Támogatnátok az univerzális maszkviselést, ha cserébe nem kéne kijárási korlátozásokat bevezetni?
Vagyis kimehetnél otthonról, de alapszabály szerint mindenhol maszkot kéne viselni. Ésszerű kivétel lehet például fogorvosnál vagy evés közben.
Szakértők szerint így hatékonyan visszaszorítható a járvány.
#30 Orvosi, sebészi maszkot hord az emberek többsége, eldobhatót (amit én sem dobok el azonnal). Pontosan ezt használják az orvosok, ápolók a normál munkamenetükben, naponta órákon keresztül 50 éve. Amelyik ennél jobban fogja a fertőzéseket - akár kifelé, akár befelé, az mind sűrűbb szövésű és a szakemberek ezekben is egész napokat dolgoznak végig. De nem csak a virológusok, fertőzöttekkel foglalkozók, hanem az autófényezők és a többi olyan szakember is akiknek FFP2 maszkot kell minimum hordaniuk munka közben.
A textil maszkok amiket sokan maguk is megvarrtak, azok meg egyszerű textíliák, nem tartják bent a szén-dioxidot.
Amúgy egy kis kémia - a szén-dioxid nem mérgez le amíg van mellette elegendő oxigéned és nem haladja meg a levegőben a több százalékot (alapjáratban a levegő 0,04%-a szén-dioxid). A szén-dioxid mérgezések oka nem az hogy jelen van a gáz és belélegezzük, hanem hogy nagy a sűrűsége és emiatt nincsen mellette elegendő oxigén aminek a hiányától ájulnak el, halnak meg. Ez nem a szén-monoxid ami kis százalékban is mérgez. A széndioxidot nem csak mi lélegezzük ki, de ezt iszod meg a buborékos üdítőkkel, ásványvízzel és még ha látod is mert a koncerteken ezzel csinálnak sűrű ködöt, akkor sem elég a koncentrációja ahhoz hogy bajod legyen belőle.
Az emberek többsége vagy nem orvosi maszkot hord, vagy nem cseréli, amikor kellene. Egy ilyen maszk több ezer forintba kerül, nem engedhetik meg maguknak a magyar emberek, hogy folyton újat vegyenek belőle.
A szén-dioxidról: szükségszerűen minél nagyobb a levegőben a szén-dioxid koncentrátuma, annál kisebb az oxigéné, ez egyszerű matematika. Továbbá ahogy lélegzel, folyamatosan fogy a maszk alól az oxigén.
#32 Szerintem hagyd abba, mert egyre több butaságot írsz le!
Az amit az emberek többsége hord, az az egyszer használatos sebészeti maszk, darabja most kb. 120 forint a gyógyszertárakban, nem több ezer forint. Én is azt használom, a családom tagjai is most a járvány alatt. Az ennél jobb FFP2 maszkokat is meg lehet már venni 1000Ft alatti áron, neten 800Ft-ért is. Mivel EZ van az embereken, így megengedhetik maguknak.
A széndioxidról meg leírtam mennyi a koncentrációja általában a levegőben. Attól mert beliheged a maszk alatt, attól csak meleg lesz és párás, a szén-dioxidot nem tudja bent tartani, mivel az egy nagyon apró molekula. 6000000000000000000000000 db van 44g széndioxidban, és ezt tanultad is az iskolában. A levegőnek mindössze 0,04%-a, az oxigén pedig 21%. Ha a fejed tetejére állsz, akkor sem tudod a kilehelt széndioxiddal kiszorítani ezt az arányt olyanra egy sima maszk alatt, hogy az kevés legyen számodra az oxigénből. Az elképzelésed olyan, mintha a levegőben lebegő púderfinomságú homokszemeket akarnád bent tartani egy halászháló mögött és azt hinnéd, hogy ha bedobálod a kavicsokat a Balatonba, akkor a horgászok majd nem tudnak halat fogni, mert olyan lesz a halak aránya miatta.
120 Ft-ért sebészeti maszk? És még én írok butaságokat? :D Az előállítása többe kerül ennél, ember :D
Ha hordtál már maszkot, akkor saját tapasztalat alapján is tudnod kell, hogy a levegő minősége nagyon gyorsan romlik a maszk alatt. Az általam korábban linkelt videóban is elmondják, hogy kb. fél perc alatt eléri azt a koncentrátumot, aminél egy szobában már szellőztetni kell. Ennek pedig komoly élettani hatásai vannak, amit szintén elmondanak a videóban.
Erről az orvosi maszkról beszélünk? Mert akkor a 120 forint mellé ment, csak 90-be kerül, az ezer feletti meg nem hiszem, hogy valaha vett maszkot...
"Ennek pedig komoly élettani hatásai vannak"
Még mindig adós vagy a válasszal, hogy hogyan nem esnek össze ájultan az egész nap maszkban dolgozó orvosok, nővérek, ipari festők vagy tűzoltók.
"Még mindig adós vagy a válasszal, hogy hogyan nem esnek össze ájultan az egész nap maszkban dolgozó orvosok, nővérek, ipari festők vagy tűzoltók."
Nem vagyok adós, mert megírtam, hogy ők nem olyan maszkot hordanak, mint az emberek többsége. Egyébként nem írtam sehol olyat, hogy ájultan esik össze, aki egész nap maszkot hord.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!