Miért nem alakult ki a magyar társadalomban egy olyan réteg (vagy csak egy nagyon vékony), amely reálisan látja a Covid-helyzetet?
Itt is, és más fórumokon is azt látom folyamatosan, hogy szinte csak a két véglet létezik.
A) A vírus nem létezik, egy f*szság, a maszktól pedig tüdőrákot kapsz.
B) Ebbe a vírusba mindenki bele fog halni, mindenkinek be kéne zárkóznia, és a kormánynak el kéne dobnia a kulcsokat, a biztonság kedvéért legalább 5 évre. Szűnjenek meg a munkahelyek nyugodtan, és aludni is maszkban kelljen!
Én személy szerint mind a kettőtől rosszul vagyok. Tisztában vagyok vele, hogy itt van a vírus, hogy veszélyes is (főleg az idősekre), és hogy zárt térben, ahol sok ember van, és a távolságtartás nem lehetséges, ott bizony kell a maszk!
Ezzel szemben, nem értem, hogy pl az éttermeket minek kellett bezárni, mikor elszeparált asztaloknál ülnek az emberek, és a maszkot csak evés közben lehetett már levenni. Az sem világos, hogy ha minden országban kb ugyanolyan szinten tombol a vírus, akkor miért nem lehet karantén nélkül szabadon utazni, legalább az EU-ban ha itthon is BÁRKITŐL elkaphatod, és már gyakorlatilag a kontakt-kutatás is megszűnt.
Én tudom, hogy van vírus, anya a kórház mellett dolgozik egy kis boltban, gyakran jár fel, lát egy csomó Covid-19 fertőzöttet. Azt mondja, néha a Covid osztályon se viselnek maszkot a nővérek, orvosok. Nekem ez nagyon nagy sokk volt.
Szerintem igenis van ez a vírus, mindenki nem fog belehalni, de a korlátozásokat be kéne tartani (maszk, idegenektől való távolság, kézfertőtlenítés, lázmérés suliban, munkában). Viszont vannak dolgok, amiket nem értek : 8 utáni kijárás tiltása:miért kell? Egy csomó ember életét nehezíti, kinyírja a szórakoztató ipart, max pici házibulikat lehet rendezni, de mindenképp ottalvósat, ha nem akarunk balhét. A social-distance furán műkszik, mert vagy csak hátulról előre, vagy jobb-bal irányba számolják ki a 2 métert, mintha a Covid csak egy irányba terjedne. A tanárok reakciója, mikor a teremben (ahol nem kell maszk), vagy a sulin kívül (ahol szintén nem kellett, míg volt oktatás), ha megöleli egymást 2 osztálytárs, elkezdenek pampogni, közben egész nap egy légtérben vagyunk, beszélgetünk, mit ad Isten egymás mellett ülünk, egy ölelés sokat nem ront a helyzeten. Meg ugye a gyorskajáldák nyitvatartását sem értem, mert ugye a középsulik, ahol vannak korlátozások be lettek záratva, de egy hamburgert nem tudsz megenni maszkban. És oké, vannak külön asztalok, ahol valószínű rokonnal/baráttal eszel, akivel amúgy is tartod a kapcsolatot, de a levegőben terjed.
Szóval egy szó, mint 100, én a logikátlanságot nem értem. Egyes rendelkezések mellett nem értem, miért nem születnek meg másikak, és ezen másikak hiányában nem értem miért kell egy csomó mostani.
Úgy gondolom, az időseket kéne valahogy megállítani (pl rászoktatni őket a netes/telefonos vásárlásra, vagy önkormányzatilag ellátni őket kajával, esetleg család fiatalabb tagjait megkérni, vegyenek nekik kaját), hogy ne mászkáljanak, tereferéljenek, legyenek el otthon, mert ők halnak bele leginkább, és kapják el legkönnyebben.
#21: Irreális az elvárásod. Az orvosnak nem az a dolga, hogy adatokat tegyen közzé. Lejelenti a kórházigazgatónak, ami a saját osztályán történik. A kórházigazgató felfelé, a megfelelő hivatalnak továbbküldi. Aztán a megfelelő kormányszerv (Magyarországon ez az Operatív Törzs) összesíti az összes kórházból beérkező adatot, és annak egy részét nyilvánosságra hozza. Ezeket a koronavirus.gov.hu-n megnézheted, minden reggel 9 óra körül hozzák nyilvánosságra az előző nap adatait (új fertőzöttek és elhunytak száma), sajnos nálunk ennél több adatot nem nagyon közölnek (például megyékre lebontva az új eseteket, pedig az jó lenne).
A worldometers koronavírus statisztikái ( [link] az egyes országok hivatalos adatai alapján készülnek. Például Magyarországról mindig azt az adatot veszi át, ami a koronavirus.gov.hu-ra felkerül (amit az előbb leírtam).
#19: "ÉS azt honnan tudod hogy 10-szer olyan veszélyes? Van erről bármilyen részletes adat vagy akármi ami nem a médián vagy a kormányon keresztül van?"
