Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért nem alakult ki a magyar...

Miért nem alakult ki a magyar társadalomban egy olyan réteg (vagy csak egy nagyon vékony), amely reálisan látja a Covid-helyzetet?

Figyelt kérdés

Itt is, és más fórumokon is azt látom folyamatosan, hogy szinte csak a két véglet létezik.

A) A vírus nem létezik, egy f*szság, a maszktól pedig tüdőrákot kapsz.

B) Ebbe a vírusba mindenki bele fog halni, mindenkinek be kéne zárkóznia, és a kormánynak el kéne dobnia a kulcsokat, a biztonság kedvéért legalább 5 évre. Szűnjenek meg a munkahelyek nyugodtan, és aludni is maszkban kelljen!

Én személy szerint mind a kettőtől rosszul vagyok. Tisztában vagyok vele, hogy itt van a vírus, hogy veszélyes is (főleg az idősekre), és hogy zárt térben, ahol sok ember van, és a távolságtartás nem lehetséges, ott bizony kell a maszk!

Ezzel szemben, nem értem, hogy pl az éttermeket minek kellett bezárni, mikor elszeparált asztaloknál ülnek az emberek, és a maszkot csak evés közben lehetett már levenni. Az sem világos, hogy ha minden országban kb ugyanolyan szinten tombol a vírus, akkor miért nem lehet karantén nélkül szabadon utazni, legalább az EU-ban ha itthon is BÁRKITŐL elkaphatod, és már gyakorlatilag a kontakt-kutatás is megszűnt.

2020. nov. 20. 20:22
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
23%

28

A tizedik emelet valószínű igencsak meleg fűtésszezonban, simán tudsz folyamatos szellőztetéssel bent edzeni. De azok akik mondjuk egy családi házban vagy kisebb lakásban laknak valahol földszint közelében, nem biztos hogy tudják biztosítani az otthoni edzőtermet, úgy hogy közben ne fagyjanak meg. (és ne fázzanak meg). És így ezt kint oldanák meg a kardiot legalább. A súlyzókat én sem értem miért nem lehet koppanás nélkül letenni, de valószínű néha azért leesnek.

2020. nov. 22. 12:06
 32/41 anonim ***** válasza:
28%

Hogyan tudnám igazolni, hogy az összes neten közzétett orvos és ápoló vélemények igazak? mármint az a 99% ami szerint a covid veszély valós.

Hát sehogy..

Viszont úgy gondolom, hogy nagy fokú arrogancia lenne részemről, ha inkább a kevésbé megbízható források felé kacsintgatnék.

2020. nov. 22. 12:30
 33/41 anonim ***** válasza:
35%

#30: Ha átfogó, részletes, hivatalos, de nem a kormánytól származó adatokra vársz, akkor azt persze nem fogjuk tudni megadni neked. Leginkább azt tudom mondani, hogy nézd meg a WHO állásfoglalásait, a WHO nem kormányzati szerv, de persze ez sem tökéletes válasz, hiszen őket is az egyes országok kormányai informálják a saját állapotukról.

"Tehat minden virus veszelyes ha azt vesszuk mert akinek gyenge az immunrendszere a szervezete es van alapbetegsége akkor akár a náthától is lehetnek súlyos tünetek."

- Csak nem mindegy, hogy mi mennyire. A náthát és az ebolát is vírus okozza, előbbi tényleg csak a súlyosan immunszupprimált embereknek (kemoterápia, AIDS) jelenthet gondot, utóbbi meg minden immunrendszert szó szerint lealáz (túl lehet élni, de nagy szerencse, és komoly ellátás kell hozzá - és olyan, hogy "enyhe tünetekkel" még a túlélőknek sincs, hanem napokig élet-halál közt lebegés).

