Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mennyire fogunk rosszul járni...

Mennyire fogunk rosszul járni a többkulcsos adóval?

Figyelt kérdés

Ha jövőre nyer az ellenzék, akkor jó eséllyel többkulcsos adót vezetnek be.

Megnéztem egy 2010 előtti bérkalkulátort, engem elég rosszul érintene a magasabb sáv.

És mielőtt bárki hú de gazdagnak gondolna, egy 4-5-600 ezres bruttónál már jóval több a levonás, de gazdagnak még senkit nem neveznék ennyi fizetéssel.

Vegyünk egy egyszerű példát.

Ha egy mérnök keres bruttó 500 ezer forintot, gyerek és minden kedvezmény nélkül, akkor ma hazavisz 330 ezer forintot.

A kétkulcsos rendszerben ugyanez a bruttó 500 ezer már csak 260 ezer nettót eredményez. 70 ezer forinttal kevesebb. Ez egy szerényebb albérlet/törlesztő ára.

Bruttó 500 ezer pedig nem egy elérhetetlen cél. Tudom, vannak sokan akik kevesebbet keresnek, de ez még akkor sem számít gazdagnak. Sok szakmunkás is már többet keres ennél. Nézem a hirdetéseket, segédmunkást nem találni 2000 forintos órabér alatt. Szóval ha a segédmunkás rendesen be van jelentve akkor már a magasabb kulcs vonatkozna rá.

Azt pedig nem hinném, hogy jól lesznek elosztva a sávok, és tényleg csak a különösen magas keresetűek adóznak majd többet. Nem tartom jó ötletnek fiatalabb diplomások és ügyes szakmunkások bérét csökkenteni ezzel.

Az igazán gazdagok pedig úgysem bérből élnek, az szja őket nem nagyon érinti.

Szerintem ez az adózás, főleg ha rosszul vannak meghúzva a sávok, csak a feketézést és borítékozást lendíti fel.

[link]

Itt a régi kalkulátor amit említettem, ez alapján jó sokan járnának rosszabbul.

2021. máj. 27. 01:15
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
34%

Én az átlagnál 25-30%-kal magasabb bérem után kb 25% szja-t fizettem, és közel ugyanannyi tb-t.

Szóval a nettó kb fele volt a bruttónak.

Már nyugger vagyok, nincs SZJA levonás, de biztosan lenne megint.

Az 10% nyugdíjalap fizetés így is vicces kicsit, de legalább van miből.

2021. máj. 27. 01:33
 2/36 anonim ***** válasza:
54%

Azt ugye vágod, hogy 2009-ben az átlagfizetés a fele volt a mainak? Tudod infláció meg minden. Tudod amikor még amiatt sírt mindenki, hogy 250 az euró meg hogy aki 300 fölé viszi az hazaáruló. Most meg 370. Szóval a mérnöki fizu nem 500 ezer volt hanem 250 ezer, számold azzal. Mai fizetéssel nyilván máshogy nézne ki egy többkulcsos szja.

A szja csak egy töredéke az államkincstár bevételének, az áfa vagy a társasági adó sokkal többet húz, célszerű lenne azokat is mérlegelned. Pl nem 27% volt az áfa, amiatt sírtak, hogy a gazdasági világválság miatt a "brutálisan magas" 20%-ra kellett felvinni. Említetted, hogy a magas szja csak a feketézést emeli, mert áfacsalás nincs? Most az mennyivel jobb, hogy ehelyett az áfa nagyobb?

Ami viszont fontos, hogy a fidesz egy neoliberális gazdaságpolitikát folytat, már nem épülnek új autópályák, közutak, a közegészségügyet és a közoktatást is csak leépítik. Ilyen elvárásokkal tényleg nem kellenek nagy adóterhek. De biztosan jobban jár ezzel az ország és áttételesen te is?

2021. máj. 27. 01:36
 3/36 A kérdező kommentje:

Igen, nyilván az itteni kérdéseimmel keresek pénzt...

Másodiknak köszönöm a válaszát!

A hivatalos átlag most 400 bruttó körül van, ennél a 25-30%-kal magasabb, ami neked volt az kb 500 körül van.

Nem tartom normálisnak, hogy egy ekkora fizetés felét elvigye az adó ilyen-olyan formában.

A mostani 330 nettó ami marad belőle ugyan nem rossz, de nagyon messze van attól, hogy gazdagnak lehessen nevezni. Ezt levinni 260-ra nem egy fair lépés.

2021. máj. 27. 01:37
 4/36 A kérdező kommentje:

Áfacsalás van ez tény, de könnyebb felderíteni és sokkal kevesebben csinálják mint a feketézést. Mármint basszus, áfacsaló ismerősöm szerintem nincs is, nem tudom neked mennyi lehet. Feketéző, borítékba fizetést kapó ismerősöm most is rengeteg van. Ha hoznak egy adómentes minimálbért, és magas adókulcsokat, akkor még többen lesznek papíron alacsony fizetéssel.

Infláció persze volt, de 2009-ben nem bruttó 250-et keresett egy mérnök, még kezdőként se nagyon.

Visszakereshetek átlagokat ha érdekel, én akkor voltam továbbtanulás körül, bőven 300 felett írták a statisztikák már akkor is a mérnöki béreket.

2021. máj. 27. 01:41
 5/36 A kérdező kommentje:

[link]

Ez ugyan 2012-es cikk, de pont ír benne a 2009-es mérnök fizetésekről. 2009-ben a gépészmérnökök átlagfizetése 2 év tapasztalattal 320 ezer forint volt.

