A Fidesz szavazói képtelenek megérteni azt, hogy az Orbán-kormány által 2013-ban kiötlött rezsicsökkentés (amellyel a recessziós 2012-es évet igyekezett az Orbán-kormány feledtetni a 2014-es választások előtt) egész egyszerűen tarthatatlan?
Mégpedig azért, mert komoly bevételkiesést okoz a közműcégeknek (amely cégek – az áram- és gázszolgáltatóktól eltekintve – jellemzően önkormányzati tulajdonban vannak), így leromlik miatta a közműrendszerek állapota. Igazán megérthetné már mindenki, hogy ez a rezsicsökkentés lényegét tekintve olyan, mintha az Orbán-kormány előírná a kenyeret forgalmazóknak, hogy mostantól maximum 360 forintot kérhetnek egy 1 kilogrammos kenyérért. Gondoljanak bele, hány pékség, sütőipari cég fejezné be a tevékenységét egy ilyen kormányzati lépést követően, és akik maradnának, azok is milyen minőségű, -összetételű kenyereket (kenyérnek látszó tárgyakat) készítenének ilyen maximált ár mellett...
Ideje lenne ráébredni arra, hogy a magas minőségű termékek/szolgáltatások árát mindig keményen megkérték, amióta világ a világ. Kapitalista berendezkedés esetén bármit is veszünk, annak árában meg kell fizetnünk a termék/szolgáltatás előállításának/nyújtásának összes felmerült költségét – miért lenne ez alól kivétel az áram-, a gáz-, az ivóvíz- és a távhőszolgáltatás?
Nem kell félni a közműdíjak emelkedésétől, mert a Márki-Zay-kormány megvalósítaná a Dobrev Klára által szeptemberben ismertetett igazságos és méltányos rezsikompenzációs rendszert, amely a rászorultság függvényében segítené a háztartásokat, viszont – a jelenlegi helyzettel szemben – egyáltalán nem támogatná a milliárdos/százmilliós nagyságrendű vagyonnal rendelkezőket abban, hogy a luxusvilláikat, úszómedencéiket, szaunáikat stb. viszonylag
olcsón tudják fűteni / világítani / vízzel ellátni. Emellett a Márki-Zay-kormány bőkezűen támogatná az energiahatékonyságot érdemben növelő, az energiapazarlás felszámolását célzó lakossági és vállalati beruházásokat, korszerűsítéseket. Ez jelentené a valódi rezsicsökkentést.
Kérdező
Te magad írod le már a kérdésben, hogy 2013-ban volt a rezsicsökkentés. Most 2021 van, annak is a vége. Mindenféle matek szerint, még az agymosott ballibes matek szerint is ez azt jelenti, hogy több, mint 8 éve van a rezsicsökkentéssel kialakított ár változatlanul, vagyis már éppen eléggé bizonyították, hogy TARTHATÓ.
Ha nem lett volna tartható akkor nem lenne 2013 óta.
19
Nem mondtam, hogy már nincsenek ilyen munkahelyek, de 2008-ban gyakorlatilag alig volt munkahely, és ha volt is, ott ilyen dolgokkal kellett szembesülni. Ma nem nagy cucc bejelentett melót találni. 2008-ban meg igencsak sokáig kellett kilincselni, hogy legalább bejelentsenek annyival amennyit kézhez kapsz, mert úgy voltak vele, hogy akkor menj innen, várnak a helyedre vagy százan.
#10 "#9 én is éltem, és adóztam a rendszerében! Picivel több volt a nettó és a bruttó között a különbség, de legalább ha vettem belőle valamit akkor nem volt tele aggatva adókkal, 27%-os áfával, termék árába épült útdíjjal, és egy rakás különadóval."
Azt értem hogy éltél abban az időben, csak azt nem hogy miért a felére emlékszel csak.
Persze értem azt is, mert akkor már nem csillog annyira ha hozzá kell írnod azt is, hogy pontosan abban az időben emelték meg az ÁFA-t mindenre 25%-ra a korábbi 20 és 18%-ról. Sírsz +2% adóemelés miatt, de lazán elfeledkezel +7% ÁFA emelésről, csak mert azt Bajnai csinálta.
Útdíjat pedig fizettél rendesen akkor is az üzemanyag árába beépített adóval és az extrán drága autópálya díjjal, ahogy rengeteg másféle adó is volt akkor is.
"Na meg nem is kellett annyi mindent vennem mert kevesebb dolog volt még extrán fizetős..."
