Ki a hitelesebb?
Az angol kormany oltasi bizottsaga, mely nem javasolja a 12-17 evesek oltasat,
vagy a magyar kormany?
Link:tetszoleges cikk a tomegmediabol
A magyar miniszterelnök, celebtudósok (ki tartozik vajon ide?) stb. kijelentéseiért nem nekem kell a hátamat tartani. Nem is akarom, nem is élek Magyarországon, részben pont a magyar miniszterelnök miatt. Azt viszont fenntartom hogy nem lehet mindenkit egyesével felmérni ès elbírálni, hogy milyen korlátozások legyenek érvényesek rá. Akkor sem ha emiatt esetleg rosszul érint màsokat.
Ha valaki amiatt él állandó bizonytalanságban, mert be kell oltatnia magát 2x, akkor az ballagjon el (jelen esetben online) pszichológushoz. Nem szégyen az, nálunk Svédországban szinte minden vírusügyi tájékoztató alján ott van az elérhetőségn ami külön mentális segítségnyújtásra lett létrehozva. Az általad listázott okok közül egyedül az elmaradó egészségügyi beavatkozások felelősek közvetlenül életévekben. Van egy sanda gyanúm hogy akik ezeket a döntéseket meghozzák egy cseppet jobban értenek hozzá mint én de még lehet hogy nálad is, nekem meg nem szokásom a hozzáértőket kétségbe vonni
#21: En arra a felvetesedre reagaltam, hogy "ilyet senki nem mondott", mikozben meg de, mast sem mondanak.
Ne legy nevetseges, ne csinalj ugy, mintha nem letezne egy kor es egeszsegugyi kondiciok alapjan jol korulhatarolhato csoport, akikre a fertozes fokozott kockazatot jelent. Tovabba, a mi gondolkodasukban markans kulonbsegek vannak, hiszen nekem eszembe sem jutna korlatozasokat eloirni senkinek. En pusztan elerhetove tennem a szemelyes vedekezesi lehetosegeket mindenki szamara, korrekt tajekoztatas es nem felelemkelto propaganda mellett.
A bizonytalansag az elmult masfel ev hozomanya es ha nem erted milyen letbizonytalansagot rejt magaban az, hogy nem tudod mikor zar be a munkahelyed egyik naprol a masikra kozponti utasitasra (es nem, a piaci csod mas kerdes, az vallalt kockazat), es azt sem tudod meddig lesz zarva, vagy mikor zarjak be az iskolat egyik pillanatrol a masikra, es vagy otthon maradsz vagy a munkahelyedrol repulsz, vagy mikor gyuruzik be a visszaeses hatasa a te munkahelyedre is, akkor ahogy mondtam, hiaba magyaraznam. Es igen, mindezek es a bezartsag meg a mozgashiany a mentalis allapotra is hatassal van. A cinizmust pedig mar megkertelek, hogy hanyagold. En is alkalmazhatnam ezt azokra az egeszseges emberekre, akik a jozan eszuket vesztve irracionalisan feltek a fertozestol: mi a fenetol feltek ennyire? A szubjektiv felelmeikkel forduljanak pszihologushoz, ne az egesz tarsadalmat kossek guzsba.
Ha pedig szerinted kizarolag az elmaradt orvosi beavatkozasok hatasa merheto eletevekben, akkor sekelyesebb a gondolkodasod, mint eddig sejtettem. Szerinted kinek van nagyobb eselye egy hosszabb, minosegi eletevekben gazdagabb eletre: egy oktatasban reszesulo vagy annak hianyaban az utcan csellengo fiatalnak? Egy dolgozo embernek vagy egy munkanelkulinek? Egy kiegyensulyozott embernek vagy egy, a jovoje miatt folyton aggodonak? Egy, a csaladjat gyakran lato idosnek vagy egy idosotthonba zart rabnak? Es a sor folytathato.
Ne valaszolj, felesleges. Koztunk alapveto gondolkodasbeli kulonbsegek vannak es megbocsass, nem az ellenkezo velemeny az, ami nem tetszik (az ellenkezo velemenyek mas nezopontokat vilagitanak meg, amikbol tanulni lehet, szelesitik a latokort es arnyaljak a velemenyt), de a te gondolkodasodat egyszerunek latom. Nem olvastam meg toled egyetlen onallo gondolatot sem, amit eddig irtal, azok mindegyiket honapok ota mantrazzak a tomegmediaban. A kerdesem pedig nem erre vonatkozott. Ha ahhoz nincs erdemi hozzafuznivalod, akkor ezt a beszelgetest velemenyem szerint be is fejezhetjuk.