Villamos és informatikai vonalon 1-1.5 év tapasztalattal 440 ezer bruttót ír átlagban.

Szóval már 2010 előtt is bőven 300 bruttó felett kereshetett egy mérnök.

A mostani bruttó 500-as fizetés inkább egy kezdő, 1-2 év tapasztalattal rendelkező mérnök.

Budapesten, több év tapasztalattal ez nyilván sokkal magasabb is lehet.

A fizetés harmadát most is elviszik a különféle adók és járulékok. Tényleg az lenne az igazságos ha a fizetés 50%-át vinni az állam? Ha bruttó 500-at keresek, mint "gazdag mérnök/szakmunkás/stb" akkor a végén 260 marad meg amit elkölthetek.

Szóval az a gondom, hogy nem a kiemelkedően sokat keresők adóznának többet, hanem ma már egy átlagos villanyszerelő is aki megkeres 5-600 bruttót.

2021. máj. 27. 01:53
 6/36 anonim ***** válasza:
100%

Statisztikát én is tudok keresni, a KSH nyilvános.

[link]

Hát az attól is függ, hogy milyen mérnök, van amelyik ma sem keres 250 ezret kezdőként. Meg most az országos átlagról beszélünk, nem Budapestről.

Nem egy cégről tudok, ahol mindenki minden konzumer szart a cég nevére ír, és megússza az áfát. Használt piacon árulják az új cuccokat, lassan mindenki onnan vesz mindent. Meg multkor kijött a villanyszerelő hozzánk és nem adott blokkot. Az albérlet is mindenhol zsebbe megy, természetesen áfa nélkül. Sorolhatom, hogy mennyiféleképpen csalják el az áfát az emberek.

2021. máj. 27. 01:55
 7/36 A kérdező kommentje:

A statisztika amit linkeltél az nettó átlagkereset. Én bruttó számokat írtam. A bruttó átlag 2009-ben 199 ezer volt, ha minden igaz. Ehhez képest egy mérnök akkor is simán kaphatott bruttó 300 felett.

Aki most mérnökként bruttó 250 alatt keres, az valamit nagyon rosszul csinál. Gondolom te nettó 250-re gondoltál, az 400 bruttó, ennyit valóban nem kap meg minden kezdő mérnök. De 1-2 év tapasztalattal nem elérhetetlen.

Az ilyen jellegű áfacsalás valóban probléma, én hirtelen a komolyabb, cukorral ügyeskedő milliárdos áfacsalókra gondoltam.

Ez a fajta kisstílű piti csalás régen is megvolt a 20%-os áfaval is. Tisztán emlékszem mikor 2005 körül kijött akármelyik mesterember és mondta, hogy mennyi az ár számlával és számla nélkül.

Nyilván ez se jó, de ez nem függ attól mennyi az szja.

Viszont könnyen eltudom képzelni, hogy hirtelen sokan alacsonyabb fizetésre lennének bejelentve. És őszintén szólva ha választást kínálna a főnököm, hogy a fizum kétharmada vagy fele maradjon meg, akkor én is a kétharmadát választanám.

2021. máj. 27. 02:02
 8/36 anonim ***** válasza:
100%

Hát de az áfacsalás a fogyasztónál csapódik le, ezért a cukorral ügyeskedő milliárdos vége is az lesz, hogy te, mint fogyasztó nem fizetsz áfát valamilyen szolgáltatás miatt. Nem nagyon van a kettő között különbség.

Ha zsebbe fizeted az albérletet, meg a mesterembereknek is zsebbe megy, meg a félmilliós tévét is hardveraprón veszed meg, piacról veszed a kaját, meg természetesen a prostinál se kérsz blokkot, akkor szinte egyáltalán nem fizetsz áfát, tehát valahol az egész el lesz csalva.

2021. máj. 27. 02:09
 9/36 A kérdező kommentje:

Persze, az áfa csalás nem jó de ez nem kapcsolódik szorosan a kérdésemhez. Áfát régen és most is csaltak, számla nélkül már a nagyapám korában is vásároltak az emberek. 20% áfánál is megkérdezte a mester, hogy kell-e számla és most 27-nél is megkérdezi.

Az én kérdésem a többkulcsos szja-ra vonatkozik.

Lehet, hogy hatása van az áfára, elképzelhető, hogy néhány százalékkal csökkentenék, de az áfacsalás nem szűnne meg. Ha holnaptól 20% lenne az áfa, sokan akkor is a haver cégére vennék meg az új laptopot. Épp ezért a kerdesem nem is az áfacsalással foglalkozik.

2021. máj. 27. 02:25
 10/36 molnarmarcell21 ***** válasza:
21%

1) Korábban kiszámoltam, hogy a 2010 előtti második kulcs ma valahol 650 ezres fizetés körül kezdődne, ami sokkal magasabb az átlagfizetésnél.

2) Igen, nyilván egy jól kereső kevesebbet vinne haza, ez a többkulcsos adó lényege :) (és most csak a kisszámú mérnöki rétegről beszélünk, pedig a progresszív adózás nyertesei a nagyszámú kiskeresetűek)

3) Az egykulcsos adó részben parasztvakítás, mert mellette van egy csomó újfajta vagy megemelt adó.

4) Az egykulcsos adót nem azért vezették be, hogy jobb legyen a mérnököknek, hanem mert azzal számoltak, hogy több adó fog befolyni az emiatt kifehéredő SZJA-ból. Nem jött be.

5) Az adó jó dolog, én szeretek adózni, minél magasabb az adó, annál jobb az államban élni - már ha ez nem társul magas korrupcióval.

2021. máj. 27. 05:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!