Aha. Most meg az alapvető élelmiszerek, az éttermi szolgáltatás, az internet az ami csak 5%-os ÁFA tartalmú az akkori sokkal magasabb adó helyett. Picinykét fontosabb szerintem hogy az ember alacsony adóval vehessen magának alapvető élelmiszereket, mint tévét vagy elektromos rollert.
"Cafeteriara pedig 0 azaz nulla százalékos adó volt."
Igen. 2009-ig! Ezt is lazán kihagytad a meségből, hogy a cafeteria adóját is a 2009-es mszp-szdsz kormányzat emelte meg és törölték el az adómentességét. A gyurcsány lemondása után létrejött Bajnai kormány egyik első intézkedése volt a sok más megszorítás, adóemelés között a cafeteriának eltörölni az adómentességét és egy alacsony határig 25% adót tenni rá. Egy magasabb összeg meg már 96%-kal adózott.
Tényleg nem értem, ti komolyan azt hiszitek hogy az internet korszakában lehet így hazudni?????
#27 Még ellenzéki program sincsen - nem véletlenül.
Egy olyan társulatnak, ahol ennyire különböző szavazókat akarnak egyben tartani, nem lehet konkrét programja, hiszen azzal máris sokakat elriasztanának a rájuk szavazástól.
Az "ellenzék" ha leírja a programban, hogy eltörlik a rezsicsökkentést és a szabadpiaci árakat kell megfizetni, máris buknak egy rakás szavazót - így kimondatják ugyan ezt egyik-másik politikusukkal, hogy akinek ez tetszik az erre harapjon, de másokkal meg az ellenkezőjét mondatják, hogy nem lesz itt drágulás, nem lesz eltörölve, a rezsi marad olcsó stb.
Ugyanez van minden területen, az ÁFA-val is. Egyes politikusoktól hallhatod, hogy "nekik" programjuk lesz az adócsökkentés - másoktól meg hallod a többkulcsos adó bevezetését vagy épp a családi adó eltörlését stb. Nem írhatnak bele egyvalamit - az ÁFA csökkentést például a programjukba, hiszen azzal számon kérhető vállalást tennének és tudják hogy sem nem lehetséges hogy megtegyék, de még csak nem is akarják. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ez a politikai csoportosulás, ami az "ellenzék" nagy részét alkotja, már volt kormányon és nem csökkentették az ÁFA-t, hanem durván megemelték!
#26 láthatóan felére sem emlékszel a régi dolgoknak, de simán utána tudnál nézni az interneten, persze fideszesként megértem, hogy neked ez nagyon erős agymunka.
Az áfa rendszervaltás után a gyurcsány kormányig mindig 25%-volt.
Ezt a gyurcsányék 20%-ra csökkentették, majd bajnaiéka válsag miatt visszaemelték 25%-ra, majd jött a fidesz, és tovább emelte a világrekorder 27%-ra. Ezeknek mint utána tudsz olvasni az interneten ha már nem emlékszel.
A kedvezményes áfa pedig egy háztartás kiadásaiban jelentéktelen tételekre rakódik, így megtakarítás szempontjából nem jelent sokat, de propagandára jó.
Ma is ugyan annyi (vagyis több, ha az olaj hordojkénti ára bizonyos szint alá csökken egy negyedévig, hiszen akkor megemelkedi adó).
Pluszban még rajta van az autópályadíj, ami kicsit se csökkent, ráadásul még a m0-t, és a bevezetőket is fizetőssé tette a fidesz kormány, amik előtte ingyenesek voltak.
Cafeteria adóját a válság miatt emelték bajnaiék, azonban a fidesz kormány nem csökkentette vissza a válság után sem, pedig majdnem tíz éven keresztül a történelem egyik leghosszabb világ gazdasági konjunktúrajában volt kormányon.
Kicsit jobban kellene tájékozódnod, minden fellelhető az interneten, igaz, nekem pl nem kellett az sem hozzá, mert emlékszem. Ahogy orbán ígéreteire is emlékszem, meg hogy miket mondott 2008ban mondjuk az oroszokról, és a többi is.
#29 Most komolyan ezzel próbálkozol? Hogy nem számít az hogy megemelték az ÁFA_t 20-ról 25%-ra, mert korábban ők csökkentették le?
Attól az még ÁFA emelés volt te eccerű! A fidesz csak 2%-t rakott erre rá és nem 5%-t!
Próbálod magyarázni a bizonyítványt.
Hazudtál. lebuktál. Pont
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!