Az alapbetegségről még egy kicsit hadd írjak. Azt látjuk a koronavirus.gov.hu-n, hogy a koronavírusban elhunytak egy jelentős részénél olyan szintű az alapbetegség, mint a magas vérnyomás. Ráadásul ez sokaknál *karbantartott* magas vérnyomás. Ami azt jelenti, hogy az illetőnek alapból tényleg magas lenne a vérnyomása, de szed rá vérnyomáscsökkentőt, amivel a vérnyomása a normális tartományban van (esetleg már évek óta). Innentől ez egy teljesen egészséges ember, az immunrendszere teljesen rendeltetésszerűen működik (a vérnyomáscsökkentő nem bántja az immunrendszert). Sok olyat is látunk, hogy az illető "alapbetegsége" nem is krónikus betegség. Hanem mondjuk olyan, hogy "tüdőgyulladás" (amit jó eséllyel maga a COVID okozott).

Megmondom őszintén, nagyon haragszom a koronavirus.gov.hu szerkesztőire, amiért ezt az alapbetegség dolgot erőltetik, mert hamisan azt a benyomást keltik, mintha a vírus ne tudna elintézni egyébként makkegészséges embereket is. Rengeteg általuk megírt alapbetegség a hajánál fogva van előrángatva, időnként szoktam azon gondolkodni, hogy ha mondjuk én halnék meg (fiatal vagyok, szemüveget hordok, de semmi egyebet nem tudok felmutatni), akkor leírnák-e, hogy az alapbetegségem a távollátás volt.

2020. nov. 22. 12:48
 34/41 anonim ***** válasza:
38%

"tudsz e mutatni reszletes adatokat mutatni arrol hogy valoban veszelyes a virus aki elkapja es mindenki vagy sokan lelegeztogepen vannak"

Nem nyilvános dolgokról beszélgetünk. Aki benne van közvetlenül, vagy tevékenységi szinten, az látja. Közvetlen hozzátartozóm volt is benne, és dolgozik is benne. Számomra ez elég. Számodra nem. Örülj neki, hogy nem kell szembesülnöd vele. Nem szeretnélek meggyőzni, csupán ajánlás volt részemről a legalább kettő (de inkább több) oldali tájékozódás.

2020. nov. 22. 13:07
 35/41 anonim ***** válasza:
16%
Ha valami veszélyes vírusról lenne szó akkor alapvető dolog kéne hogy legyen hogy közölnek adatokat ami nem a kormány az operatív törzs adatai és nem is média adati. De nyilván ezt kimagyarázzák hogy miért nem fognak közölni. De akkor a másik hogy akkor annál a rengetek celebnél köztük Majkánál ők miért nincsenek lélegeztető gépen? Hogyha én mondjuk pozitív vagyok tünetmentesen de meghalok balesetben akkor miért fogják majd ráírni hog covidban haltam meg? Mert ezt csinálják most. Ha minden második embernél súlyos tüneteket produkálna ez a vírus akik elkapták akkor azt mondom hogy ésszerűek ezek az intézkedések amiket hoztak és van mitől félni de amíg az 1%-ot sem értük el pláne az elhunytak számát tekintve és sokan akik elkapják tünetmentesen végig megy rajtuk akkor mitől is kell tuljadonképpen félni? Mindig is ezek voltak amit már írtam minden vírusnál. Valakinél így hat valakinél meg úgy hatnak a vírusok de mégse csináltuk azt egyetlen egy vírusnál ami volt valaha is Földön hogy tönkreteszik a fél gazdaságot meg minden egyes embernek maszkban kell lennie. Mondjuk a maszkkal megint problémáim vannak. Nem azzak van bajom hogy tömegben vagy ahol sok ember van viselni kell hanem leginkább azzal hogy mivel a vírus köztudott hogy cseppfertőzés útján tejed ha terjed elsősorban akkor ha az emebr sétál az utcán szinte egyedül alig vannak ott emberek egy lélek sincs akkor kitőől kapja el az adott ember a vírust hogyha kötelező viselni mert ha nem viseled akkor mjad jön a rendőr és megbüntet. Tehát kitől kapja el az ember vagy kit fertőz meg hogyha nincs a közvetlen közelében egy ember sem? Tehát én ezeket sem értem meg sokan már a kocsikban a saját autójukban is viselnek maszkot az pedig már kész nevetséges. Én nem vírustagadó vagyok mert lehet hogy létezik ez a vírus de amilyennek beállítják és ahogyan azt közlik az emberekkel meg a félelemkeltés na ezeknek semmi értelme mert korántsem annyira veszélyes mint amilyennek mondják különben pl. minden 3 celeb aki elkapta lélegeztőgépen lenne mondjuk. Tehát én csak abban nem hiszek és nem értek egyet hogy minek kell ennyire félni és terjeszteni a félelemkelkést meg ilyen intézedkéseket hozni amikor teljesen felesleges az egész.
2020. nov. 22. 13:38
 36/41 anonim ***** válasza:
27%