"de még lehet hogy nálad is"
Ha lehetek szerenytelen, erre azert ne fogadj.
Tényleg engedjük el a dolgot akkor.
Egy pillanatra sem voltam cinikus, majd itt a legvégén az leszek.
Mint említettem feljebb, a létbizonytalanságot bőven lehetett volna enyhíteni például bérkiegészítésekkel, más kérdés hogy ez Észak-Balkánon nem divat. A mozgáshiányt még a legnagyobb kijárási korlátozás idején is lehetett utcai sporttal, sétával enyhíteni, senkire nem volt rázárva az ajtó. Nem lehetett bulizni mennin na bumm.
A mindenféle példáid tök jók, csak ezek a dolgok nem pár hónapos bezártság idején alakulnak ki. Attól meg hadd ne kapjon idegösszeroppanást a fiatalember, hogy egy évig online oktatás volt.
30000 ember halt meg Magyarországon a vírus miatt, ennél csak több lehetett volna. Lehet hogy neked ez egy szám, egy Excel-cella, de emberek vannak mögötte.
Végül a cinikus rész: ha te sokkal jobban értesz a válságkezeléshez, akkor javaslom indulj a választásokon jövőre. Ha a virológiához értesz akkor tárt karokkal várnak a WHO-nál vagy a CDC-nél. Esetleg ha új ötleted van a vakcinázásra akkor alapíts céget de minimum jelentkezz a Nobel-díjért Stockholmban. Csengőt a kaputól jobbra találod, reggel kilenctől este hatig tudsz bemenni.
#25: Hogyne, el lehet adositani a jovo generaciojat es lehet hitelekbol finanszirozni a megelhetest (igy is ezt tettuk reszben, ami az inflacion mar most is jol latszik), majd a jovo generacioja visszafizeti, vagy ha nem akarja majd elhagyja az orszagot, ugye?
Igen, lehet a szabadban sportolni (amit en mondjuk meg is tettem, bar az en munkaidom flexibilis es nincs gyerekem, tovabba sem az eso sem a fagy nem zavar, meg szeretem is), foleg azoknak, akik kotott munkaidoben dolgoznak es gyerekeik vannak es emellett 8 orara haza kellett erniuk (kijarasi tilalom). Egy olyan jarvany idejen, melynek elsodleges kockazati faktora az elhizas es a szorongasos korkepek. Egy olyan orszagban, ahol a lakossag tobb, mint fele tulsulyos vagy elhizott es normal korulmenyek kozott is jellemzo a stresszeves.
Es akkor meg meg sem emlitettuk a gyerekek koreben tapasztalt megnovekedett depressziot es szorongast. De majd kiheverik, ugye? Ha meg nem hat igy jartak.
Foleg meg azok a gyerekek ne sirjanak, akiknek az online oktatas annyit jelentett, hogy eszkoz es net hianyaban kiadtak, hogy mit kell megtanulnia, ugye? Ok foleg fogjak be. Szamos elmaradott terseg van az orszagban, vagy ezt mar elfelejtetted?
Egy a lenyeg, hogy mindenki vigyazzon magara, kiveve a virus kockazati csoportjat, rajuk majd masok vigyaznak barmi aron. Es mindenki fogja be, nehogy mar a lezarastaliboknak szembesulniuk kelljen vele, hogy itt elet all szemben elettel. Nem mintha felfognak vagy erdekelne oket, hiszen ugy csinalnak, mintha az ember halhatatlan lenne es csak koronavirusba halhat bele.
Ez volt az utolso kommentem hozzad.
Az Európai Unió helyreállítási csomaggal készül a tagországoknak, csak hát Viktornak sikerült megint hülyeséget csinálni. De még az is lehet hogy csak kevesebbet kellene zsebre tenni magasabb körökben. Mindegy, ez messze vezet.
Nagyon jól tetted hogy sportoltál, tartsd meg a jó szokásod. Feltételezem hogy a 8 órás kijárási tilalom (ami nêhány hónapig volt érvényben) nem a gyerekes szülőket zavarta a legjobban. Valamint azt is feltêtelezem hogy akinek eddig volt X kg túlsúlya, az nem az alatt a 3 hónap alatt akart az egésztől megszabadulni.
Az online oktatás nem optimális megoldás, ezt elég sokan elmondták már. Nem véletlen hogy ahogy lehet, próbálják megnyitni az iskolákat (más kérdés hogy májusban 2 hétre mi szükség volt rá...). Szükséges rossz, pont ezért is kellene minél fiatalabbakat oltani hogy nagyobb biztonsággal lehessen összengedni őket.
Továbbra is csak ennyit tudok mondani: 30000 ember halt meg úgy, hogy elég komoly lezárások voltak tehát ennél csak több lenne.
