Magyarországon mikor jut el a baloldal arra a szellemi fejlettségre, hogy megszeresse a vallást, vagy legalábbis megbarátkozzon vele?
Nyugaton ilyen vehemens ateista baloldal, mint ami nálunk van, az 1940-es, 50-es évekre volt jellemző.
A 60-as évektől kezdve már inkább egyre jobban az volt a jellemző, hogy a baloldaliak támogatják a különféle vallásokat, mert azok is részei az emberi létnek és pszichének, és az ateizmus propagálását inkább a politikai szélsőségekkel azonosítják.
Nálunk azonban még mindig jellemző "sötét középkor" meg hasonló jelzőkkel illetni bármilyen vallási kezdeményezést.
Valamelyik nap pl. volt egy kérdés, hogy nem lenne-e jó Magyarországon intézkedéseket tenni affelé, hogy mindenféle világvallás egy semleges csomópontja legyen, mert úgy tűnik kimagaslóak vagyunk a vallási sokszínűségben Európán belül (ami tényleg igaz, mert pl. nálunk nem akarják betiltani a kóser vágóhidat és a körülmetélést valamint nálunk a legnépszerűbb a buddhista meg a krisnás vallás egész Európában) erre jöttek a középkorozó válaszok, meg hogy ez ellentétes a szekularizmussal, holott a szekularizmus lényege pont az, hogy "vallásszabadság, de nem szabadság a vallástól".
"emberi psziché egy fontos eleme, a hit. A hit lényege, hogy elfogadsz olyan vélt igazságokat, amire nincsen bizonyíték."
Vallásosként persze te ezt állítod, de nincs semmi bizonyíték arra, hogy ilyen kitalációkban hinni szükséges lenne.
baloldal =/= liberális, ezt miért olyan nehéz megérteni?
Akkor minden jobboldali fasiszta is egyben, vagy milyen logika mentén haladunk?
Azért hallottam már 1-2 érdekes okfejtést, de olyat, hogy a vallásosság egy magasabb szellemi fejlettségi szintre utaljon... na ez új. A fordítottját - már csak az időbeli kontextust is szemlélve - megalapozottabbnak tartom.
Szerintem a magasabb fejlettségi szint az, amikor felismerem, hogy az én vallásosságom az enyém, és ettől nem vagyok sem fejlettebb, sem fejletlenebb, csak ez az én utam. A vallásos emberekre - az én tapasztalatom szerint - nem ez a jellemző.
valszeg a sovinizmus az ellentéte,de ez most talán nem is lényeges
Vallásosság nélkül csak az alap emberi ösztönök kielégítése marad az életcél, és a tudomány meg a technika fejlesztése, hogy ezen ösztönöket minél hatékonyabban és kényelmesebben kielégítsük.
A vallásban viszont ott van a meditáció, az önmegtagadás, a halál utáni életben való remény, egy nem humanista, hanem felsőbbrendű lénytől vett értékrend szerint való életvitel.
Ez szerintem fejlettebb szellemi szint, mert itt a szellem nem az anyagot szolgálja, hanem diadalmaskodik felette.
A liberalizmus ellentéte a kollektivizmus.
Amúgy nem, a vallásosság sokkal közelebb van az emberi ösztönökhöz, mint ha valaki nem lenne vallálos.
"halál utáni életben való remény"
Igen, az sokkal inkább ösztönös, a ragaszkodás, az el nem múlás igénye, mint annak elfogadása, hogy az élet végetér.
"felsőbbrendű lénytől vett értékrend szerint való életvitel"
Ami szintén sokkal közelebb van az ösztönökhöz. Az embernek nehéz elfogadnia, hogy valami nem alakul, ahogy szeretné, ezért ezt sokszor csak úgy tudja feloldani, ha azt képzeli, hogy van egy felsőbb erő.
"Ez szerintem fejlettebb szellemi szint, mert itt a szellem nem az anyagot szolgálja, hanem diadalmaskodik felette."
A vallás azért jött létre, hogy a világot leegyszerűsítse az ösztönök szintjén gondolkodó emberek szintjére.
Mivel nem tudnak dolgokat elfogadni anélkül.
"Miért raboltak ki engem pont ma pont most?"
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel nem tudna sok ember mit kezdeni, hanem könyveli el egy felsőbb akarat tettének.
Az a baj, hogy sok a hülye és el fog veszni a válaszom, de azért leírom:
1) Az nettó debilség, hogy a baloldal vallásellenes lenne, hiszen vannak vallásos baloldali mozgalmak is, és kevés baloldalibb mozgalmat tudok elképzelni, mint amilyen pl. a kereszténység.
2) Történelmileg a marxizmus szerint valóban összeférhetetlen a marxizmus (nem a baloldaliság) az egyházzal és a vallással, hiszen ezek az akkori fennálló kapitalista társadalmi rendszer egyik alapjai voltak - ugyanakkor Marx is elismerte a felülemelkedés előnyeit, tehát nem mondta ki egyértelműen, hogy rossz vagy jó dolog lenne.
3) A jobboldal szellemi fejletlensége sajnos oda vezet, hogy a vallás lényege kimerül számukra formaiságban és ezzel nagyobb kárt okoznak, mint a baloldal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!