Magyarországon mikor jut el a baloldal arra a szellemi fejlettségre, hogy megszeresse a vallást, vagy legalábbis megbarátkozzon vele?
Nyugaton ilyen vehemens ateista baloldal, mint ami nálunk van, az 1940-es, 50-es évekre volt jellemző.
A 60-as évektől kezdve már inkább egyre jobban az volt a jellemző, hogy a baloldaliak támogatják a különféle vallásokat, mert azok is részei az emberi létnek és pszichének, és az ateizmus propagálását inkább a politikai szélsőségekkel azonosítják.
Nálunk azonban még mindig jellemző "sötét középkor" meg hasonló jelzőkkel illetni bármilyen vallási kezdeményezést.
Valamelyik nap pl. volt egy kérdés, hogy nem lenne-e jó Magyarországon intézkedéseket tenni affelé, hogy mindenféle világvallás egy semleges csomópontja legyen, mert úgy tűnik kimagaslóak vagyunk a vallási sokszínűségben Európán belül (ami tényleg igaz, mert pl. nálunk nem akarják betiltani a kóser vágóhidat és a körülmetélést valamint nálunk a legnépszerűbb a buddhista meg a krisnás vallás egész Európában) erre jöttek a középkorozó válaszok, meg hogy ez ellentétes a szekularizmussal, holott a szekularizmus lényege pont az, hogy "vallásszabadság, de nem szabadság a vallástól".
A legkártékonyabb dolog a vallás. Keresztesháborúk, inkvizíció... Mi is történt? Milliók megölése isten nevében a pénzért, hatalomért... A Vatikán bűneiről nem is beszélve... Gyermekek megrontása, pl...
Ha meglátok egy templomot, mindig köpök egyet.
#31, nem a vallást védve, de amit írtál egy 16 éves lázadó gondolatai - legalábbis én 16 évesen gondolkodtam így. A vallás alapvetően egy érték- és eszmerendszer, ami utat mutat egy társadalomnak, hogy hogyan éljen. Ilyenre mindig és mindenkor szükség van. Amiben a vallás különbözik tetszőleges etikai vagy erkölcsi értékrdentől az az, hogy természetfeletti spiritualitással támasztja alá a tanításait. Lehet vitatkozni, hogy ez jó vagy nem - szerintem akkor ez volt az elérhető, most már bőven lenne jobb is - de nem ez a lényeg.
A lényeg az, hogy bármilyen vallásnak a lényege egy határozott értékrend közvetítése, és ezen a közös értékrenden keresztül egy társadalmi identitás és együttműködés megteremtése. A gond ezzel annyi, hogy a politika céljaira az embereket a legjobban az értékrendjükön és az identitásukon keresztül lehet manipulálni.
Amit mondani akarok, hogy ez önmagában nem a vallás hibája, mert tetszőleges csoportidentitás alkalmas arra, hogy embereket egymásnak ugrasszon. A nacionalista politikusok a nemzeti identitást használják fel erre. A focidrukkerek a választott sportklub okán verik egymást. Hallottam már BMW kereskedőt olyan őszinte gyűlölettel beszélni a mercisekről, hogy hangosan felröhögtem :).
A vallás annyiban speciális, hogy szinte semmi más nem tudott ekkora embertömeget egy zászló alá tömöríteni, de ez alapvetően inkább erénye, mint hátránya. A nagyobb embertömeg ugyanakkor nagyobb felelősség egy politikus kezében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!