#27: Nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy te ugyanaz a valaszolo vagy-e, bar ugyanazt a suket dumat tolod, de ilyenbol sok van.
Lenyegi szempontbol mindegy, az Unio is hiteleket vesz fel.
En ezelott is mindig sportoltam, nekem nem okoz fejtorest, hogy hogyan tartsam karban a testem. Szemben sok mas emberrel, akiket a sportcentrumok bezarasa sokkal erzekenyebben erintett. Mikozben mindossze egyetlen USA tanulmany elerheto a temaban, az pedig nem tamasztja ala azt azt a populista, de hamis nezetet, hogy az edzotermek gocpontok lennenek: nem azok. Meg ha a hiszterizalt emberek nem is hajlandok felfogni: a populacio nem egyenemberekbol allo egyenmassza. A tobb tizezer emberre kiterjedo USA tanulmany honapokon keresztul vizsgalta az edzoterembe jarokat es alig talaltak koztuk fertozottet, az a nehany is tunetmentes volt.
Mar hogyne zavarta volna a gyerekeseket, sportrol beszelunk. Eppen ok azok, akik leginkabb csak este tudtak volna elmenni valahova sportolni, vagy csak lemenni a parkba futni.
Mondd mit nem ertesz azon, hogy a gyerekek szamara az oltas a fertozesnel nagyobb kockazatot jelent? Nem szukseges rossz volt a gyerekek bezarasa, hanem a merhetetlen onzes es az ostobasag megnyilvanulasa. Mondd hallottal mar valaha immunitas deficitrol? Gondolom nem, hiszen ellenkezo esetben nem bagatellizalnad a honapokig tarto bezartsagot. Meg ha te nem is tudsz rola, az intezkedesekkel egy biologiai rendszerbe avatkozott be az ember, aminek mukodeserol a legtobb embernek fogalma sincs.
Az izolaltsag, a kozosseg hianya, az eszetlenul tultolt fertotlenites stb. hatassal van az egyen innate immunrendszerere, melynek szerepe a fertozesek gyors terminalasa a kulonbozo nyalkahartya feluleteken, lehetove teve igy a tunetmentes vagy enyhe tunetekkel jaro fertozeseket. Ez kulonosen fontos a fejlodo szervezetekben. Az immunrendszer ezen resze alkalmazkodik a kornyezeti hatasokhoz, az izolacioban elo emberek a kozossegbe visszaterve fogekonyabbak a fertozesekre. Ha az izolacio az egesz kozosseget erinti az egyben a patogenek kornyezetenek a megvaltozasat jelenti, amihez azok alkalmazkodni fognak es beall a biologiai egyensuly, ahogyan tortent az a koronavirus eseteben is, az egyre fertozobb variansok megjelenese reven. A lezarasok es egyeb intezkedesek pedig a tobbi patogenre is hatassal vannak es azok is alkalmazkodni fognak, meg ha lassabban is. Igy a kozossegi elet ujraindulasakor az emberek lebutitott innate immunrendszere all szemben a megerosodott patogenekkel.
Meg ha nehez is felfogni egyeseknek, az egeszseges emberek eppen azzal vedik a veszelyeztetetteket, ha biztositjak a virus tulelesehez szukseges kozeget es nem helyeznek ra szelekcios nyomast.
"..tehat ennel csak tobb lenne."
Unalomig mantrazott ostobasag, melyre semmi bizonyitek nincsen, a tomeghiten tul. Az alapjat pedig a biologiai rendszerek torvenyszerusegeit teljesen figyelmen kivul hagyo, egyszerusitett matematikai modellek kepezik. A szemed elott zajlik a virus evolucioja, csak nem vagy hajlando tudomasul venni.
Csak, hogy legyen nemi fogalmad az immunitasdeficitrol es arrol, hogy mi kovetkezik, ha nem fejezitek be az eszetlen hiszteriat:
Gratulalok minden lezarastalibnak! Te meg nyisd ki a szemed es massz le az erkolcsi piedesztalrol, de legfokeppen: viselkedj felnott ember modjara, vallald a felelosseget a sajat eletedert, vigyazz magadra es ne mastol varj el aldozatot. Foleg nem a gyerekektol! Itt ugyanis elet all szemben elettel.
Irni pedig azutan irj, ha elotte olvasol es kepes vagy a sablonmondatokon tul onallo gondolatok megfogalmazasara.
Ha az emberek egy kicsit is próbálnának alkalmazkodni a helyzethez, akkor az edzőtermek bezárása néhány hónapra nem lehet probléma. Ne tegyünk már úgy mintha mindenki olimpiára készülne, hétköznapi emberek pont ugyanúgy meg tudják oldani a mozgásigènyüket. Ahogy a gyerekesek is valószínűleg az átdolgozott nap után este 10-kor mentek volna futni.