- Ez egy régebbi (néhány hónappal ezelőtti) becslés, Anthony Faucitól származik, aki egy immunológus orvos, ő az USA kormánya által kinevezett amerikai védekező csapat vezetője. (Bizonyára vannak újabb becslések is, ha te tudsz frissebbet, nyitott vagyok rá. Sajnos nagyon sok az infó, én sem tudok mindenre figyelni.)
#19: "Valóban halogatták az intézkedéseket külföldön de ha megnézed akkor ez szépen lassan "épült" fel pont azért hogy az emberek ne legyenek gyanakvóak."
- De hát miért csinálták volna ezt, ha a vírus "nem is olyan veszélyes"? Ha tényleg nem komoly a helyzet, akkor nem *halogatták* volna az intézkedéseket, hanem egyáltalán be se vezetik őket. Se külföldön, se Magyarországon. Ezek az intézkedések
- népszerűtlenek: az emberek háborognak;
- nehezen érthetők: az emberek hülye összeesküvés-elméleteket találnak ki és terjesztenek;
- ártanak a gazdaságnak: nő a munkanélküliség, esik az életszínvonal;
- költségesek: az egészségügyi ellátórendszerbe önteni kell a pénzt, az ellehetetlenült szféráknak (turizmus, vendéglátás) mentőcsomagokat kell adni, megborul a költségvetés, hiteleket kell felvenni.
Ebbe a krízisbe (járvány és gazdasági visszaesés) a most hatalmon levő kormányok egy jelentős része bele fog bukni a saját országa következő választásán (minden bizonnyal abban is van szerepe, hogy Trump veszített Amerikában). Ugyan miért találnának ki vezető politikusok egy olyan dolgot, ami ennyire ellenük dolgozik?
#25: "Amikor influenza járvány van vagy valami más járvány akkor szinte minden 3-ik betegszik meg főleg télen (...)"
- Á, dehogyis. Az influenzajárvány csúcsa körül orvoshoz fordul kb. 50 ezer beteg hetente. Ha ez 10 héten át tartana (de addig azért nem tart), az is csak 500 ezer ember, minden 20. magyar lenne.
#19 Kicsit el vagy tévedve.
A párom 5 évvel ezelőtt dolgozott intenzív osztályon. Most, egyéb okok miatt elképzelhető, hogy visszamegy az egészségügybe dolgozni. Két volt főnökével vette fel a kapcsolatot az elmúlt hetekben. Akkor szembesült/szembesültünk vele, hogy milyen rossz a helyzet. Normál menetrend mellett 2-3 intenzív osztályos betegre jut egy intenzív osztályos, tapasztalt nővér. Jelen pillanatban ez a szám 5-6, az ország legmodernebb intenzív osztályán. Az eredetileg 12 ágyas osztály létszámát duplázták, majd a dolgozók 2/3-át átvezényelték egy 24 ágyas járvány kórházba. Ezt azért írtam le, mert bizonyos térségekben az egészségügyi rendszer már most elérte a maximális kapacitását, és még nem értünk el a járvány csúcsához. Ezért veszélyes a covid. Az influenza nem igényel intenzív ellátást. Édesanyámnak 3, a páromnak 5 kolléganője kapta el a covidot. Előbbiek közül ketten most negyedik hete, hogy otthon vannak. A párom kolléganői közül egyikőjük 6. hete van otthon. Órás periódusokban jön a rossz közérzet, egy levest nem tudnak felrakni mert le kell ülni-feküdni. Szédülés, hányinger, migrén szerű fejfájás. Az influenza nem okoz hónapokig ilyen erős tüneteket. A gyengébb szervezet is 15-20 nap alatt kiheveri.
Én a 10. emeleten lakom. Teljesen normálisan tudok súlyzóval edzeni. Nem kell állat módjára a földhöz ba_zkodni a súlyzót, bár tudom, sokan az edzőteremben is ezt csinálják. Csak azt nem értem, hogy ha én fekvenyomás után le tudom tenni koppanás nélkül a 2 darab 45 kilós egy kezes súlyzót, és meg tudom csinálni 190 kg-al a felhúzásomat a nélkül hogy minden ismétlésnél a földhöz verném a súlyt, a puniella meg a 65 kilós kissrác miért nem tudja ugyan ezt megcsinálni a 6-10-15 kilós súlyzójával. Ez csupán kulturálatlanság, semmi más. A futópad más téma, az valóban nem panelbe való, de futni kimehetsz az utcára, természetbe is, továbbra sincs tiltva, nem is volt tavasszal sem.
Ha már úgymond összeesküvésről beszélsz, azon is el lehetne gondolkozni, hogy pl. Bill Gates pont az az ember, akinek az a prioritás, hogy minél több ember legyen és használja a termékeit. Attól függetlenül hogy ő mit nyilatkozott a médiában, néha érdemes a dolgok mögé nézni. Hogy ha ez a vírus úgymond szándékos lenne, valószínűleg a túlnépesedett, fejlődő országok lakosságát célozná. Nem a saját felhasználói, illetve vásárlói piacát (USA, Kína, Európa).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!