Kíváncsiak lennétek egy Orbán vs. Gyurcsány vitára?
Biztosan nem azért nem akar Orbán vitatkozni, mert a multkor is végig hazudta Feri az egészet https://www.youtube.com/watch?v=D9VFIG6NO68&feature=youtu.be
Komolyan érdekel,ha perma ilyen hazugságokkal jönne elő Feri mit lehetne válaszolni rá konzervatívan https://www.youtube.com/watch?v=UHDK92EzvB4
Vitákra kíváncsi lennék de értelmiségiekkel
Pl Puzsér vagy Schiffer ellen akárki a jelenlegi Parlamentből
Miért pont Gyurcsánnyal?
Akkor már legyen valami értelme.
Puzsér vagy Schiffer jó választás lenne szerintem is.
kérdés: A legkevésbé sem. Borzasztóan alacsony színvonalon van most Magyarországon a politikai vitakultúra, a magasabb szinteken is. Nyilván soha nem volt realitása annak, hogy a "kocsmai" színvonal felnő a "parlamentihez", de hogy le is tudja húzni, arra szerintem húsz éve kevesen fogadtak volna, mégis ez történik. Nem véletlen a rengeteg parlamenti botrány. Ezt egyébként mindkét fél (kormánypártok és ellenzék) elismeri, rossznak is tartja, de mindkettő a másikat tartja ezért a fő felelősnek, ő maga változtatni nem hajlandó.
Ennek megfelelően el sem bírom képzelni, hogy Orbán és Gyurcsány értelmesen vitatkozzon bármiről is. Szidnák egymást, mondanák a rögeszméiket, mindkettőnek hinne a saját tábora. Ezt vita nélkül is meg tudják csinálni.
A züllésnek egyébként folyamata volt: már a 2006-os vitájukban is stopperrel kellett mérni, hogy mindkettő másodpercre ugyanannyit tudjon beszélni. Gondolom, abban mindenki egyetért, hogy civilizált emberek esetében erre semmi szükség nem lenne (összevetésképp: 2002-ben az Orbán-Medgyessy vita még egy párbeszéd volt).
#7: Orbán "gyávasága" egy sztenderd balos félreértése annak, hogy miért nincs vita - illetve ez általában kombinálódik azzal, hogy "a 2006-os vita óta fél Gyurcsánytól".
Orbánról sok mindent el lehetne mondani, de azt nem, hogy gyáva lenne, vagy hogy a korábbi kudarcok elrettentenék bármitől is (ha Merkellel nem úgy sikerül egy vitája, ahogy szeretné, akkor is ugyanúgy beleáll a következőbe). Annak, hogy kerüli a vitát, stratégiai és taktikai oka is van.
A stratégiai ok az, hogy a Fidesz előnyére válik, hogy egy felaprózódott ellenzékkel versenyez. Csak meg kell nézni a legutóbbi választási eredményt: körülbelül az ország fele szavazott a kormánypártokra, a másik fele az ellenzékre (sőt, az ellenzékre még egy kicsit több is, mint a kormánypártokra); azonban mivel az ellenzék nem volt egységes, a Fidesz ebből a fej fej melletti versenyből óriási parlamenti többséget nyert. Ha Orbán leülne vitázni egy konkrét X ellenzéki vezetővel (X lehet akárki: Gyurcsány, Jakab, Karácsony, stb.), azzal csak kijelölné a fő ellenfelét. És onnantól kezdve sokkal kevésbé számítana, hogy Gyurcsány, Jakab, Karácsony össze tudnak-e fogni, meg tudnak-e állapodni: az ellenzéki szavazók tudnák, hogy X-et kell támogatniuk. Orbán önmaga is sokkal dörzsöltebb annál, hogy egy ekkora stratégiai hibát elkövessen, ráadásul komplett tanácsadói csapat dolgozik mögötte, akik, ha egy vita eszébe is jutna, lebeszélnék róla.
A taktikai ok pedig az, hogy egy ilyen vitán nem tudna nyerni semmit. A Fidesz utcahosszal van a DK előtt (megint bármelyik ellenzéki pártra igaz ez). Egy jól sikerült, győztes vitával se tudná a politikai fölényét növelni. Egy rosszul sikerült, vesztes vitával viszont csökkenhet a politikai fölénye. [Távoli analógia: a sakkvilágbajnok se ül le velem sakkozni egy olyan partira, amiben ő a világbajnoki címét kockáztatná, én meg az általános iskolás oklevelemet. Nem azért, mert fél tőlem, hanem mert semmi olyat nem tudna nyerni, ami számára értékes.]
Egyébként ezért az egészért hibáztatni se tudom Orbánt, minden politikus így gondolkodik. Gyurcsány is csak olyan vitákba megy bele, amik az érdekeit szolgálják, amiktől remélhet valamit (ő se vitázik a Mi Hazánk cserháthalápi polgármesterével).
Lehet mentegetni Orbánt így is, úgy is - a tény viszont az, hogy amióta Ferkó lemosta a színről, azóta senkivel nem mert kiállni vitázni!
Többen kihívták miniszterelnök-jelölti vitára, mindig gyáván megfutamodott!
Vona is eltakarította volna, mert Orbán nem egy stilisztikai világbajnok - hogy finom legyek!
Azért az milyen "mélymagyar", hogy érv ként a Parlamentben ilyet válaszol: "Boldog Karácsonyt"...
Hehehe: most aztán megkapta amit másnak kívánt - igaz Karácsony Gergely formájában:)))!
#17: Amit #16-ban írtam, nem Orbán mentegetése. Azért nem vitázik, mert nem áll érdekében. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mi történt 2006-ban, vagy hogy hányan hívták ki azóta, vagy hogy Vona eltakarította volna-e.
Orbán gimnazista korában kiszes főmufti volt, a rendszerváltáskor liberális, utána polgári-konzervatív, ma nacionalista. Szerintem te se hiszed őszintén, hogy a legkevésbé is befolyásolja, mi történt a múltban - az számít neki, miből tud politikailag profitálni, és azért nem vitázik nála két ligával lejjebb játszókkal, mert abból nem. És a két ligával lejjebb játszás alatt nem azt értem, hogy Gyurcsány vagy Vona ne ütnék meg azt a szintet intellektuális vagy retorikai képességek terén, ami egy Orbánnal való vitához kellene (szerintem nagyon is megütik). A jelenlegi politikai felállásra értem, amiben a Fideszre a fél ország leszavaz, a DK pedig 10% körül, ha lehet.
19 - értele, és megértelek amit írtál!
Annyiban vitatkoznék, hogy választások előtt minden párt állíthat miniszterelnök-jelöltet. És a legtöbbje állít is.
Innentől kezdve az aktuális miniszterelnök is "csak" jelölt, és semmivel nem több mint a többi párt jelöltjei! Neki is kutya kötelessége kiállni a nyilvános vitákra, vagy ha fél, akkor ne lehessen miniszterelnök-jelölt sem!
Így senki sem lehet(ne) második ligás!
Az nem érv, hogy "úgyis a Fidesz fog nyerni", mert ez csak arra jó érv, hogy "naugye hogy elcsalják a választásokat, mert előre minden le van zsírozva...!" - és ez így igaz.
17-es voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!