Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mennyire fogunk rosszul járni...

Mennyire fogunk rosszul járni a többkulcsos adóval?

Figyelt kérdés

Ha jövőre nyer az ellenzék, akkor jó eséllyel többkulcsos adót vezetnek be.

Megnéztem egy 2010 előtti bérkalkulátort, engem elég rosszul érintene a magasabb sáv.

És mielőtt bárki hú de gazdagnak gondolna, egy 4-5-600 ezres bruttónál már jóval több a levonás, de gazdagnak még senkit nem neveznék ennyi fizetéssel.

Vegyünk egy egyszerű példát.

Ha egy mérnök keres bruttó 500 ezer forintot, gyerek és minden kedvezmény nélkül, akkor ma hazavisz 330 ezer forintot.

A kétkulcsos rendszerben ugyanez a bruttó 500 ezer már csak 260 ezer nettót eredményez. 70 ezer forinttal kevesebb. Ez egy szerényebb albérlet/törlesztő ára.

Bruttó 500 ezer pedig nem egy elérhetetlen cél. Tudom, vannak sokan akik kevesebbet keresnek, de ez még akkor sem számít gazdagnak. Sok szakmunkás is már többet keres ennél. Nézem a hirdetéseket, segédmunkást nem találni 2000 forintos órabér alatt. Szóval ha a segédmunkás rendesen be van jelentve akkor már a magasabb kulcs vonatkozna rá.

Azt pedig nem hinném, hogy jól lesznek elosztva a sávok, és tényleg csak a különösen magas keresetűek adóznak majd többet. Nem tartom jó ötletnek fiatalabb diplomások és ügyes szakmunkások bérét csökkenteni ezzel.

Az igazán gazdagok pedig úgysem bérből élnek, az szja őket nem nagyon érinti.

Szerintem ez az adózás, főleg ha rosszul vannak meghúzva a sávok, csak a feketézést és borítékozást lendíti fel.

[link]

Itt a régi kalkulátor amit említettem, ez alapján jó sokan járnának rosszabbul.

2021. máj. 27. 01:15
1 2 3 4
 21/36 A kérdező kommentje:

Az 1 milliós határt is csak úgy tartom reálisnak, ha néha felülvizsgálják. 1 millió bruttó most még magas fizetés de nem elérhetetlen. Ha mondjuk 5 év múlva egyszerűen elérhető lesz, akkor változtassanak a sávokon, és ne az átlagot szivassák.

De mostani árakkal és fizetésekkel, ha bruttó 1 millió lenne a határ azt tudnám támogatni. Bár mindenképp mérsékeltebb kulcsokkal mint korábban. Néhány százalékkal legyen több, de ne 18-36% legyen.

2021. máj. 27. 13:34
 22/36 anonim ***** válasza:
20%

#20 Azt értsétek meg hogy NEM FOGJÁK FIGYELEMBE VENNI!

Nem tették akkor sem amikor korábban 12 éven keresztül kormányoztak.

már nem kell feltételezni, hogy mi lenne ha... mert már megmutatták konkrétan hogy mit tesznek kormányon.

Keress rá milyen tervük volt az ingatlanadóval! Ott is ez volt a mese, hogy majd fizessenek a gazdagok, aztán amikor megjelent az APEH (akkori NAV) oldalán a hivatalos adókalkulátor amivel mindenki megnézhette hogy az ingatlanjának mekkora értéket venne figyelembe az adóhivatal és ÉVENTE mennyi ingatlanadót kellene kifizetni újra meg újra utána, akkor volt a döbbenet. Évente százezres adótételt kellett volna befizetnünk a házunk után mert olyan értéket becsült meg rá a hivatal amibe soha nem került volna. Külön terv volt arra hogy ha a szegény nyugdíjas nem tudja kifizetni az ingatlanadót mert fűtésre sincs elég pénze télen csak lakik a saját házában, akkor majd rá lehet terhelni az ingatlanra mint tartozást áés majd az örökösei vagy kifizetik vagy eladják és viszi a pénzt az állam.