"Azt látjuk a koronavirus.gov.hu-n, hogy a koronavírusban elhunytak egy jelentős részénél olyan szintű az alapbetegség, mint a magas vérnyomás. Ráadásul ez sokaknál *karbantartott* magas vérnyomás. Ami azt jelenti, hogy az illetőnek alapból tényleg magas lenne a vérnyomása, de szed rá vérnyomáscsökkentőt, amivel a vérnyomása a normális tartományban van (esetleg már évek óta). Innentől ez egy teljesen egészséges ember, az immunrendszere teljesen rendeltetésszerűen működik (a vérnyomáscsökkentő nem bántja az immunrendszert)."

Nem, nem működik rendeltetésszerűen az immunrendszere. Sőt, a legtöbb ilyen emberben az immunszuppresszió felé való eltolódás áll fenn. A civilizációs betegségeket az emberek többsége nem veszi elég komolyan. A magas vérnyomás kialakulásának oka van (túlsúly, gyulladásra visszavezethető perifériás érproblémák stb.), ami a legtöbb esetben kezeletlen marad, hisz széleskörűen elterjedt az a téves vélekedés, miszerint a civilizációs betegségekben (pl. magas vérnyomás, type II diabetes) szenvedők tulajdonképpen nem is betegek, csak bekapnak pár pirulát és teljesen egészségesnek tekinthetők. Minden olyan állapot, ami krónikus gyulladást idéz elő a szervezetben immunszuppressziót indukál, aminek következtében ezekben az emberekben a fertőzések súlyosabb lefolyásúak és a rák kialakulásának esélye is jelentősen megnő. (Hozzáteszem pontosan ugyanazok az immunológiai mechanizmusok felelősek a vírussal fertőzött és a transzformált sejtek eltávolításáért.) A kérdés nem az, hogy mi van most, ez eldőlni látszik: valamilyen szintű korlátozások elengedhetetlen tűnnek, azon lehet vitatkozni, hogy mik ezek és mennyire hatékonyak. A valódi kérdés inkább az, hogy a jövőben a legtöbbször életmódra visszavezethető okok miatt kialakuló civilizációs betegségekben szenvedő emberek hajlandóak lesznek-e változtatni. Amennyiben nem, felmerül a kérdés, hogy joggal várhatják-e el a társadalomtól, hogy áldozatokat hozzon értük.

2020. nov. 22. 15:03
 37/41 anonim ***** válasza:
27%

#36: Akiről én most legutóbb hallottam, szegény válságos állapotban van, annak csak(!) karbantartott(!) magas vérnyomása van. Nincs túlsúlya, nem cukorbeteg, tudomásunk szerint nincs semmilyen civilizációs (már a szót sem szeretem...) betegsége. Egyetlen ismert problémája a magas vérnyomás, de gyógyszerrel az is karban van tartva. Nem tudunk róla, hogy bármilyen értelemben immunszupprimált lenne.

Onnantól kezdve, hogy semmi ilyesmi nem ismert, természetesen még mindig lehet azt feltételezni, hogy "de azért ő immunrendszerileg mégiscsak veszélyeztetettebb, mert hát mégiscsak ott van a magas vérnyomás, amit csak segédeszközzel tudunk karban tartani", csakhogy ez a formállogika szintjén pont az, mint az én szemüveggel karbantartott távollátásom feltételezett immunszuppressziós hatása.

