Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyarországon mikor jut el a...

Magyarországon mikor jut el a baloldal arra a szellemi fejlettségre, hogy megszeresse a vallást, vagy legalábbis megbarátkozzon vele?

Figyelt kérdés

Nyugaton ilyen vehemens ateista baloldal, mint ami nálunk van, az 1940-es, 50-es évekre volt jellemző.

A 60-as évektől kezdve már inkább egyre jobban az volt a jellemző, hogy a baloldaliak támogatják a különféle vallásokat, mert azok is részei az emberi létnek és pszichének, és az ateizmus propagálását inkább a politikai szélsőségekkel azonosítják.

Nálunk azonban még mindig jellemző "sötét középkor" meg hasonló jelzőkkel illetni bármilyen vallási kezdeményezést.

Valamelyik nap pl. volt egy kérdés, hogy nem lenne-e jó Magyarországon intézkedéseket tenni affelé, hogy mindenféle világvallás egy semleges csomópontja legyen, mert úgy tűnik kimagaslóak vagyunk a vallási sokszínűségben Európán belül (ami tényleg igaz, mert pl. nálunk nem akarják betiltani a kóser vágóhidat és a körülmetélést valamint nálunk a legnépszerűbb a buddhista meg a krisnás vallás egész Európában) erre jöttek a középkorozó válaszok, meg hogy ez ellentétes a szekularizmussal, holott a szekularizmus lényege pont az, hogy "vallásszabadság, de nem szabadság a vallástól".

2021. máj. 20. 09:26
1 2 3 4
 31/33 anonim ***** válasza:
100%

A legkártékonyabb dolog a vallás. Keresztesháborúk, inkvizíció... Mi is történt? Milliók megölése isten nevében a pénzért, hatalomért... A Vatikán bűneiről nem is beszélve... Gyermekek megrontása, pl...

Ha meglátok egy templomot, mindig köpök egyet.

2022. máj. 7. 18:20
 32/33 anonim ***** válasza:
45%

#31, nem a vallást védve, de amit írtál egy 16 éves lázadó gondolatai - legalábbis én 16 évesen gondolkodtam így. A vallás alapvetően egy érték- és eszmerendszer, ami utat mutat egy társadalomnak, hogy hogyan éljen. Ilyenre mindig és mindenkor szükség van. Amiben a vallás különbözik tetszőleges etikai vagy erkölcsi értékrdentől az az, hogy természetfeletti spiritualitással támasztja alá a tanításait. Lehet vitatkozni, hogy ez jó vagy nem - szerintem akkor ez volt az elérhető, most már bőven lenne jobb is - de nem ez a lényeg.

A lényeg az, hogy bármilyen vallásnak a lényege egy határozott értékrend közvetítése, és ezen a közös értékrenden keresztül egy társadalmi identitás és együttműködés megteremtése. A gond ezzel annyi, hogy a politika céljaira az embereket a legjobban az értékrendjükön és az identitásukon keresztül lehet manipulálni.

Amit mondani akarok, hogy ez önmagában nem a vallás hibája, mert tetszőleges csoportidentitás alkalmas arra, hogy embereket egymásnak ugrasszon. A nacionalista politikusok a nemzeti identitást használják fel erre. A focidrukkerek a választott sportklub okán verik egymást. Hallottam már BMW kereskedőt olyan őszinte gyűlölettel beszélni a mercisekről, hogy hangosan felröhögtem :).

A vallás annyiban speciális, hogy szinte semmi más nem tudott ekkora embertömeget egy zászló alá tömöríteni, de ez alapvetően inkább erénye, mint hátránya. A nagyobb embertömeg ugyanakkor nagyobb felelősség egy politikus kezében.

2022. máj. 7. 21:19
 33/33 anonim ***** válasza:
100%
Èn balliberàlis vagyok, szerintem az àllamnak biztosìtania kell a vallàsszabadsàgot, ùgy, ahogy az abortuszhoz valò jogot és a többi emberi és szabasàgjogot.z De az àllamnak vallàsi kérdésekkel nem szabad foglalkoznia, főleg ne tiltsa meg az abortuszt, polgàri meleghàzassàgot stb, de aki vallàsi okbòl nem él ezzel az ùgy jàrt...
2022. máj. 7. 23:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!