Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyarországon mikor jut el a...

Magyarországon mikor jut el a baloldal arra a szellemi fejlettségre, hogy megszeresse a vallást, vagy legalábbis megbarátkozzon vele?

Figyelt kérdés

Nyugaton ilyen vehemens ateista baloldal, mint ami nálunk van, az 1940-es, 50-es évekre volt jellemző.

A 60-as évektől kezdve már inkább egyre jobban az volt a jellemző, hogy a baloldaliak támogatják a különféle vallásokat, mert azok is részei az emberi létnek és pszichének, és az ateizmus propagálását inkább a politikai szélsőségekkel azonosítják.

Nálunk azonban még mindig jellemző "sötét középkor" meg hasonló jelzőkkel illetni bármilyen vallási kezdeményezést.

Valamelyik nap pl. volt egy kérdés, hogy nem lenne-e jó Magyarországon intézkedéseket tenni affelé, hogy mindenféle világvallás egy semleges csomópontja legyen, mert úgy tűnik kimagaslóak vagyunk a vallási sokszínűségben Európán belül (ami tényleg igaz, mert pl. nálunk nem akarják betiltani a kóser vágóhidat és a körülmetélést valamint nálunk a legnépszerűbb a buddhista meg a krisnás vallás egész Európában) erre jöttek a középkorozó válaszok, meg hogy ez ellentétes a szekularizmussal, holott a szekularizmus lényege pont az, hogy "vallásszabadság, de nem szabadság a vallástól".

2021. máj. 20. 09:26
1 2 3 4
 21/33 Fero89 ***** válasza:
83%

"emberi psziché egy fontos eleme, a hit. A hit lényege, hogy elfogadsz olyan vélt igazságokat, amire nincsen bizonyíték."

Egyetértek hogy a hit lényege ez, de erre van egy másik szavunk is, a hiszékenység. Valóban eleme az emberi pszichének, ám nem látom be miért lenne fontos. Mondanád e bármilyen másik esetben hogy hasznos bizonyítékok hiányában elhinni dolgokat?

2021. máj. 20. 11:08
 22/33 anonim ***** válasza:
88%

baloldali vagyok, nem tartom magam vallasosnak, ugyanakkor semmi bajom a vallasossaggal, megertem, hogy sok embernek ad lelki feltoltodest, megnyugvast, stb, ezert tamogatom hogy mindenki kielhesse a vallasi szabadsagat, a tobbieknek nem karos mertekben (ez keresztenyekre, zsidokra es muszlimokra is igaz)

azzal azonban nem vagyok kibekulve, hogy az allam es az egyhaz osszemosodjon, hogy az egyhazi vezetok politikai szerephez jussanak, illetve hogy a politika es a jogalkotas vallasi szinezetet kapjon, ugyanis magyarorszag egy szekularis orszag, ahol az embereknek joga van vallasi szabadsaghoz, de a jogokat nem szabadna vallasi hatterrel felruhazni (magyarul : egy politikus ne vallasi szabalyokra hivatkozzon a munkaja soran, hanem jogszabalyokra, es hatalyos torvenyekre)

2021. máj. 20. 11:34
 23/33 anonim ***** válasza:
86%

A kersztény vallás rengeteg embert megölt, a többi vallás is.

Mind elavult butaság amivel a hatalom sötétségben, rettegésben tartja a szolga népet.

2021. máj. 20. 12:48
 24/33 anonim ***** válasza:
52%

"Ez szerintem fejlettebb szellemi szint, mert itt a szellem nem az anyagot szolgálja, hanem diadalmaskodik felette."

Azt hiszem, értem, mire gondolsz, és szétválasztanék két irányt, amelyekből - szerintem - a vallás összeáll. Az egyiket szeretem, és magasztalom, a másikat lenézem.

