik nemhez akarja sorolni magat, mert igy csak egy noi ruhas boozi.
2021. dec. 31. 07:34
 6/37 anonim ***** válasza:
88%

Akkor sértő, ha külön kiemelik, például hogy "nők ÉS transznők", mert ebben az esetben valóban nem kezelik őket nőként. Illetve gondolom az sem kellemes, amikor irreleváns szituációkban felhozzák, hogy ők transzok.

Azzal viszont szerintem senkinek semmi baja nincs, hogy bizonyos szempontból a transz nők külön csoportot képeznek a nőkön belül, akiknek valamilyen szempontból nagyon mások a tapasztalataik, mint a többi nőnek, ennél fogva pedig speciális hátrányokat szenvednek a életben, amikről külön (is) beszélni kell.

Hasonlóan lehet ezt szerintem elképzelni, mint mondjuk egy mozgássérültnél. Ő sem szereti, ha állandóan azt rakják a kirakatba, hogy ő mozgássérült, vagy ez alapján azonosítják, ezt tekintik az elsődleges tulajdonságának. Ennek ellenére ő még mozgássérült marad, lesznek olyan helyzetek az életében, amikben ez nagy szerepet játszik, de sokszor egyáltalán nem releváns, csak a társadalom próbálja annak beállítani.

2021. dec. 31. 11:31
 7/37 anonim ***** válasza:
87%
#5 A nőnek öltözött pasit nem is transznak hívjuk, de látom nagy fokú tudásod és kifejlett véleményed van a témáról, úgyhogy inkább nem is szólok bele :D
2021. dec. 31. 12:25
 8/37 anonim ***** válasza:
91%

Értem, hogy a transzneműeket muszáj dehumanizálnotok, hogy könnyebb legyen utálnotok őket, de ők nem szőrös férfiak akik nőnek öltöznek (amúgy meg azt vágjátok, hogy vannak transznemű nők akik férfiak akarnak lenni? Rájuk sosem gondoltok, biztos mert egy férfi ruhát viselő nőt kevésbé tartotok undorítónak, kb. eddig terjed a felfogásotok a témában.) Ha igazi transznemű személyre vagytok kíváncsiak akkor itt ez az előtte, utána kép:

[link]

Gondolom ilyeneket azért nem mutogattok, mert nem lehet undorodni egy férfitól, aki férfinak néz ki. Ja, hogy pont erről szól a nemátalakítás? :)

2021. dec. 31. 13:18
 9/37 anonim ***** válasza:
3%
Engem pont nem érdekel, hogy ki hogy éli az életét, férfiként vagy nőként, egészen addig amíg nem tolja a pofámba. Én se tolom a transzok pofájába, hogy hetero vagyok.
2021. dec. 31. 15:41
 10/37 anonim ***** válasza:
83%
A transzneműségnek semmi köze a szexualitáshoz. Transznemű személy vonzódhat nőkhöz is férfiakhoz is vagy mindkettőhöz. Amióta a Fidesz megszavazta azt, hogy törvény tiltsa, hogy az átműtött transznemű egyének igazolványába az új nemük kerülhessen (amilyen neműnek mindenki látja őket) éppen azóta kell a transzneműségüket mások pofájába tolniuk, mivel minden egyes ügyintézésnél és állásinterjúnál magyarázkodni kell, hogy az illetékesekkel szemben ülő nő vagy férfi, miért nem úgy néz ki, mint egy nő vagy férfi. Szóval a pofába tolást azt köszönd a jobboldalnak.
2021. dec. 31. 15:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!