[link]

2021. máj. 27. 13:38
 23/36 A kérdező kommentje:

Az nagyon szép lenne a mostani ingatlanárak mellett.. a cikk szerint egy 20 milliós ingatlan évi 70 ezer forint. Most 20 millióért kb panelt lehet venni egy jobb városban. Ha lenne ilyen adó és figyelembe vennék, hogy mennyit drágultak én akkor sem támogatnám.

A leadózott pénzemből veszek egy lakást, kifizetem a vagyonszerzési illetéket, ne kelljen már minden évben a semmire kifizetnem tízezreket.

2021. máj. 27. 13:48
 24/36 anonim ***** válasza:
25%

#23 És ezt éppen úgy a kampányban hergelésre vetették be, hogy "fizessenek a gazdagok" majd a konkrétumban kiderült hogy mindenki beletartozik a "gazdagok" kategóriába.

Ezért kell okulni belőle és nem elhinni újra hogy majd csak azok fognak többet fizetni akik... Mindenki többet fog fizetni. Sokkal többet.

2021. máj. 27. 13:55
 25/36 anonim ***** válasza:
40%

Biztos nem brutto 4 500nál lépne be a 2. kulcs, inkább 1 millio környéke lenne.

Egyébként lenne adójóváírás is az alacsonyabb keresetűeknek.

2021. máj. 28. 13:17
 26/36 anonim ***** válasza:
50%

Kár ezen vitatkozni, mert azon kívül, hogy többkulcsos, semmi konkrétum nincs

Se jövedelem sávok, se százalékok.

Azt sem világos, hogy mi lesz az adókedvezményekkel.

2021. máj. 28. 15:29
 27/36 anonim ***** válasza:
0%
Majd lesz konkrétum is.
2021. máj. 28. 15:47
 28/36 A kérdező kommentje:
#25 korábban az átalgkereset körüli bér már a magasabb sávba tartozott, emiatt következtettem arra, hogy most is úgy lesz. Papíron az átagkereset most bruttó 400 ezer, ezért én a korábbiból kiindulva elképzelhetőnek tartom, hogy most 4-500 bruttó már a magasabb sávba fog tartozni. Most ez kb 250-330 nettó, ami nem rossz fizetés de még nagyon messze van a gazdagságtól, hogy ezt külön megadóztassák.
2021. máj. 28. 16:27
 29/36 anonim ***** válasza:
43%
Persze. Szerintem sokkal fentebb lennének a nagyobb kulcsok.
2021. máj. 28. 17:35
 30/36 anonim ***** válasza:
25%
Mindenki tévedésben van. Az adóztatás, és az adókulcsok sosem az erkölcsről, vagy igazságosságról szóltak. Az adó mindig is egy sáp volt, amit úgy határoztak meg, hogy minél több bevétel jöjjön be belőle. Az összes többi az mellébeszélés, ködösítés. Egyszerűen elkezdenek játszania számokkal, minden lehetséges módon leszimulálják, hogy egy adott sávnál, adott kulcsnál mennyi lesz a bevétel. A munkabér adatok személyre lebontva megvannak a statisztikai hivatalnál, innentől kezdve egy jó programmal tetszőlegesen játszadozhatnak a számokkal mielőtt élesben is megoldják. Mivel a középkeresetűek vannak a legtöbben, ezért ha bevételt is akarnak, mindenképp őket hátrányosan fogja érinteni a sávos adózás. Ez valahol nettó 200 ezer tájékán van, és kb 400-500 ezerig tarthat. Az e feletti bérek fajsúlyosan nem számottevőek a teljes bértömegben, ezért hiába adóztatnák halálra az e feletti béreket, már nem fog számottevő bevételt generálni. Nyilvánvaló elég sokan keresnek 500 felett, de ezeknek jó része vállalkozó, vagy vezető beosztású, ha hülyére adóztatják őket, egyszerűen el fognak tűnni a látómezőből, másként fogják kivenni a pénzeket a cégből. Véleményem szerint a többsávos adókulccsal mindenki rosszabbul járna, de különösen azok, akik alkalmazottként nulla mozgástérrel rendelkeznek.
2021. máj. 28. 21:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!