Az emberi test egy nagyon komplex valami, amiben lényegében minden mindennel összefügg. De az, hogy valakinek a teste valamilyen értelemben mutat problémákat (egyikünk teste sem tökéletes, mindannyiunknak vannak biológiai defektjei, ez egyszerűen genetikailag kódolt), nem jelenti azt, hogy az illetőnek bármilyen más értelemben is van defektje. Önmagában a magas vérnyomásból nem következik az immungyenge állapot.

Tudok olyat is, aki szintén karbantartott magas vérnyomás, ráadásul valamekkora (azért nem kóros) túlsúly mellett egy héten át szenvedett otthon (durva gyengeség, láz, emésztőrendszeri problémák), végül meggyógyult, pedig még orvosi segítséget sem vett igénybe (fel se merült benne, hogy covidos, mert a tipikusabb tünetek, légzésproblémák, szaglás-ízlés elvesztése, nem jöttek elő). Majd a felépülése után két hónappal egy kíváncsiságból elvégzett antigén-teszt mutatta ki, hogy átesett rajta. Neki az immunrendszere megoldotta privátban - a magas vérnyomás ellenére (ismétlem, enyhén túlsúlyos is, sőt, idősebb is, mint a fentebb említett).

Persze lehet az, hogy szegény (a korábban említett, életveszélyben levő) az egyetlen kivétel, és az összes többi magas vérnyomású tényleg elhízott, cukorbeteg, vagy egyéb nagyon is világos problémái vannak.

2020. nov. 22. 15:36
 38/41 anonim ***** válasza:
42%
Kedves 37-es! Én látatatlanban, részletes kórtörténet nélkül nem mondok véleményt arról, hogy az ismerőseid milyen immunológia kondícióban lehetnek. Furcsának tartanám mindenesetre az állítólag minden ok nélkül kialakuló magas vérnyomást, ilyen esetekben inkább csak nem tudják az okot. A második példáddal nem igazán értem mit szeretnél szemlélteni, hisz arra is jó, hogy bemutassa, hogy a kockázati faktorok tényleg kockázati faktorok, hiszen az illető megbetegedett (az immunrendszer privát megoldja nem azt jelenti, hogy egy hétig szenvedsz otthon, hanem azt, hogy a nyálkahártyára került vírusokat, baktériumokat az ott rezidens innate immunrendszer komponensei eliminálják, mielőtt az betegséget okozna), azt is szemlélteti ugyanakkor, hogy bár az illető az innate immunrendszere önmagában nem volt képes eliminálni a vírust, az adaptív immunrendszer komponenseinek valamilyen szintű segítségével mégis viszonylag hamar felépült, körházi ápolás nélkül. Az immunszupresszió nem egy van nincs állapot, inkább egy sprektrum, amelynek súlyos formái évek/évtizedek alatt alakulnak ki. A túlsúlyos emberek zsírszövetében található rezidens immunsejtek fenotípusa is heterogenitást mutathat és nagymértékben függhet a túlsúly nagyságától, az illető fizikai aktivitásától, a társuló egyéb betegségektől. Az, hogy a elhízás és főleg az ebből fakadó szisztémás betegségek kockázati tényezőt jelentenek vitathatlan, nem jelenti ugyanakkor azt, hogy minden egyes elhízott emberben súlyos vagy fatális lefolyású betegséget okoz ez a koronavírus, ami nem mellesleg ugyancsak arra mutat rá, hogy nem kicsit túl van reagálva az egész.
2020. nov. 22. 16:41
 39/41 anonim ***** válasza:
27%
#38: Persze, igazad van. Egyébként is anekdotikusan érveltem, elnézést.
2020. nov. 22. 20:06
 40/41 anonim ***** válasza:
59%

"Furcsának tartanám mindenesetre az állítólag minden ok nélkül kialakuló magas vérnyomást, ilyen esetekben inkább csak nem tudják az okot."

A magas vérnyomásos betegek 85%-a pedig ilyen.

2020. nov. 22. 20:16
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!