Az átlagembernek, aki nem volt nagyravágyó, nem akart vállalkozni stb, összességében jobb életet biztosított a szocializmus, mint a kapitalizmus?
Nem lett volna ez a nyomás, a társadalmi elvárásoknak való görcsös megfelelési kényszer, kapunyitási pánik, albérlet dilemma, diplomával bérminimum, többkörös állásinterjúk, állandó stresszelés, pszichiáter stb..
Elmentem volna tanulni egy szakmát és leélhettem volna az egész életem a szülőfalumban, egy egyszerű, nyugodt és boldog életem lett volna.
22 vagyok.
De szerited mire fogok én összeszedni 15 millát egy vidéki házra?
Honnan tudjam, hogy te mikorra szerzed meg, de ha meg sem adod az esélyt, hanem bemagyarázol minden ilyen hülyeséget, hogy a rendszer meg minden.
A reményt, hogy lesz házad már most elveszed magadtól akkor mi lesz?
Most őszintén miben lenne más a szocializmusban? Mi a garancia arra, hogy a szakmát tanulsz akkor boldogabb lennél, nem ugyanígy panaszkodnál? Ott akarsz maradni a szülőfaludba? Olyan szakmát végezhetsz el, amit a szülőfaludba is tudsz?(Az is szabályozva volt, hogy egy helyen hányan tanulhatják az adott szakmát, ha jutottál be akkor választanod kellett mást.) Honnan tudod, hogy nem mentél volna egyetemre?
A társadalmi megfelelésed nem rendszerfüggő. Igen vannak nyertesei és vesztesei mind a két rendszernek, de az eddigi leírásod alapján, te nem vagy egyik vagy másik vesztese.
Szüleim 120 ezerért kaptak egy szövetkezeti lakást 66-ban (évek kellettek hozzá, mert nem épült annyi lakás, hogy egyből mindenkinek jusson), 10 ezer volt a magánerő (1000 Ft körüli fizetésből kellett albérlet mellett összerakni), a többi 30 éves futamidővel 2%-os kölcsön. Onnattól kezdve míndíg vettek valamit hitelre (TV, mosógép, hűtő, bútor), tehát igaz volt a folyamatosan emelkedő életszinvonal.
Az árúbőség csak a mostanival összehasonlítva volt kevés, látni kellene mi volt Romániában, Ukrajnában, Lengyelországban. Azokhoz képest itt "nyugat" volt. (Ma a nagy árúbőség kis részét tudom megfizetni, érdekes, ugyanezt láttam holland rokonaimnál is már 30 évvel ezelőtt is.)
Megerősítem én is, hogy amit az 1-es leír, az nem felel meg a valóságnak, vagy nem ugyanabban az országban éltünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!