Miért ment el a józan esze sokaknak ebben a Makovecz katedrális-ügyben?
7
Nem mondott ilyesmit a fia.
Az a terület egy üres rét, nem? Meloccó is mellé állt.
Én is mellette vagyok. Az azért mégse járja, hogy Budapest arról híres, hogy itt van Európa legnagyobb zsinagógája.
Igenis, a XXI-században nincs időszerűbb, mint a kereszténységnek építeni katedrálist, és PONT OLYAT, mint Makovecz tervezett.
Alkotni kell a jövőért, és nem parkosítani.
#11: "Igenis, a XXI-században nincs időszerűbb, mint a kereszténységnek építeni katedrálist (...)"
- Miért gondolod ezt?
A szabadkai zsinagóga is üres, mégis újjáépítették, hogy látványosság legyen. Nem 6000 fős istentiszteletre szolgál.
Jönnének a turisták Makovecz szülőhelyére is csodálni a művét.
15
Nem tilos gondolkodni, nem vagyok szájbarágós óvónéni.
"Nem tilos gondolkodni"
Akkor egyszer megpróbálhatnád.
#18: A katolikus templomok nem turistalátványosságnak épülnek. A katolikus templom egy szakrális tér, ahol a papság liturgiát végez, és ebben a hívek részt vesznek. Némelyik ezek közül turistalátványossággá is válik történelmi vagy képzőművészeti fontossága miatt, de ezt az utókor szokta eldönteni, és főleg nem ilyen céllal építik a templomokat.
Még egyszer. Ha összmagyar összetartozás-kegyhelyet vagy nemzeti gigamúzeumot akar valaki építeni, tegye. Ha valaki Makovecznek akar monumentális emlékművet, állítson neki. Ezek egyike sem tilos. Ami nem helyénvaló, hogy valakinek megvannak a saját (családi vagy éppen politikai) céljai, és ezeket úgy próbálja feltüntetni, mintha egyházi célok lennének. Aztán amikor az illetékes egyházi tisztségviselő elmondja, hogy nincs ilyen egyházi cél, és még azt is elmondja, miért nincs (van az esztergom-budapesti püspöknek székhelye, kettő is, már ez is szokatlan, a francnak se kell még egy harmadik katedrális az egyházmegyébe; a jelenlegi ingatlanokat alig bírjuk fenntartani; hívő alig, nem lenne kihasználva; stb.), akkor megy a gyalázkodás. Ez nem helyes.
Az építészethez, a szimbolikához én nem értek, a terveket sem láttam konkrétan, de azt mondják, ezzel is vannak súlyos problémák: állítólag vannak benne olyan dolgok, amelyek nem férnek bele a katolikus vallásba. Makovecz "Szentek és kárhozottak temploma" nevet álmodott a templomnak, ilyen nyilván nem lehet, a Katolikus Egyház nem állít templomokat a kárhozottak tiszteletére. És erre is csak azt tudom mondani, hogy ha valaki megépíti a saját tetszésére a saját hodályát, úgy nevezi el, ahogy akarja. De ha valaki nem akar ebben az egészben részt venni, azt tartsuk tiszteletben, ne erőltessük rá, és legalább ne gyalázkodjunk!
Mellesleg az vicces, hogy egyik szavaddal véget akarsz vetni a kufárvilágnak, a másikkal pedig már turistákra számítasz. :) Ha már nem tilos gondolkodni... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!