Amiben egyetértek, az az, hogy az ösztönökön és az anyagiasságon túlmutat a spiritualitás. Önmagam ismerete, a tágabb összefüggések megfigyelése, saját életfilozófiám megtalálása, annak megélése, életcél választása stb. Ebben egyetértünk, én is nagyon spirituális/filozofikus ember vagyok.

Amikor ebben valami rajtam kívülálló, felsőbbrendű entitást feltételezek, az szerintem ezotéria. Márpedig szerintem az ezotéria nagyon is ösztönös cselekvés, a gyermeki elme működésére van optimalizálva. A lényeg, hogy könnyebb úgy élni, hogy azt gondolom, van körülöttem valami, vagy valaki (Isten, energia, rezgés, csillagok, földönkívüliek), aki nálam jobban tudja, mit kell csinálni.

Sokkal könnyebb a rosszat úgy elfogadni, hogy azt gondolom, hogy ennek a magasabb rendű dolognak terve van velem, ő pontosan tudja, mit miért csinál, minden az ő felelőssége. Az én dolgom annyi, hogy teszem, amit mond nekem, és bízom benne, hogy ő a végén jó helyre vezet engem. Gyermeki boldogság. Szerintem ez egy alacsonyabb fejlettségi szint.

Az meg, hogy a körülmetélést, vagy a kóser vágást említed, egy harmadik dolgot kever bele a beszélgetésbe: az egyházat, és a szokásokat. Ezek szerintem az ember ezoterikus voltán keresztüli tanítására, vagy vezetésére szolgáló eszközök. A spiritualitáshoz a világon semmi közük nincsen.

2021. máj. 20. 13:23
 25/33 anonim ***** válasza:
14%

"A kersztény vallás rengeteg embert megölt, a többi vallás is"

Nem a vallás ölte meg őket ,ha nem az emberek.

A vietnami háborúban vagy a Szovjetek által megölt embereknél sem a vallás volt a motiváció.

Pont, ha például a keresztény vallás szerint élnének az emberek nem lenne ennyi erőszak,persze nem csak szavakban.

2021. máj. 20. 13:31
 26/33 anonim ***** válasza:
82%

2000 évig az egyház meg a hatalom ugyanaz volt.

Aztán a főtéren gyilkolták a mondva csinált bűnösöket.

Szórakoztattak és megfélemlítettek egyszerre.

2021. máj. 20. 17:08
 27/33 anonim ***** válasza:
100%
Kereszténység nem árt senkinek... jah, magyarázd már meg annak a pár eretneknek akiket pl máglyán égettek el...
2021. máj. 21. 02:56
 28/33 anonim ***** válasza:
80%
Bocsi, de - politikai beállítottság figyelmen kívül hagyásával is - úgy gondolom, hogy a vallás egy pótcselekvés. A vallás azok számára jelent valamit, akik nem tudnak mit kezdeni magukkal és/vagy képtelenek józan ésszel felfogható magyarázatokat kapni a bennük felmerülő kérdésekre. A vallás az, amely "mindenre választ ad" számukra. Értelmes ember tudja, hogy az egész egy képmutató szélhámosság és nem több!
2021. máj. 21. 11:08
 29/33 anonim ***** válasza:
52%
28: sok gyenge ember van, akiknek kell valami hasonló támasz az életben. Más alkoholizál vagy drogozik, ezekhez képest a vallás legalább olyan drog, ami nem károsítja a testet.
2021. máj. 21. 11:15
 30/33 anonim ***** válasza:

Két részre bontanàm:

Én jòmagam balolsali, liberàlis vagyok. Szerintem minden vallàs hülyeség (kivéve persze a zsidò), mert én deista vagyok, de én elfogadom a keeesztényeket, iszlàmokat ès minden màs vallàst/egyhàzat, amìg az nem akarja ràkényszerìteni akaratàt az àllamra. (Polgàri meleghàzassàg tiltàsa, abortusz betiltàsa. Stb)

2022. ápr. 26. 13:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!