Külföldön élú magyarok: mi volt az oka annak, hogy külföldre költöztetek? Bevált az élet, elégedettek vagytok, van honvágyatok?
23 évesen költöztem ki külföldre, miután elvégeztem Budapesten egy alapképzést. Szülői támogatással (amiért nem lehet elég hálás) jöttem ki, elvégeztem egy mesterképzést és hamar találtam munkát egy számomra ideális helyen. Közben összejöttem egy helyi sráccal, szóval már ő miatta se mennék vissza Magyarországra.
A költözésnek több oka volt. Egyrészt nem láttam elég lehetőséget magamnak Magyarországon és úgy éreztem, más országokban hamarabb, könnyebben el tudom érni a céljaimat (ez igaznak bizonyult). Más kultúrák és országok mindig is jobban érdekeltek és családi, iskolai utazások során volt lehetőségem beleízlelni más életmódokba, amik mind szimpatikusabbak voltak, mint a magyar. A harmadik a világlátás, és bár ugyanúgy utazgatok (most nyilván limitáltan), de azért mégiscsak más és több, ha eleve egy olyan országban élsz, ahova gyerekkorod óta vágytál.
A nyelvek sose jelentettek problémát, az egyik legnagyobb hobbim és mivel elég barátkozós, talpraesett személy vagyok, ezért az ismerkedéssel, megszokással se voltak különösebb problémáim. Persze, voltak dolgok, amik elsőre furán hatottak, de hol nincsenek ilyenek?
Nincs honvágyam. A családom és a magyar barátaim hiányozni szoktak, hiszen évente csak párszor tudunk találkozni, de ez egy olyan dolog, amit a költözéssel vállaltam. A hazalátogatásokkor betárazok pár kedvenc magyar ételemből és pár magyar klasszikussal, de ennyi.
Pár éven belül tervben van a gyerekvállalás. Bár nekem nem volt rossz gyerek- és kamaszkorom (sőt), de örülök, hogy nem Magyarországon kell felnőniük. Ha pedig évek múlva kitalálják, hogy ők is máshol szeretnének élni, ahogy én is éreztem, akkor támogatni fogom őket a terveikben. Mindenkinek más igényei és céljai vannak, így más helyen is érezi jól magát.
26/N
"A melóban nem hajtják ki a belünket, az emberek nem olyan feszültek."
Akkor még nem dolgoztál egy német gyárban Németországban. Borzalmas.
Németországban dolgozom, a célom csak annyi, hogy összegyűjtsek annyi pénzt, hogy saját lakást vegyek Magyarországon. Viszont meglepődve tapasztaltam, hogy sok dolog nem igaz, amit itthon Németországról reklámoznak:
-Abban mi a szólásszabadság, hogy bármilyen témáról nem lehet egy némettel beszélni, mert be van tojva, hogy "kitudódik" a véleménye?
-Egyedül bérlek egy garzon méretű lyukat, aminek horror összegű a bérleti költsége
-Aki gyárban dolgozik, abból kihajtják a szuszt is, és sok helyen ismeretlen a szimpla 8 órás munkaidő
-A németek (világháború ide vagy oda) utálják a migránsokat, és ami külön meglepő, még azokat is akik Európából érkeznek
-A pénz jó, a tisztaság remek, de amint lehet jövök haza gyakran, mert nekem nem tetszik a kinti légkör
12: gyárban tényleg nem. IT cégnél dolgozok. Magyarországon kimondott elvárás volt, hogy maradjak bent esténként vagy dolgozzak hétvégén, ha rosszul állnak a dolgok. Itt ilyenről szó nincs.
13:
Abban mi a szólásszabadság, hogy bármilyen témáról nem lehet egy némettel beszélni, mert be van tojva, hogy "kitudódik" a véleménye?
Én ezt nem érzem, bárkinek elmondtam a véleményemet, nem volt belőle problémám. Ellenben Magyarországon mindig volt pár kollegám szélsőséges nézetekkel, akik az aki nincs velünk, az ellenünk van nézetet osztották.
-Egyedül bérlek egy garzon méretű lyukat, aminek horror összegű a bérleti költsége
Sajnos ez nagyvárosokban jellemző, de arányaiban még mindig nem több, mint amennyiért Budapesten bérelnéd az ottani fizuhoz képest.
-Aki gyárban dolgozik, abból kihajtják a szuszt is, és sok helyen ismeretlen a szimpla 8 órás munkaidő
Nem gyárban dolgozok és nem is ezt tapasztaltam.
-A németek (világháború ide vagy oda) utálják a migránsokat, és ami külön meglepő, még azokat is akik Európából érkeznek
Ezt se tapasztaltam, bár nyilván van ilyen is. Velem onnan kezdve, hogy kiderült, hogy beszélek németül mindenki nagyon barátságos volt.
14
Én beszélek németül és angolul, de ennek ellenére az átlag német csak elképesztően felszínes kommunikációra képes. Azt már sikernek könyveltem el, hogy ketten annyit kinyögtek, hogy kritizálni csak csendben lehet a dolgokat. Számomra ez teljesen hihetetlen tapasztalat.
A bérleti díjat pedig azért írtam, mert egyszerűen döbbenetes, hogy kimegyek oda dolgozni, és és a fizetésem jelentős százalékát az viszi el, hogy legyen hol aludnom. Itt már eleve bukott az az általános magyarországi felfogás, hogy aki Németországban dolgozik, annak 1-2 év alatt minden anyagi problémája rendeződik. Hát nem. Tudok félre tenni, de ez egy nagyon lassú folyamat, mire összejön egy akkora összeg, hogy itthon vegyél egy normálisabb ingatlant.
Érdeles, hogy többnyire azok panaszkodnak a külföldi életükre, akik kevésbé képzettek és tanultak, emiatt csak "tömegmunkát" képesek maguknak találni, ami valóban nem a jól fizető állások közé tartoznak.
Viszont, hogy említsek egy ellenpéldát, nem panaszkodnak Gombos Edináék Floridából, ahol saját tulajdonú házul van lakóparkban. Bárki nézheti rendszeres beszámolóit a YouTube-on.
Most azért lettem lepontozva, mert a tapasztalataim leírtam Németországról? Nyomdász végzettségem van és 2 nyelven beszélek.
De van egy olyan érzésem, hogy politikai alapon lettem lepontozva, néhány "tanult" felhasználó részéről.
18
Tudod, az, hogy a "tanultabb" külföldön élők kevésbé panaszkodnak a külföldre, annak a hazai oktatás úgymond előképzése is lehet az oka. Hogy eleve külföldre nevelik a tanulóikat.
Mint pl. ott van a veszprémi Lovassy, ahol a pontverseny eredmények mellé tett reklámkép egy amerikai Employment Application fényképe. Viszont a Magyar Kultúra Napjára SEMMIT nem tettek ki megemlékezésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!