A jelenléti oktatást hogyan gondoltad megoldani úgy hogy nem volt elérhető közelségben az oltás? Gyerek buszsofőr, gyerek iskolai büfés, gyerek takarítónő? Nemár, te is tudod hogy ez nem ilyen egyszerű hogy a gyerekekre kevésbé veszélyes akkor hadd menjenek világgá. Ennek az ára az immunitásdeficit, aminek még halvány fogalmunk sincs hogy hány embert és hogyan érint. A jelekbők ítélve kevesebbet, mint maga a COVID.
Szerinted a biològiát mivel lehet a legpontosabban leírni, ha nem matematikai modellekkel? Megsúgom, hogy például az összes mikrobiológiai folyamat alapja a biokémia, ami gyakorlatilag tiszta matematika. Az "ennél csak több lenne" pedig szimpla tény, elvégre egy adott mortalitás mellett több fertőzöttből több halott lesz.
Értem én hogy mindenki szembe jön az autópályán, de 10 percenként érdemes megállni és megnézni hogy jó irányba vezetsz-e
A hozzaszolasod elejen felvonultatott ostobasagokra nem reagalok.
Fogalmad sincs sem az immunitasdeficit mibenleterol, sem az immunrendszer mukodeserol. Ha nem igy lenne tudnad, hogy az altalad felsorolt helyen dolgozokban a folyamatos kontakt miatt az innate immunrendszer aktivacios tresholdja alacsonyabban van. Azt is tudnad tovabba, hogy a legtobb esetben tunetmentes gyerekek, (tunetmentes: a fertozes a nyalkahartyan terminalodik, a virusreplikacio korlatozott) nem adjak tovabb a virust, ha szoros kontakt eseten megis, az az alacsony virusexpozicio miatt csak egy masik tunetmentes fertozeshez vezet (ezt hivjak termeszetes immunizacionak). Nem az a legnagyobb baj, hogy nem tudod, hanem az, hogy igenyed sincs a tudasra. Ha lenne, tudnal azokrol a tanulmanyokrol, amelyek ezt megerositik, tovabba azokrol a statisztikakrol, melyek alatamasztjak, hogy nem a gyerekekkel dolgozok a fertozesnek kitettek (a lista vegen vannak es inkabb ok fertozik a gyerekeket, mint forditva), hanem az idosekkel dolgozok.
Nekem te sugjal, foleg meg nem mikrobiologia, biokemia temakorben, ahhoz elobb muvelodnod kellene. A mostani jarvany soran megjelent matematikai modellek szinte kizarolag a kontaktusszammal szamoltak, figyelmen kivul hagyva mind a populacio immunologiai sokszinuseget, mind a virusevolucio molekularis mechanizmusait. A UK-ben osszel (masodik hullam) az eredeti kontaktszam harmadara valo visszaszoritasaval sikerult visszaszoritani a wuhani varians terjedeset, majd az igy teret nyero joval fertozobb brit varians ugyanolyan intezkedesek mellett a masodik hullam napi fertozesszamanak 3xosat produkalta. Mekkora siker, ja nem.
Ami tortent, megtortent. Ami engem zavar, az az, hogy az ezzel valo szembenezes helyett tagadas es haritas tapasztalhato azok reszerol, akiknek a nyomasara erre az utra leptunk. Lasd magadat. Kognitiv disszonancia. Igy pedig remeny sincs a hibakkal es a kovetkezmenyekkel valo szembenezesre es a tanulasra a jovore nezve.
Most mar biztos vagyok benne, hogy te ugyanaz a szemely vagy, akivel korabban is beszelgettem. Tobbszor mondtam, hogy nem vagyok kivancsi az erzelmi alapokon nyugvo, a tomegsajtobol jol ismert egyszeru mondatokra. A hozzad hasonloknak teljesen mindegy mi tortenik, nem szamit ha a biologia racafol a hitukre, ugyanazt fogjak ismetelgetni, mivel az erzelmi alapokon nyugvo velemenyuk, mint olyan bebetonozott, es csak annak befogadasara kepesek, ami a prekoncepciojukat alatamasztja. En viszont nem ontok tobb vizet egy lyukas kancsoba.
Megjegyzes: Csak az ostobak hivatkoznak a tomegvelemenyre, mint ervre, onallo gondolatok hianyaban. Es csak nezz bele egy tortenelemkonyv tudomanytortenet reszebe: az ostobak mindig tobben vannak es csordaban vonulnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!