Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az átlagembernek, aki nem...

Az átlagembernek, aki nem volt nagyravágyó, nem akart vállalkozni stb, összességében jobb életet biztosított a szocializmus, mint a kapitalizmus?

Figyelt kérdés

Nem lett volna ez a nyomás, a társadalmi elvárásoknak való görcsös megfelelési kényszer, kapunyitási pánik, albérlet dilemma, diplomával bérminimum, többkörös állásinterjúk, állandó stresszelés, pszichiáter stb..

Elmentem volna tanulni egy szakmát és leélhettem volna az egész életem a szülőfalumban, egy egyszerű, nyugodt és boldog életem lett volna.

2020. júl. 23. 23:48
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:

22 vagyok.

De szerited mire fogok én összeszedni 15 millát egy vidéki házra?

2020. júl. 24. 20:18
 22/32 anonim ***** válasza:

Honnan tudjam, hogy te mikorra szerzed meg, de ha meg sem adod az esélyt, hanem bemagyarázol minden ilyen hülyeséget, hogy a rendszer meg minden.

A reményt, hogy lesz házad már most elveszed magadtól akkor mi lesz?

Most őszintén miben lenne más a szocializmusban? Mi a garancia arra, hogy a szakmát tanulsz akkor boldogabb lennél, nem ugyanígy panaszkodnál? Ott akarsz maradni a szülőfaludba? Olyan szakmát végezhetsz el, amit a szülőfaludba is tudsz?(Az is szabályozva volt, hogy egy helyen hányan tanulhatják az adott szakmát, ha jutottál be akkor választanod kellett mást.) Honnan tudod, hogy nem mentél volna egyetemre?

A társadalmi megfelelésed nem rendszerfüggő. Igen vannak nyertesei és vesztesei mind a két rendszernek, de az eddigi leírásod alapján, te nem vagy egyik vagy másik vesztese.

2020. júl. 24. 21:39
 23/32 anonim ***** válasza:
100%
Akkor ne 15milliós vidéki házat vegyél, hanem sokkal olcsóbbat. Merthogy van olyan is. Mint ahogy Bp-n is lehet venni házat , lakást olcsóbban. Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Egyik ismerősöm 8,5 millióért vett pár éve garzont, a másik 16-ért , kb hasonló helyen vannak ,hasonló állapotú, értékű épületekben. Egyik jól csinálta, másik nem.
2020. szept. 4. 09:03
 24/32 anonim ***** válasza:
Sokkal könnyebb volt minden. Áruválaszték, az nem volt. 2%-os építési kölcsönt adott Kádár a 80-as években mindenkinek, aki kérte. 1 millióból 100 nm-es lakást építettünk a nagyszülők házára. Utána aki egyben visszafizette a tartozása felét, a másik felét elengedték.
2020. okt. 2. 08:58
 25/32 anonim ***** válasza:
Nem volt idegfeszültség, nem voltak őrjöngő főnökök. Komótosan, nyájasan teltek a napok a munkahelyeken. Igazából nem kellett teljesíteni sem a legtöbb helyen. Nem voltak pánikbetegek, nem volt stressz. Aki beérte a kevés fajta áruval, annak a mai világhoz képest paradicsom volt a magánélete. Pár éven belül kapott lakást, aki olyan helyre ment dolgozni, hogy igényelhetett. Gyerekkoromban 40 ezer volt az önerő egy kétszobás lakásra, a többit a munkahely meghitelezte. 18 éves koromban már 100 ezer volt az önerő. Nem volt munkanélküliség, kiválasztottad, hol akarsz dolgozni, és felhívtad a cég személyzeti osztályát, hogy ilyen meg ilyen végzettséggel állást keresel, én ezt ahányszor megpróbáltam, mindig bejött.
2020. okt. 2. 09:56
 26/32 anonim ***** válasza:
25, ez melyik években volt, hogy 40ezer, majd 100ezer volt az önerő ?
2020. okt. 2. 09:59
 27/32 anonim ***** válasza:
Politikával ugyanaz volt a helyzet, mint most. Aki munkahelyen nyíltan bírálta az aktuális politikai vezetést, az nemkívánatos személlyé vált.
2020. okt. 2. 10:00
 28/32 anonim ***** válasza:
A 40 ezer önerő az 1970-72-ben volt, a szüleim fizettek be ennyit egy kétszobás panelért, a 100 ezer az 82-84 körül, az egyik kolléganőm fizetett be ennyit, de lehet, hogy 120 ezer volt.
2020. okt. 2. 10:01
 29/32 anonim ***** válasza:
A 2%-os kamatú Kádár-kölcsönt kb. 85-ben vettük fel építkezésre.
2020. okt. 2. 10:02
 30/32 anonim ***** válasza:

Szüleim 120 ezerért kaptak egy szövetkezeti lakást 66-ban (évek kellettek hozzá, mert nem épült annyi lakás, hogy egyből mindenkinek jusson), 10 ezer volt a magánerő (1000 Ft körüli fizetésből kellett albérlet mellett összerakni), a többi 30 éves futamidővel 2%-os kölcsön. Onnattól kezdve míndíg vettek valamit hitelre (TV, mosógép, hűtő, bútor), tehát igaz volt a folyamatosan emelkedő életszinvonal.

Az árúbőség csak a mostanival összehasonlítva volt kevés, látni kellene mi volt Romániában, Ukrajnában, Lengyelországban. Azokhoz képest itt "nyugat" volt. (Ma a nagy árúbőség kis részét tudom megfizetni, érdekes, ugyanezt láttam holland rokonaimnál is már 30 évvel ezelőtt is.)

Megerősítem én is, hogy amit az 1-es leír, az nem felel meg a valóságnak, vagy nem ugyanabban az országban éltünk.

2021. máj. 31. 13:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!